250 ezer sportra, 75 ezer kultúrára

KOMÁROM. Idei első ülését tartotta a komáromi önkormányzat. A képviselők többek között jóváhagyták a 2017-es kulturális és sporttámogatásokat. Zárt ülésen kiderült az is, hogy a mai napig a hivatalban dolgozik az az alkalmazott, akinek hibája miatt a város feketelistára került, és jelenleg nem pályázhat. Helyenként heves viták tarkították a testület közgyűlését.

stiahnuť

Idén összesen 250 ezer euróval támogatja a város a komáromi sportegyesületeket, illetve egyes sportrendezvényeket. A legtöbbet, 71 ezer eurót a KFC komáromi futballklub kapja, az élvonalbeli férfi kosárcsapat 45 ezer eurót, a szintén legfelsőbb szinten játszó férfi röplabdacsapat pedig 30 ezer eurót. Kiemelt támogatásban részesül még a kajak-kenu klub (14 580 euró), és a vízipólósok (14 000 euró). Konštantín Glič, a sportbizottság elnöke közölte azt is, hogy idén egy jótékonysági gálaesten adják át a sportolói díjakat, melyen Komárom sztárjai, így Ódor Éva, Tarr György, Vlček Erik, Gergely István, Szabó Attila és Priskin Tamás is részt vesznek.

A sporttámogatásokról szóló vitában ismét elhangzottak az évek óta ismételt meglátások: a városnak elsősorban nem az élsportra, az idegenlégiósok bérére kellene támogatást nyújtania, hanem a tömegsportra, illetve a gyerekek testnevelésére, és az utánpótlásra. Bár ezzel minden felszóló egyetértett, konkrét javaslat most sem érkezett senkitől.

2017-ben 75 ezer eurót osztanak szét kultúrára, Szénássy Tímea bizottsági elnök elmondta, egy-egy kérvényre legfeljebb 2 ezer eurót hagytak jóvá. Egy a kulturális alaptól független, kiemelt támogatásról is döntöttek a városatyák: Feszty Zsolt javaslatára szűk többséggel megszavaztak 15 ezer eurót a Jókai Színház alapítványának a Kaszás Attila szobor és környéke rendbetételére. Az ügy előzménye, hogy decemberben a képviselők 10 ezer eurót hagytak jóvá a helyi Matica slovenskának, a színház korábbi kérvényét viszont elutasították. Ennek kapcsán egy portálon csúsztatásokat tartalmazó interjú jelent meg a színházigazgatóval, amely az MKP-t tette felelőssé a történtekért, a párt helyi szervezete azonban nyílt levélben határozottan elutasította a valótlan állításokat.

Újra fellángolt a vita arról, hogy a szűkös anyagi helyzetben lévő város csak a rossz állapotban lévő saját intézményeit támogassa-e, vagy nyújtson támogatást például megyei fenntartású komáromi intézményeknek is, mint amilyen a színház is. Megoszlottak a vélemények.

Visszaköszön a feketelista

Mivel a várost egy banális, 2014-es hivatali mulasztás miatt a munkafelügyelet feketelistára tette, és jelenleg nem pályázhat, Komárom a városi cégeken, intézményeken és szervezeteken keresztül igyekszik külső pénzforrásokat szerezni. A Comorra Servis városi cég többek között a buszállomás épületének felújítására pályázik, két külön projektben, részben a Pons Danubii segítségével. Siker esetén „okos“ buszmegállókat alakítanának ki, továbbá egy, a két Komárom között közlekedő elektromos buszt indítanának.

A feketelista miatt történt az is, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű iskolások és óvodások januártól nem kapnak étkezési támogatást az Euróapi Szociális Alapból. A probléma most részben megoldódik, a képviselők döntése értelmében ugyanis februárig a város átvállalja a szegényebb iskolás gyerekeknek járó ebédtámogatás fizetését, márciustól pedig valószínűleg az iskolák pályáznak majd. Az óvodáknál egész évre jóváhagyták az ebédtámogatási pénzcsomagot. Többen bírálták a városvezetést amiatt, hogy nem intézkedtek hamarabb, még de­cemberben, hiszen várható volt, hogy előáll ez a probléma. Stubendek László polgármester szerint azonban csak január elején dőlt el végleg, hogy gond van. A feketelistával kapcsolatosan egy rövid időre zárt ülést rendeltek el, amelyen kiderült, hogy a 2014-ben hibázó hivatalnok a mai napig a városi hivatalban dolgozik, magasabb beosztásban – ezt kérdésünkre több képviselő is megerősítette.

Elhangzott, idén folytatódik a járdák felújítása, tavaly kettő újult meg: a Belső körúton egy szakasz, valamint a temető mellett haladó. Ez utóbbi kapcsán több képviselő ellenőrzést követelt, mivel szerintük nem a törvényekkel összhangban zajlott a közbeszerzés: a járdajavítást két külön szakaszra bontották.

(csá)

(Cikkünk a Delta január 30-i számában jelent meg.)

Top