Súlykorlátozás a Vág-hídon

Régió. Péntek óta tilos a 15 tonnánál nehezebb járművek közlekedése a komáromi Vág-hídon – jelentette be a járási közlekedésrendészet. Kijelölték a kerülőutat is Gútán keresztül, így most már valóban életbe lépett a híd rossz műszaki állapota miatt elrendelt korlátozás. Továbbra sincs válasz arra, hogy kapnak-e kivételt például a tűzoltóautók, vagy éppen a kukásautók.

vag hid

Az állami közútkezelő vállalat még júniusban, nagy hirtelenséggel jelentette be, hogy tilos a 15 tonnánál súlyosabb járműveknek áthaladni a Vág-hídon, hogy ezzel csökkentsék a rossz állapotú híd terhelését. Nem sokkal korábban ugyanebből a célból felmartak 8 centiméternyi aszfaltréteget is. Magára a hídra kitették a 15 tonnás súlykorlátozást jelentő táblát, terelőutat azonban nem jelöltek ki egészen mostanáig, így egész nyáron vígan közlekedtek a kamionok a hídon, nem volt betartatva a korlátozás.

Múlt csütörtökön azonban a közlekedési rendőrség bejelentette, hogy szeptember 20-án, 13.00 órától bevezetik a korábban beharangozott súlykorlátozást a hídon. Ez vonatkozik minden 15 tonnát meghaladó készenléti súlyú gépjárműre, függetlenül attól, hogy adott pillanatban nehezebb-e 15 tonnánál. A kerülőutat is kijelölték a Párkány-Bajcs-Érsekújvár-Gúta-Komárom útszakaszon.

Komárom önkormányzata nemrégiben határozatban is kifejezte elégedetlenségét az illetékes szervek irányába, a közlekedési minisztérium és az alá tartozó Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) felé. A Vág-híd műszaki állapotáért, egyben felújításáért ugyanis az állam, elsősorban az SSC felel. A város szerint az állami szervek hanyag hozzáállása miatt keletkeztek a gondok, határozatukban egyúttal sürgetik a mihamarabbi megoldást is – a híd felújítását. Jelen állás szerint azonban nincs válasz arra, mikor teszik rendbe a hidat. Egyelőre a híd alátámasztására írtak ki közbeszerzést – a közepén egy átmeneti pillért építenének, azonban ez is csak 2020 májusára történne meg a közútkezelő szerint. Csupán ez az ideiglenes megoldás 1,3 millió euróba kerülne.

V2

Az elmúlt napokban online aláírásgyűjtés is indult. „Komárom polgárai követelik a Vág-híd haladéktalan és azonnali javítását. A súlykorlátozás kritikusan hat az infrastruktúrára, a fejlődésre, a város életére és az itteni vállalatok tevékenységére” – szögezi le a petíció, konkrétan is megemlítve a hulladékszállítást érintő problémát. Utóbbi gondot a város is jelezte az illetékesek felé, ám továbbra sincs válasz arra, hogy a szemeteskocsik kapnak-e kivételt, vagy pedig Gúta irányába kell kerülniük, ha az Izsa melletti szeméttelepre mennek – ez természetesen jelentős plusz költséggel jár, egyúttal időigényes, ami fennakadásokat okozhat a komáromi hulladékkezelésben. Továbbra sincs megnyugtató felelet arra sem, hogy a 15 tonnánál nehezebb tűzoltójárművek használhatják-e a hidat, egy tűz esetén kell-e kerülniük 60-70 kilométert, ha például Izsára riasztanák őket – nyilvánvalóan ez utóbbi nem történhet meg, hiszen a minél gyorsabb beavatkozás életeket menthet.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:

Megoldásokat sürgetnek a Vág-híd ügyében

Letiltották a Vág-hídról a nagyobb buszokat, teherautókat

Követelik a gyorsforgalmi utat

Top