Újabb országos tesztelés jön?

Köszönhetően az országos tesztelés első fordulója kedvező eredményeinek, a Komáromi járásban nem került sor második fordulóra, bár Komáromban és Lakszakállason így is megnyitottak egy-egy tesztelőállomást. A kormányfő szerint újabb országos tesztelés jöhet, vagy pedig teljes leállás.

Országszerte több mint 3,3 millió lakost teszteltek le az új koronavírusra október 31-én és november 1-jén, közülük 33 ezer fertőzöttet szűrtek ki, ami a tesztelt lakosság 1 százaléka. Igor Matovič kormányfő és Jaroslav Naď védelmi miniszter is jelentős sikerként könyvelte el a tesztelés lebonyolítását. A kormányfő arról is beszélt, a koronavírussal fertőzöttek 5 százaléka szorul kórházi kezelésre, és 1 százalékuk belehal a betegségbe, illetve a szövődményekbe. Ez azt jelenti, hogy száz Covid-pozitív közül 95-nél enyhe lefolyású a betegség, vagyis házi karanténban túlesnek rajta.

Az országos tesztelés első fordulójában az észak-szlovákiai Csacai járás (Čadca) bizonyult a leginkább fertőzöttnek, ahol az összes tesztelt személy 3,22 százaléka produkált pozitív eredményt. Az Ólublói járásban (Stará Ľubovňa) 2,8 százalékos, a Puhói járásban (Púchov) 2,65 százalékos volt a fertőzöttségi arány.

Kedvező adatok az első fordulóban

A Komáromi járásban összesen 61 268 személy vett részt a tesztelésen, közülük 343-nak lett pozitív tesztje, ami 0,56 százalékos fertőzöttségi aránynak felel meg.

A városi hivatal tájékoztatása szerint Komáromban összesen több mint 20 ezer tesztet végeztek el (beleértve a kórházat és a szociális otthonokat is), és 190 pozitív esetet szűrtek ki, ami 0,94 százalékos fertőzöttséget jelent. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 10 évesnél idősebbek több mint 63 százaléka lett letesztelve – bár ez az arányszám csak iránymutató. Gúta városában a tesztelőállomásokat 6770 személy kereste fel, közülük 37-nél lett pozitív az eredmény, ami 0,55 százalékos fertőzöttségi mutatót jelent.

Szerettünk volna tájékoztatni a Komáromi járás összes településének adatairól, ám ezzel kapcsolatos kérésünkre a védelmi minisztérium nem válaszolt. Nem kaptunk feleletet arra a kérdésünkre sem, hogy elérhetőek lesznek-e a tesztelés eredményei községi bontásban, és ha nem, mi ennek az oka.

A statisztikákkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy azok nem az adott járás – vagy település – lakosaira vonatkoznak, hanem az ottani tesztelő-állomás(ok)ra. Járásunkban is akad olyan község, ahol több tesztet végeztek, mint a település teljes népessége, azaz sokan máshonnan, akár egy szomszédos járásból is érkezhettek leteszteltetni magukat. Mivel járásunkban pont Komárom és Gúta voltak azok a települések, ahol a szombati napon egyes helyszíneken akár 3 órát is várakoztak az emberek sorban állva, több komáromi és gútai is úgy döntött, hogy inkább egy közeli faluban esik át a tesztelésen.

Zöldet kaptunk

A kormány az eredmények ismeretében bejelentette, csak azon járásokban rendezik meg a teljes körű tesztelés második fordulóját, ahol a fertőzöttségi arány magasabb 0,7 százaléknál. Mivel járásunkban ez alatt maradt a mutató, itt nem rendeztek újabb tesztelést november 7-én és november 8-án, annak ellenére sem, hogy kizárólag Komárom városát nézve némileg magasabb volt a fertőzöttségi arány.

Szlovákia déli részén minden járás zöld eredménnyel zárt, egyedül a Dunaszerdahelyi járásban kellett megismételni a teljes körű tesztelést, miután az első fordulóban 0,96 százalék lett a Covid-pozitív tesztek aránya (lapzártánkkor még nem voltak ismertek a második forduló eredményei). A Dunaszerdahelyi járásból egyébként érkeztek olyan hangok is, miszerint nem is biztos, hogy a járásbeliek körében volt magas a fertőzöttek aránya, hanem az itt tesztelő pozsonyiaknál. Ennek viszont ellentmond, hogy Pozsonyban összességében 0,4 százaléknál is alacsonyabb volt a fertőzöttségi mutató. Összesen 45 pirosnak minősített járásban rendezték meg a második fordulót, 25 járásban, továbbá Pozsonyban és Kassán nem kötelezték erre a lakosokat.

Érvényben maradt a kijárási korlátozás

A kijárási korlátozásokat meghosszabbították november 14-ig. Ez azonban továbbra sem vonatkozik azokra, akik friss negatív teszttel rendelkeznek – zöld járás esetén, mint amilyen a Komáromi is, elegendő az első forduló negatív eredménye, vörös járás esetén második fordulós negatív Covid-teszt szükséges ahhoz, hogy valaki szabadabban mozogjon.

Fontos, hogy aki zöld járásból (pl. Komáromi) piros járásba (pl. Dunaszerdahelyi) menne munkavégzés céljából (átutazni lehet), annak november 9-től nem elegendő az első fordulós negatív teszt, csak az egy héttel frissebbet fogadják el. Ezzel összefüggésben a zöld járások székhelyein is – így Komáromban a Matica-házban – ingyenes tesztelőállomásokat alakítottak ki, ahol mindenki leteszteltethette magát másodszor is, akinek szükség volt rá. Járásunkban még Lakszakállason (csak szombaton) működött tesztelőállomás a második fordulóban. A komáromi eredményeket kapcsolódó cikkünkben találja.

Negatív teszt nélkül

Negatív teszt nélkül csak a legszükségesebb dolgok elintézése céljából hagyhatjuk el otthonunkat, például a legközelebbi élelmiszerboltba, gyógyszertárba, drogériába, benzinkútra mehetünk. A már korábban ismert szabályok értelmében felkereshetjük orvosunkat, egy tesztelőállomást, elvihetjük gyerekünket bölcsődébe, óvodába, illetve iskolába, amennyiben alsó tagozatos. Elhagyhatjuk otthonunkat akkor is, ha idős, rászoruló hozzátartozónkról kell gondoskodunk. Levihetjük kutyánkat sétáltatni otthonunk 100 méteres körzetében, gondozhatjuk egyéb háziállatainkat. Temetésre, keresztelőre, esküvőkre is lehet menni negatív teszt nélkül, amennyiben az egyéb vonatkozó óvintézkedéseket betartjuk. A kijárási korlátozás nem érinti azokat a személyeket sem, akik a tesztelés idején karanténban vagy betegszabadságon voltak, illetve akik ugyanezen okokból nem vettek részt az első körös tesztelésen.

Újabb országos tesztelés?

Bár az országos tesztelés lebonyolítása önmagában sikeresnek nevezhető, járványügyi szempontból többen is megkérdőjelezték célszerűségét. Az pedig kifejezetten zavaró, hogy a kormány és a központi hatóságok kommunikációja – sajnos – továbbra sem javult, sok a napról napra változó, félrevezető nyilatkozat, így nagy a bizonytalanság a különböző előírások és a várható lépések terén.

Egyelőre annyi tűnik bizonyosnak, hogy erre a hétre nem vezetnek be új korlátozásokat, azaz november 15-ig negatív teszttel a birtokunkban szabadabban mozoghatunk, tehát járhatunk munkába, egy vendéglő teraszán elfogyaszthatunk egy italt, vagy felkereshetünk egy ruházati boltot.

Igor Matovič kormányfő vasárnap arról beszélt, Szlovákiának két fegyvere van a járvánnyal szemben: vagy az újabb teljes körű tesztelés, vagy a teljes leállás, a „lockdown”. Úgy vélte, ha azt szeretnénk, hogy a színházak, mozik, éttermek is nyitva legyenek a karácsonyi ünnepek előtt, újabb tesztelési körre van szükség. A teljes leállással kapcsolatban annyit mondott, ebben az esetben két hétig még munkába sem lehetne menni. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az óvintézkedéseket mindenki, a negatív teszttel rendelkezők is betartsák.

Tesztelhetnek a határon

Az biztosnak látszik, hogy a határokon november 15-ig nem lesz tesztelés, ám ekkortól valószínűleg bevezetik azt.

Martin Klus külügyi államtitkár arról tájékoztatta Keszegh Bélát, Komárom polgármesterét, hogy a határátkelőkön történő tesztelés kérdésével november 11-én foglalkozik a központi válságstáb. November 15-ig legfeljebb szúrópróbaszerűen ellenőriznek a szlovák-magyar határon, mégpedig azt, hogy az átlépőknél van-e friss, az első fordulós Covid-tesztnél nem régebbi tanúsítvány a negatív eredményről. A miniszterelnök a hétvégén ezzel kapcsolatban azt mondta, a határátkelőkön antigénes tesztelésre lehet számítani november 15-től.


Komárom: 21 fertőzött

Szombaton és vasárnap (november 7-8.) Komáromban is megnyitott egy tesztelőállomás a Matica székházában, elsősorban azoknak, akik piros járásba járnak munkába. Mindkét nap előfordult, hogy bő 3 órát is várakoztak az emberek a sorban állva, miközben a lakszakállasi tesztelőponton, de például a nagymegyeri helyszíneken is sokkal kisebb sorok alakultak ki.

Két nap alatt összesen 1216 embert teszteltek le az új koronavírusra, a vizsgálat 21 esetben zárult pozitív eredménnyel. Ez 1,72 százalékos fertőzöttségi mutatót jelent, ugyanakkor ebből az adatból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni régiónk fertőzöttségével kapcsolatban, hiszen a minta kicsi, és nemcsak a járásunkból érkeztek a tesztelőpontra, hanem a szomszédos régiókból, sőt Magyarországról is.


Minden erejét mozgósította a kórház

Az elmúlt években soha nem állt ilyen nehéz kihívás előtt a komáromi kórház. Az intézmény egészségügyi dolgozóinak jelentős része megfertőződött az új koronavírussal, ezért újabb óvintézkedéseket vezettek be, illetve további átszervezéseket hajtottak végre.

„E pillanatban 65 egészségügyi dolgozónk Covid-fertőzött, további két alkalmazottunk van karanténban, vagyis a kórházban dolgozók 11,75 százaléka” – tájékoztatta a Deltát pénteken (november 6-án) Miroslav Jaška kórházigazgató.

A kórház vezetése a főorvosokkal együtt már a járvány második hullámának kezdetekor több átszervezést hajtott végre. „Minden erőnket mozgósítottuk, minden bevethető kollégánk segít, ahogy tud. Nagyon hálás vagyok ezért. Készen állunk arra, hogy a továbbiakban is gyógyítsunk és életeket mentsünk. El tudjuk látni feladatainkat, elegendő védőfelszerelésünk van, szigorúan betartjuk a járványellenes előírásokat. Elsődleges célunk a betegeink és alkalmazottaink biztonsága” – fűzte hozzá a kórház igazgatója. Október eleje óta rendszeresen tesztelik az alkalmazottakat és betegeket is, továbbá fizetős és ingyenes (állami) PCR-tesztelést is végeznek. „Októberben összesen 2058 PCR-tesztet végeztünk el a kórházi mintavételi pontunkon” – tájékoztatott Miroslav Jaška.

Az igazgató bizakodó, miután a korábban pozitív tesztet produkáló alkalmazottak nagyjából fele ezen a héten újra munkába állhat, amennyiben a megismételt tesztjük negatív eredménnyel zárul. Ha így lesz, ismét a szokásos mederben folyhat az onkológiai osztály működése, illetve az egynapos sebészeten újra elkezdhetik végezni a tervezett műtéteket.

A komáromi kórház az egészségügyi minisztérium rendeletének megfelelően teljes fekvőbeteg kapacitásának 10 százalékát szabadította fel a koronavírusos betegek kezelésére, ami 35 kórházi ágyat jelent. Múlt pénteki adat szerint 16 Covid-pozitív pácienst ápoltak a kórházban, egyikük sem szorult lélegeztetőgépes ellátásra.


Csaba Ádám

A nagy tesztelés: a vártnál kevesebb fertőzött
Kijárási tilalom, mindekit letesztelnek

Top