Megnyílt a rendőrőrs a kettesen

KOMÁROM. Múlt héten megkezdte működését a városi rendőrség kihelyezett rendőrőrse a II-es lakótelepen. Két rendőr tartózkodik majd itt, akik járőröznek is a környéken, és a lakosok felkereshetik őket, ha valamilyen közrenddel kapcsolatos problémájuk adódik. Cikkünkből megtudhatja azt is, milyen esetekben bírságoltak a legtöbbször a városi rendőrök.

20150707_143049

Múlt hétfőn a Hegesztő utca 27/4 szám alatt, egy kétemeletes tömbház földszintjén megnyílt a városi rendőrség kihelyezett rendőrőrse. Az önkormányzat két és fél hónappal ezelőtt Varga Tamás (Híd), a közlekedési, köztisztasági és közrendi bizottság elnökének javaslatára támogatta a rendőrállomás kialakítását a II-es lakótelepen. Ennek szükségességét azzal indokolta, hogy ebben a városrészben a leggyakoribbak a rendzavarások, itt él a legtöbb alkalmazkodni képtelen lakos, és a tapasztalatok azt mutatják, már a rendőri jelenlét önmagában is sokat jelent a jobb közbiztonság felé vezető úton.

Keszegh Béla alpolgármester pénteken arról tájékoztatta a sajtót, a rendőrőrs egyelőre délután 4-től éjfélig tart nyitva, augusztustól azonban már déltől éjfélig felkereshetik a környéken lakók, azaz napi 12 órás lesz a szolgálat. Az új irodahelyiséget az épület tulajdonosa ingyen bocsátotta a városi rendőrség rendelkezésére, csak a rezsit kell fizetni. Az alpolgármester hangsúlyozta, nem az a cél, hogy a rendőrök az irodájukban üldögéljenek, hanem az, hogy járőrözzenek is a környéken. Varga Tamás megjegyezte, ha a lakosok nem találják ott a rendőröket, akkor a kifüggesztett telefonszámon lehet őket elérni.

Néhány napi működés után már érezhető a rendőri jelenlét pozitív hatása a környéken, de az elkövetkező hetek tapasztalatai alapján lehetnek még kisebb változások a rendőrőrssel kapcsolatban – fogalmazott Keszegh Béla, aki kifejezetten arra kérte a környékbeli lakosokat, hogy keressék fel a rendőröket, merjék megszólítani őket, amennyiben valamilyen probléma merül fel. Hozzátette, a napokban szórólapokat is eljuttatnak a környék postaládáiba, melyen tájékoztatnak a legfontosabb tudnivalókról.

20150707_142942

További változások a rendőrségen

Az alpolgármester elmondta, jelenleg 27 fős a városi rendőrség állománya, közülük 25-en járőröznek is, a terepen vannak. Idén plusz 3 főt tudtak felvenni a költségvetésben elkülönített nagyobb pénzcsomagnak köszönhetően – 60 ezer euróval emelték meg a rendőrség büdzséjét. Megjegyezte, sok rendőr alulfizetett, bére nem éri el a nettó 400 eurót sem, ezért a jövőben teljesítmény alapján plusz juttatások bevezetését tervezik azon rendőrök számára, akik valóban eredményeket érnek el munkájuk során.

Az elmúlt 6 hónapban felújították a kamerarendszert, továbbá átszervezték a városi épületek megfigyelési rendszerét: nemrégiben 21 objektum őrzését vette át a városi rendőrség egy magáncégtől, ami összességében megtakarítást jelent. A riasztóberendezések ezentúl a városi rendőrségnél jeleznek, ha valamilyen biztonsági vészhelyzet keletkezik. Keszegh Béla szerint a közeljövőben további intézmények, ingatlanok őrzése is a városi rendőrséghez kerülhet, de akár magánterületek őrzését is átvehetik. Hozzátette, más jellegű feladatokkal is bővülhet a városi rendőrség tevékenysége, melyek bevételt jelenthetnek a városnak. A kóbor kutyák befogása terén is történt változás, a jövőben a városi rendőrök végzik ezt a feladatot munkaidőn túl. Ennek érdekében közhasznú munkások bevonásával egy átmeneti kutyabefogadó helyet is kialakítottak, ahonnan a gadóci menhelyre kerülnek a hétvégén befogott gazdátlan ebek.

Rossz helyen parkolás, szemetelés, hangoskodás

Keszegh Béla elmondta, az év elején új statisztikai rendszert vezettek be a városi rendőrségnél, amely részletes áttekintést ad a tevékenységükről. Ebből kiderül, összesen 2251 esetben jártak el a városi rendőrök az elmúlt fél évben. A legtöbbször, több mint 1500 alkalommal a közlekedési szabályok megsértése miatt intézkedtek, melyek során 669 alkalommal szabtak ki bírságot összesen 9840 euró értékében, miközben 5 esetben az állami rendőrség közlekedési részlege vette át az ügyet, 893 esetben viszont figyelmeztetéssel úszták meg a szabálytalankodók. A legtöbbször fegyelmezetlen parkolás miatt jártak el a városi zsaruk – pl. a parkolási díj elmulasztása –, ugyanakkor elmondható, hogy a parkolási fegyelem jobb a tavalyinál, miközben a kiszabott bírság összege csökkent: tavaly fél év alatt 15 ezer euró, most 9 ezer. Viszonylag gyakran fordult elő, hogy a sofőrök ignorálták a behajtani tilos táblát.

Közrend elleni vétség miatt 22-szer bírságoltak, összesen 360 euró értékben, 402 alkalommal viszont csak figyelmeztetést kaptak a delikvensek. Legtöbbször a szemetelők úszták meg ennyivel, de a közbotrányokozók (illetlen viselkedés), vagy az éjszakai nyugalmat megzavarók többségének sem kellett a pénztárcájába nyúlnia, és a rendőrök csupán rendre utasították őket. Érdekesség, hogy 27 esetben dohányzókat figyelmeztettek arra, hogy rossz helyen gyújtottak rá. Vagyon elleni vétség miatt 16-szor intézkedtek a városi rendőrök, 8 esetben pedig a törvény által bűncselekménynek minősített esetekben, ilyenkor az állami rendőrség vette át az eljárás folytatását.

(csá)

Top