„Meglévő épületeinket újítanám fel“

Interjú Knirs Imrével, az MKP komáromi polgármesterjelöltjével.

Mivel alpolgármesterként nem sikerült megvalósítani elképzeléseit, eggyel magasabb szintről, polgármesteri pozícióból hajtaná végre programját Knirs Imre. Megválasztása esetén Komárom épített örökségének felújítására helyezné a hangsúlyt, beleértve a volt Poliklinika épületét is.

Knirs Imre

• Mi motiválta arra, hogy polgármesterként mérettesse meg magát?

– Négy és nyolc évvel ezelőtt is Stubendek László mellett álltam a választási kampányban, közösen dolgoztuk ki a programunkat. Ebből azonban négy év alatt semmi nem valósult meg, az emberek emiatt joggal bírálnak. A polgármester beletörődött abba, hogy a képviselő-testület nem támogatta az elképzeléseinket. Most azért indulok a polgármesteri tisztségért, hogy a korábbi ígéreteinket megvalósítsam.

• Ezúttal nem függetlenként, hanem MKP-jelöltként indul. Miért?

– Az Egy Jobb Komáromért polgári társulással a város kulturális és történelmi örökségének megőrzését, a magyarság önazonosságának védelmét tűztük ki célul. Ezek a célok hasonlóak az MKP törekvéseihez. Különösebben nem akartam „pártosodni“, de az elképzeléseink közötti párhuzam miatt nem láttam ebben problémát. Ezzel azt is el szeretném érni, hogy az MKP-n belül nagyobb súlya legyen Komáromnak, a magyarság bástyájaként az országos vezetésben is helyet kapjanak a komáromiak. Ez lenne a párt érdeke is.

• Úgy véli, semmi sem valósult meg programjukból. Ugyanakkor három évig alpolgármesterként dolgozott, vagyis volt lehetősége eredmények elérésére…

– E három év alatt egyértelműen a volt Poliklinika épületének megmentése és felújítása volt az, amit mindenképpen szerettem volna megvalósítani. Egyes képviselők azonban mindent megtettek azért, hogy ezt akadályozzák. Említhetném a dunai turistahajó kikötő fejlesztését, aminek kapcsán a Magyar Hajózási Rt-vel arról is egyeztettem, hogy a vállalat a komáromi hajógyárban javíttassa a hajóit, új munkahelyeket létrehozva.

• Mi történt eddig a volt Poliklinika megmentése ügyében?

– Sokat tárgyaltam, dolgoztam ennek érdekében. A városnak nincs pénze a patinás épület felújítására, vásárlók sem érdeklődtek, így nyilvánvalóvá vált, hogy csak támogatásból tudjuk megmenteni. Az is nyilvánvaló, a szlovák állam nem ad erre, így csak Magyarország felé fordulhattunk. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke vetette fel, hogy az épület olyan célokat szolgáljon, ami a szélesebb régió hasznára van, egyúttal Komárom pozícióját is erősíti, mint a felvidéki magyarság központját. Először az merült fel, hogy a magyar történelmi épített örökség felújítását célzó pénzügyi keretből meríthetünk, később tovább bővültek a lehetőségek. Az is fokozatosan alakult, hogy milyen felvidéki intézmények, létesítmények költözzenek az épületbe. A legutolsó verzió szerint színvonalas étterem, exkluzív cukrászda, a felső szinten pedig egy 400-500 fős rendezvényközpont kapna helyet az épületben. A tervek szerint a Csemadok országos irodája, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete is ide költözhetne, utóbbi minden hónapban egy új kiállítást nyitva meg. De akár az MKP székháza, egy kereskedelmi kamara, a Selye Egyetem rektorátusa, illetve a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége is ide jöhetne. Ha mindez megtörténne, a beköltöző szervezetek, vállalkozások bérleti díjat fizetnének a városnak, a fenntartás nem a városi kasszát terhelné. Javasoltam, hogy a felújított létesítmény a Klapka-palota nevet viselje majd, hiszen a tábornok szobra áll előtte. Ő a várost védte, az új központ a magyar kultúrát és közösségünket védené.

• Ez jól hangzik, ám mégsem lett belőle semmi. Miért nem tájékoztatta a polgármestert írásban arról, hogy meddig jutott az ügy, holott leváltása óta ezt kéri?

– Egyrészt, a tárgyalások során a magyar fél többször is nyomatékosan kérte a titoktartást. Másrészt előfordult, hogy miután bizonyos dokumentumokat leadtam a városházán, azt a későbbiekben mások használták fel. Úgy volt, hogy ebben a kérdésben szabad kezet kapok, de ők más ötletekkel álltak elő.

• Ha csak három dolgot emelhetne ki, amit megvalósítana programjából, mik lennének azok?

– A központi erőd, vagyis az Újvár és Öregvár felújítását tartom elsődlegesnek. Pályázatokon kívül akár hitelből is kell erre költeni, sokkal inkább, mint az utcák felújítására. Először a tetőket rendbehozni, hogy a történelmi jelentőségű épületegyüttes állaga ne romoljon tovább. Utána, a Lipót-kaputól kiindulva fokozatosan jöhetne a külső-belső felújítás, a megújult részeket pedig azonnal tartalommal kell megtölteni. Egyelőre még egy porta, jegypénztár sincs a vár kapujában. Vagy éppen egy toalett. Nem tudjuk megfelelően kiszolgálni a turistákat.

De nemcsak a várat és a volt Poliklinikát, hanem Komárom teljes épített örökségét rendbe kell tenni. Nem kell új dolgokat kitalálni, csak feléleszteni azokat, amik korábban működtek. Életet lehelni a belvárosba, hogy ne álljon üresen minden második üzlethelyiség. A komáromi korzót nem a város szélén kell felépíteni, annak a belvárosban a helye. Ide kell hozni az embereket. Mivel ma mindenki autóval megy mindenhová, újabb parkolóhelyeket kellene kialakítani, mélygarázsokat építeni a belváros szélén – a Lehár park alá, de akár a Štefánik park alá is. Így a zöld sem tűnik el, Budapesten ez működik. Ettől függetlenül meg kellene tiltani, hogy a belvárosi parkolóhelyeken egy óránál hosszabb ideig parkolhassanak az emberek.

Ugyancsak fontosnak tartanám, ha a két városrész, Észak- és Dél-Komárom szorosabban együttműködne például a fürdők terén. Különleges dolog, hogy gyakorlatilag egy városban két teljesen eltérő összetételű és gyógyhatású termálvíz törjön fel. Bár Dél-Komárom jóval előttünk jár a fürdőfejlesztés terén, össze kell hangolni a városrészek adottságait, erősíteni a kínálatot. El kell érni, hogy a régióban élők ne a Balatonra szaladjanak nyaralni, strandolni, sorban állni, ha egyszer itt is lenne rá lehetőség. Az említett dolgok nemcsak a turizmus fellendítését szolgálnák, hanem egy élhetőbb várost is jelentenének, ami segítené a Komáromot elhagyók visszaköltözését.

Hangsúlyoznám azt is, hogy nem szeretném, ha egyetlen polgár is hálás lenne a városnak azért, amiért a közterületeken lekaszálják a füvet, amiért járhatók az utak, amiért rendben van a közbiztonság. Adóznak a városnak, ezért ezeknek természetesnek kell lenniük.

• Mit tart az elmúlt évek legnagyobb hibájának?

– Saját szemszögemből válaszolnék erre. A legnagyobb hibám az volt, hogy megbíztam Stubendek László polgármesterben, és nem készítettem mindenről jegyzőkönyvet.

• Történt olyan intézkedés a városban, amit jónak tart, folytatna is?

– A Poliklinika felújításának ügyét folytatnám. Számomra az volt pozitív, hogy alpolgármesterként tapasztalatot szereztem. Ez a jövőben hasznomra válik.

• Elképzelhető, hogy bármelyik ellenfele javára visszalép?

– Nincs olyan jelölt, aki mögé be tudnék állni.

• Mely képviselőkkel működne együtt?

– Előbb megvizsgálnám, eddig mit tettek le az asztalra. Nem az ígéreteikből indulnék ki, hanem az eredményeikből. Bárkivel együtt tudok dolgozni, akit a város szeretete motivál.

• Hogyan látja választási esélyeit, a többi polgármesterjelöltet?

– Úgy gondolom, a legnagyobb kihívóim a függetlenek lesznek. De nem lózungokkal, „hihető hülyeségekkel” kellene kampányolni. Komáromnak egy komáromi, polgári polgármesterre lenne szüksége.


Knirs Imreknirs_2

– 57 éves, nős

– 2 fia, 2 lányunokája van

közgazdász, 1990 óta vállalkozik

kedvenc könyvei: Tormay Cécile: Bujdosó könyv, Niall Ferguson: Civilizáció, Petőfi Sándor versei


Csaba Ádám


 

Minden komáromi polgármesterjelöltet megkerestünk és felajánlottuk, hogy interjút készítünk velük. Egyedül Bósza János nem kívánt élni a lehetőséggel. A többi 5 jelölttel készült interjúkat fokozatosan közöljük a Deltában a választásokig. Elsőként Feszty Zsoltot kérdeztük, majd Benyó Zoltánt, utána Knirs Imrét – utóbbi interjú, melyet most közöltünk online, a Delta október 23-i számában jelent meg.

Hat polgármesterjelölt versenyez majd Komáromban az önkormányzati választáson:

1. Benyó Zoltán (független, 65 éves, orvos),

2. Bósza János (Národná koalícia, 63 éves, nyugdíjas),

3. Feszty Zsolt (független, 47 éves, regionális menedzser),

4. Héder Ágnes (Most-Híd, MKDSZ, 56 éves, mediátor),

5. Keszegh Béla (független, 42 éves, alpolgármester),

6. Knirs Imre (MKP, 57 éves, vállalkozó).


 

Interjúnk Feszty Zsolttal: “Mélyreható átvilágítással kezdeném”

Interjúnk Benyó Zoltánnal: “A közélet állapota ellen lázadok”

Top