12 ezer embert oltottak be Komáromban

Országos szinten javuló tendenciát mutat a járványügyi helyzet, ugyanakkor a komáromi kórházban még mindig megfeszített tempóban gondoskodnak a koronavírusos páciensekről, miközben a lélegeztetőgéppel ellátott ágyak teljes kapacitással működnek. A kórház oltóközpontjában eddig közel 12 ezer személyt oltottak be koronavírus elleni vakcinával. A Komáromi járás ezen a héten is bordó besorolású.

„Kórházunkban egyelőre nem észleltük a Covid-pozitív páciensek számának csökkenését, jelenleg 39 koronavírusos személyt kezelünk, közülük három állapota súlyos“ – nyilatkozta Filkó Gabriella, a komáromi kórház igazgató-helyettese pénteken. Nyolc kórházi egészségügyi alkalmazott van betegszabadságon koronavírus miatt, de további 16 orvost, ápolót és nővért is nélkülözniük kell egyéb egészségügyi okok és betegség miatt. Filkó Gabriella ezzel együtt hangsúlyozta, urai a helyzetnek, és bízik benne, hogy az országosan javuló járványügyi helyzet fokozatosan a komáromi kórházban és az egész régióban érezteti hatását.

Jelenleg már kiforrott rendszer szerint zajlik az oltás a komáromi kórházban, naponta nagyjából 210 ember kapja meg a Pfizer/Biontech vakcinát, január óta pedig már csaknem 12 ezer személyt oltottak be. „Eddig nem észleltünk semmilyen súlyosabb válaszreakciót az oltásra. Miután már van tapasztalatunk a vakcináció terén, örömmel fogadtuk az együttműködési lehetőséget a nagykapacitású nyitrai oltóközpont beindításában. Az előző hétvégén itt 2 ezer embert oltottak be“ – tájékoztatott Miroslav Jaška kórházigazgató.

A kórházban továbbra is szigorú járványügyi óvintézkedések mellett zajlik a gyógyítás, tilos a beteglátogatás is.

Még mindig bordó a járásunk

A Covid-automata két hónappal ezelőtti beindításakor a kormány és a központi válságstáb arról tájékoztatott, az egyes járásokat aszerint sorolják az egyes kategóriákba – melyeket színekkel jelölnek –, hogy egy hét alatt mekkora fertőzöttségi arányt mérnek. Komáromban és a régióban az aktuális hét már a negyedik lesz, amikor – szinte bizonyosan – bőven 1 százalék alatti lesz a fertőzöttségi arány, valószínűleg a fél százalékot sem éri majd el. Ennek ellenére a Komáromi járás még mindig a második legrosszabb, bordó besorolású.

Denisa Masárová, a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal vezetője azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy egyrészt az önkormányzati szervezésű hétvégi tömeges tesztelések eredményébe beleszámolják a hétközi mobil antigénteszt állomások, valamint a PCR-tesztelés eredményét is (ami általában magasabb fertőzöttséget mutat) – és ezzel együtt a járási adatok még mindig heti 4-500 fertőzöttet mutatnak. Másrészt a járások besorolásakor más statisztikákat is figyelembe vesznek, például a kórházi kezelésre szorulók számát is az adott régióban.

Komáromban a szombati önkormányzati antigénes tesztelésen 6128-an vettek részt, 21 teszt zárult pozitív eredménnyel, ami 0,34 százalékos fertőzöttségi szintet jelent. Csak a szombati napot nézve ez az elmúlt hónapok legjobb eredménye. Ennek ellenére a jövő hét folyamán marad a bordó besorolás, vagyis járásunkban továbbra is csak 7 napnál nem régebbi negatív teszt birtokában mozoghatunk szabadabban.

Húsvéti Covid-tízparancsolat

A felbomlóban lévő kormány a járványügyi szakértőkkel közösen úgy döntött, a húsvéti ünnepek idejére nem szigorítanak az érvényben lévő intézkedéseken, ugyanakkor hangsúlyozták, a meglévőket minél szigorúbban be kell tartani. Ján Mikas országos tisztifőorvos szerint jó úton haladunk, az eddig meghozott intézkedések hatékonynak bizonyulnak, most már csak ki kell tartani még egy kis ideig. A szakértői konzílium egy tíz pontból álló ajánlást, kérést dolgozott ki a húsvéti időszakra:

1. Korlátozzuk a találkozásokat!
2. Mellőzzük a locsolkodást!
3. A szentmiséken és istentiszteleteken online vegyünk részt!
4. Úgy mutassuk kis szeretetünket a hozzánk közel állóknak, hogy nem fertőzzük meg őket!
5. Pihenjünk és töltődjünk fel a természetben a legközelebbi hozzátartozóinkkal!
6. Csak járáson belül utazzunk!
7. Viseljünk arcmaszkot kint is!
8. Tartsuk tiszteletben azon rokonaink 14 napos karanténját, akik külföldről tértek haza!
9. Beoltott idősebb szüleinket, nagyszüleinket se látogassuk meg!
10. Sportoljunk egyénileg és csak a természetben!


d

(Cikkünk az eheti Deltában jelent meg.)

Top