Sokkoló választási eredmények

Bombameglepetésekkel zárultak a szombati parlamenti választások. Nyert a Smer, azonban csak 30 százalék alatti eredménnyel, de 8 százalékkal parlamenti tag lett a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk és a pár hónapja alakult Boris Kollár vezette mozgalom is. A Híd bekerült, de csupán 6,5 százalékkal, az MKP viszont ismét a parlamenten kívül rekedt, 4 százalékkal. A déli régiókban jóval kevesebben mentek szavazni, mint az ország többi részében.

A vártnál magasabb volt az országos részvétel a szombati parlamenti választásokon, csaknem 60 százalékos. A déli magyarlakta vidékeken viszont 5-10 százalékkal kevesebben mentek el szavazni. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy miért szerepelt gyengén a Híd és az MKP is. (Olvassa el gyorsértékelésünket is!)

Layout 1A többi párt az 1 százalékos eredményt sem érte el, az MKDSZ csak 0,09 százalékot szerzett.

A 150 tagú pozsonyi parlamentbe 8 párt delegálhat képviselőt, az alábbiak szerint:

Layout 1

Országosan a legtöbb karikát Robert Fico gyűjtötte be, több mint félmilliót. Bugár Béla, a Híd listavezetője kimagaslóan szerepelt, 108 ezer preferenciaszavazat begyűjtésével, az MKP listájáról Berényi József pártelnök szerezte a legtöbbet, 50 ezret.

Bugár Béla Híd-elnök a választások után kijelentette, szertefoszlottak az álmok egy reformpárti kormányról, amely harcolna a korrupció ellen, és európai irányultságú volna. Csalódottan nyilatkozott mind a Híd, mind a választás egészének eredményéről. Berényi József MKP-elnök úgy vélte, vége a politikai stabilitásnak Szlovákiában. Az elnökség hétfőn értékeli a választás eredményét – információink szerint lemondhat a pártvezetés.

A választás után előállt bizonytalanságot és egy előrehozott választás esélyét jól mutatja Rastislav Tóth politológus vélekedése, aki úgy nyilatkozott: a választások a második lehető legrosszabb módon végződtek, az első az lett volna, ha húsz párt jut be a törvényhozásba, fejenként öt-öt százalékkal.

iza15Választás Izsán

Járásunknak két parlamenti képviselője lesz

Két komáromi járásbeli jelölt került be a pozsonyi törvényhozásba. Bastrnák Tibor a Híd listáján jutott mandátumhoz, míg Vladimír Matejička a Smer parlamenti frakciójában foglal majd helyet. A Híd jelöltjét országosan 10 825 választó karikázta, ezzel Bastrnák Tibor kapta a legtöbb egyéni voksot a járásbeli jelöltek közül. A Smer politikusa 1032 karikát gyűjtött be.

A Híd listáján az MKP-hoz képest kevesebb komáromi járásbeli jelöltet indítottak, közülük négyen gyűjtöttek be 1000-nél több egyéni szavazatot. Íme a sorrend:

Bastrnák Tibor – 10 825
Vörös Péter – 4 246
Jobbágy József – 2 100
Csóka Lajos – 1 238

iza08

Az MKP listájáról a Fiatal Függetlenek vezetője, a dunamocsi Orosz Örs szerezte a legtöbb karikát a járásbeli jelöltek közül. Ha a párt eléri az 5 százalékos küszöböt, Orosz Örs és Samu István szereztek volna parlamenti mandátumot. Alább csak az 1000 egyéni voksnál többet szerző MKP-s komáromi járásbeli jelölteket tüntettük fel:

Orosz Örs – 9 319
Samu István – 5 589
Knirs Imre – 3 649
Gyarmati Tihamér – 2 855
Bóna Zoltán – 2 579
Basternák Ildikó – 2 172
Horváth Árpád – 1 960
Viola Miklós – 1 943
Szabó Olga – 1 840
Vadkerti Imre – 1 497
Domin István – 1 269

A Híd és az MKP különversenyét az eddigi trendnek megfelelően a két magyar többségű járásban, a Komáromiban és a Dunaszerdahelyiben (plusz a Rimaszombatiban) is az MKP nyerte, más déli járásokban viszont a Híd kapott több szavazatot.

Layout 1A többi párt nem érte el az 1 százalékot járásunkban, az MKDSZ csupán a szavazatok 0,81 százalékát szerezte meg.

A Komáromi járásban nyilvántartott 85 874 választópolgár csaknem fele, mintegy 49 százalékuk járult az urnákhoz, 41 357 érvényes szavazatot számoltak össze. Ez a részvételi arány 10 százalékkal alacsonyabb az országos aránynál, ami régiónk választóinak kiábrándultságát jelzi.

cs, d – fotó: Kovács Zoltán, Drozd Milán

(Cikkünk a március 7-i Deltában jelent meg)

Top