cheap custom essay papers order to write assignment top 10 college essay help essays written by professionals where is the best to buy cheap essays online buy your essay online

Tanévnyitó az egyetemen

KOMÁROM. Múlt pénteken megkezdődött ünnepélyes keretek között kezdődött meg a 2015/16-os akadémiai év a Selye János Egyetemen. Örömteli hír, hogy idén az alapképzés 1. évfolyamába 59 százalékkal többen iratkoztak be, mint tavaly.

Delta2

Tóth János rektor köszöntőjében röviden értékelte az elmúlt évet, rámutatva, a tanév eleje az egyetem 10 éves jubileumának jegyében telt, majd az akkreditációs megmérettetésre való felkészüléssel folytatódott. A határidőig az egyetem benyújtotta önértékelését a komplex akkreditációban: összesen 34 tanulmányi program akkreditálását kérvényezte, köztük 15 alapszintű, 14 mesterszintű, 1 összevont mesterszintű és 4 doktoranduszi tanulmányi programot. A Selye János Egyetem tevékenységét az Akkreditációs Bizottság 2016. február 28-ig értékeli majd, az elkövetkező hetekben Komáromba is ellátogat a bizottság munkacsoportja, a rektor szerint erre teljes mértékben felkészültek.

Örömmel újságolta, hogy idén 37 ezer euróval növekedett a fejlesztésre és kutatásra fordítható költségvetési támogatás, az összköltségvetés pedig 100 ezer euróval emelkedett tavalyhoz képest. Két nagyszabású, uniós támogatású projekt is zajlik az egyetemen: 1,86 millió euróból az egyetem technológiáinak, informatikai rendszerének korszerűsítése, 857 ezer euróból pedig az oktatás minőségének emelésére fókuszáló projekt valósul meg – a karok tanulmányi programjainak összeállítása, innoválása és opponálása, új módszerek és képzések bevezetése által. Mindkét projekt még az ősz folyamán lezárul.

A rektor a hallgatói létszámokról is tájékoztatott. Idén alapképzésre összesen 1136-an iratkoztak be, mesterképzésben 553-an vesznek részt, doktori képzésben pedig 30-an. A hallgatói létszám ezzel összesen 1719, a Tanárképző Karon 946, a Gazdaságtudományi Karon 700, míg a Református Teológiai Karon pedig 73 hallgató tanul. Az előző évről szólva elmondta, összesen 559 végzős hallgatójuk volt, ebből 259 a Tanárképző Karon, 282 a Gazdaságtudományi Karon és 18 a Református Teológiai Karon végzett.

Rámutatott arra az örömteli adatra, hogy – bár a felsőoktatási intézmények mindegyike a csökkenő hallgatói létszámmal küzd – az egyetem alapképzésének 1. évfolyamába 59 százalékkal többen iratkoztak be, mint tavaly, azaz 368-ról 586-ra emelkedett az elsőéves bakalár képzést megkezdő hallgatók száma.

„Külön tisztelet és köszönet illeti Önöket azért, hogy tudásukat itt, a szülőföldjükön, a Selye János Egyetemen kívánják elmélyíteni és kiteljesíteni, élve azzal a lehetőséggel, hogy mindezt megtehetik saját anyanyelvükön, magyarul” – szólt az elsőéves hallgatókhoz Tóth János, majd az egyetem vezetőinek és oktatóinak nevében ígérte, tanulmányaik sikeréhez minden tőlük telhető segítséget megadnak. Köszöntőjét egy Kodály Zoltán idézettel zárta: „Ne várjunk mindent csak az iskolától. Az iskola nem taníthat meg mindenre, ami az élethez szükséges. Lássunk magunk is a dologhoz!”

(csá)

Top