Mi Karácsonyunk: négy ünnepi hétvége

A Villa Camarum polgári társulás idén negyedik alkalommal szervezi meg A Mi Karácsonyunk elnevezésű ünnepváró műsorfolyamát a komáromi Klapka téren és környékén. A társulás célja, hogy közösségépítő jelleggel valósítson meg egy olyan értékteremtő rendezvényt, melyen előtérbe helyezik a régió kincseit és értékeit. Az adventi rendezvények december 2-án és 3-án, 9-én és 10-én, 15-én, 16-án és 17-én, valamint december 22-én valósulnak meg.

mim karanyony

Kiss Réka és Tárnok Magda, a társulás két tagja múlt kedden ismertette az idei karácsonyváró ünnepség gazdag programját – a sajtótájékoztatón Komárom város vezetése is képviseltette magát Stubendek László polgármester és Keszegh Béla alpolgármester személyében. Vegyük sorra a főbb eseményeket.

December első hétvégéjén – december 2-án, szombaton – karácsonyi ráhangolódással veszi kezdetét az eseménysorozat. A Tiszti Pavilon dísztermében délután fél hattól komáromiak mesélnek komáromiaknak karácsonyi történeteket, gondolatokat. Ezután a Hungarian Folkembassy ad koncertet ugyanitt. Másnap – vasárnap – már kikerül a Klapka térre az adventi koszorú, melyet ismét közösen díszíthetnek fel kicsit és nagyok. (Várják a karácsonyi díszeket is, de a szervezők kiemelték, hogy idén egyszínű – arany – adventi koszorút szeretnének készíteni, így főképp aranyszínű díszeket várnak.) Emellett kísérőrendezvényként a Zichy-pontban kézműveskedni is lehet. Korpás Réka népdalénekes koncertje után a katolikus, a református, a baptista és az evangélikus gyülekezetek lelkészei megáldják a koszorút és meggyújtják az első gyertyát. A gyertyagyújtás közben a Selye János Egyetem kórusa énekel majd.

Advent második hétvégéjén – december 9-10. – már egész napos programmal készül a Villa Camarum. Szombaton egy rendhagyó véradással indul a nap a Zichy-pontban, ahol angyalkák és krampuszok fognak a vállalkozó kedvűektől vért venni. Majd délután egy fergeteges Mikulás-party veszi kezdetét a Klapka téren, a kreatív gyermekek pedig a Zichy-pontban kézműveskedhetnek. Délután négytől az Apacuka gyermekrockzenekar ad koncertet, szintén a Klapka téren. Vasárnap felidézik a Luca-napi szokásokat a Hárompatak zenekarral. Délután a Komáromi Animátorok szórakoztatják a kilátogatókat, majd a Hodek Dávid Trió lép a színpadra, őket a Black and White zenekar követi, majd meggyújtják a második gyertyát az adventi koszorún.

Advent harmadik hétvégéjén – december 15-16-17. – tartják meg az adventi vásárt a Klapka téren. „Úgy gondoljuk, hogy a Komáromi Karácsonyi Vásár eddig nem váltotta be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeket. Tudatos ‘brandépítést’ tartunk fontosnak, ezért úgy határoztunk, hogy idén még rövidebb időtartamban, ám egy mozgalmasabb és telítettebb vásári hétvégét szervezünk. A visszajelzések és a tapasztalatok alapján építjük fel a vásárt évről évre, a cél egy olyan vásári forgatag, mely a nemzetközi színtereken is megállja a helyét. Idén első alkalommal a harmadik adventi hétvégére szeretnénk összpontosítani. Olyan agórát álmodtunk meg, mely elsődlegesen a régió ízeinek, formáinak és illatainak ad teret. Megszólítottunk több helyi műhelyt és manufaktúrát, kifejezetten ügyelve a helyi jellegre és a minőségre“ – mesélte Kiss Réka.

A vásár tehát három napon át tart, reggel 8-tól este 8-ig várja látogatóit, vásárlóit. Aki pedig az egyedi készítésű, kézműves termékek szerelmese, azoknak szombaton a Tiszti Pavilon dísztermében kínálják portékáikat helyi kézművesek, délután 1 órától este 8-ig. Természetesen ezen a hétvégén is lesz kultúrműsor. Pénteken a Dramaťák és Emmer Péter lép fel a Klapka téren. Szombaton a For You acapella és a Magyarock Band ad koncertet, majd vasárnap Benes Ildikó és Pőthe István fogja a Klapka tér közönségét szórakoztatni. Eközben az elmaradhatatlan mézeskalácssütésre és díszítésre is sor kerül a Klapka téren. A harmadik gyertya meggyújtása után a református templomban Sebestyén Márta és Andrejszki Judit ad koncertet.

Rékácska

A negyedik adventi hétvégén – december 22-én, pénteken – méltóképpen zárul a Mi Karácsonyunk rendezvénysorozat. Elsőként Viki Beňová karácsonyi koncertjét hallhatjuk, majd meggyújtják a negyedik gyertyát, végül 16 órától Karácsony János, az LGT zenekar alapító tagjának fellépése zárja a négy hétvégén át tartó programfolyamot.

A Villa Camarum polgári társulás mellett többen is segítenek a gazdag programok megszervezésében. Így a Szabadidőközpontban is lesznek rendezvények, kézműves-foglalkozások, játékok és versenyek, valamint a Czafrangó Sylvia Művészeti Alapiskola is készül foglalkozásokkal.

A sokrétű programsorozat nem valósulhatna meg támogatók és sikeresen elnyert pályázatok nélkül. A társulás a kormányhivataltól 2 ezer, a városi kulturális bizottság kultúralapjából 1500 eurót, az idegenforgalmi bizottság alapjából 2 ezer eurót nyert el a rendezvényre, ezen felül Komárom városa is tevékenyen hozzájárul a sikeres lebonyolításhoz.

-szénássy-

Top