Átadták az erőd körüli bicikliutat (képgaléria)

Dél-Komárom. Szombat délután hivatalosan átadták a Monostori erőd körüli bicikliutat. A fejlesztés a Pons Danubii EGTC vezetésével, a határon átnyúló projekteket támogató uniós alapból jött létre.

A Pons Danubii EGTC pár éve nyert támogatást a „Komárom – Komárno – Kolárovo kerékpárút és rákötése a meglévő HUSK/0801/2.3.1/0163 kerékpárútra” elnevezésű projekt kivitelezéséhez (HUSK/1101/2.3.1/0239). A tervek része volt egy 17 kilométeres bicikliút kiépítése Komárom és Gúta között, továbbá egy kisebb kerékpárút a Monostori Erőd körül. Már a vége fele jár a Gúta irányába tartó szakasz építése is, szombat délután viszont a dél-komáromi utat már átadták.

Az átadó ünnepségen a közel száz érdeklődőn és bringáson kívül megjelent dr. Kancz Csaba, kormánymegbízott,  Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke, Dr. Molnár Attila, Komárom Város polgármestere, Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC ügyvezető igazgatója és Varga István, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A korábban 2 kilométeresre tervezett szakasz némi módosításokon esett át, így végül 1,1 kilométeres vonalon építettek kerékpárutat több kiegészítő részlettel (közvilágítás, letérők, parkoló stb.). A fejlesztés 360 ezer eurós költséggel járt, amelynek 85 százaléka uniós támogatás, 10 százalékot az állam fedezett és csupán 5 százalékát kellett a helyi önkormányzatnak fizetni.

A beszédekben elhangzott, hogy Komárom egy fontos állomása lesz az Eurovelo 6, Bécstől Budapestig húzódó szakaszának. Molnár Attila polgármester hangsúlyozta, hogy egy fontos fejlesztésről van szó, hiszen a világörökségi várományos erőd körül vonul, amitől nincs messze sem a város, sem az ipari zóna, de a közelében épül majd az új Duna-híd is.

Varga István, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy örömmel voltak a projekt partnerei. Jelenleg három uniós fejlesztés zajlik a Monostori Erődben, a bicikliút építése mellett a kazamaták felújítása, továbbá a kikötő fejlesztése.

Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a Komárom-Gúta útszakasz építése is már a vége fele közeledik. Hangsúlyozta, az eredmények azt igazolják, jó ötlet volt létrehozni a hét önkormányzat összefogását jelentő Pons Danubii EGTC-t, mivel a közel 50 európai összefogás közül az egyik legsikeresebb pályázó az itteni szövetség, és több sikeres projektje fut jelenleg.

me13

me12

me1Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC ügyvezető igazgatója.

me2

me3

me4Varga István, Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője mond beszédet.

me5Dr. Kancz Csaba, kormánymegbízott,  Dr. Molnár Attila, Komárom Város polgármestere és Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke.

me6

me7

me8Az FBI Street Generations és a R3dOne extrém kerékpáros és táncos csapatok bemutatója

me9

me10

me11
(kb)

Top