25 éve önálló község

Negyedszázada önálló település a Gútától 10 km-re fekvő, alig 200 lakost számláló kisközség, Bogyarét. Az Alsó-Csallóközre méltán jellemző vadregényes táj szinte behálózza a települést. A környék csendje, nyugalma magával ragadja az idelátogatót. A régiónk egyik hamisítatlan tanyavilágát felidéző települése az elmúlt évek folyamán nagy változásokon ment keresztül. Hogy példával is éljünk a sok közül: ebben a községben, ahol már két ház van, oda is aszfaltút vezet. 

Aradi Mónika Bogyarét polgármesterasszonya

Az elmúlt héten meglátogattuk Aradi Mónikát, Bogyarét polgármesternőjét, akit az idei év feladatairól, terveiről faggattunk. „Első nagy eseményünk a kolbászkóstoló fesztivál lesz, melyet most február 28-án rendezünk. Hát elég sok minden vár felújításra, javításra, persze kérdés az, melyiket tudjuk majd kellőképpen finanszírozni. Természetesen az éves terveket illetően több kisebb beruházást is szeretnénk megvalósítani. Ilyen például a helyi kultúrház egyes részeinek a felújítása vagy a sportszervezet öltözőjének a jobbá tétele. Aztán itt van az iskola épülete. Ez is megérett már a felújításra, persze itt is fontos, hogy találunk-e majd olyan pályázati kiírást, melybe az épület rekonstrukcióját be tudjuk sorolni. Nyilvánvaló, hogy mint iskola az esetleges felújítás után sem működhet, ezért próbálunk valami hasznos célt kitalálni az esetleges üzemeltetéséhez, olyan funkciót, melyből a falunak is haszna származik. Szólnom kell a helyi halottasház felújításáról is, ami persze csak részleges lenne anyagi kereteinkhez mérten. A falunkban nagy részben megoldódott a közvilágítás, persze a továbbiakban még számos lépést szándékozunk tenni ez ügy érdekében is.

Mivel idén lesz 25 éve annak, hogy önálló község lett Bogyarét, ezért szeretnénk méltóképpen megünnepelni ezt a negyed évszázados évfordulót. Minden valószínűség szerint ennek kicsúcsosodása a falunapon fog megvalósulni egy kiállítás keretén belül, ahol régi fényképeken keresztül bemutatnánk a bogyaréti emberek élettörténetét. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megszólítsam azokat a volt bogyaréti személyeket, akik elszármaztak innen, hogy ha rendelkeznek olyan régi fényképekkel, melyek a jelenkor számára sokatmondóak, értékmérőek lennének, kérem értesítsék a községi hivatalt. Meg kell említenem, hogy kisközség lévén a legtöbb akciót saját erőből, és a faluban élő emberek hathatós segítségével, illetve a helyi vállalkozók hozzájárulásával tudjuk megvalósítani. Egy biztos, jó bogyaréti szokás szerint mindent elkövetünk majd azért, hogy az idelátogatók jól érezzék magukat kis falunkban“ – mondta zárszóként Bogyarét polgármesternője.

Pint Sándor

Top