A nagy tesztelés: a vártnál kevesebb fertőzött

Történelminek nevezhető a múlt hétvégén lezajlott országos koronavírus-tesztelés. Szervezés szempontjából és politikai értelemben is sikeresnek minősíthető a lebonyolítás, ám ha járványügyi oldalról közelítünk, már messze nem ilyen egyértelmű a válasz. Az előzetes adatok szerint ugyanis az országos fertőzöttség 1 százalék körüli, ami nem egy vészes adat, így felmerül a kérdés, valóban szükség volt-e a nagy felhajtásra? A hadsereg, az egészségügyi dolgozók, a rendőrség, a tűzoltók, az önkormányzatok és az önkéntesek ugyanakkor tették a dolgukat, és elsősorban rajtuk múlt, hogy rendben, fegyelmezetten zajlott a nem mindennapi országos akció. A Komáromi járásban 138 magyarországi egészségügyis segítette a tesztelés lebonyolítását, ha ők nincsenek, régiónkban súlyos bukás lehetett volna a tesztelés. Kisebb zökkenők és hiányosságok előfordultak térségünkben is, a szombati nap folyamán egyes helyeken elfogytak a tesztek, másutt bő 3 órát várakoztak az emberek. Vasárnap délután Igor Matovič miniszterelnök is ellátogatott Komáromba a Vág partján lévő tesztelőponthoz. E pillanatban még kérdéses, hogy lesz-e mindenütt második forduló ezen a hétvégén is. (Cikkünk írása óta kiderült, a Komáromi járásban nem lesz második forduló.)

Egy hete még úgy volt, három napig tart majd a lakosság teljes körű tesztelése, a szlovák kormány – híven az eddigi zavaros kommunikációjához – végül úgy döntött, csupán két nap alatt bonyolítják le a tesztelést, október 31-én és november 1-jén, szombaton és vasárnap. Bár az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy sikerül-e minden régióban elegendő egészségügyi dolgozót, illetve önkéntest mozgósítani, mindenhol elkezdődött a tesztelés.

Komoly segítség Budapestről

Kijelenthető, ha a Komáromi járásban nem segít 138 magyarországi egészségügyis, akkor régiónkban bebukik a nagy tesztelés. A csaknem 200 fős magyar segítség a szlovák kormányfő kérésére érkezett: az Érsekújvári, a Lévai és a Tőketerebesi járásokban is részt vettek a tesztelésben. Nagy többségük, mintegy 154-en a budapesti Semmelweis Egyetem ötöd- és hatodéves orvostanhallgatói, rezidensei, illetve szakdolgozói. Ausztria ugyancsak küldött összesen 50 egészségügyi dolgozót Szlovákiába.

Komárom legtöbb tesztelőhelyén is magyarországi csapat segített, egy-egy tesztponton 2 fő. Igor Matovič kormányfő, aki személyesen ment el a komáromi csónakház melletti, továbbá a Matica-házban működő tesztelőállomásra, egy posztot is megosztott, melyben magyarul köszönte meg magyar kollégájának, Orbán Viktornak a segítséget, továbbá egy fotót is közzétett, melyen az egyik komáromi tesztelőcsapat szerepel, középen a két magyarországi egészségügyi segítővel, Linával és Évával. A szlovák kormányfő komáromi látogatásáról bővebben keretes írásunkban olvashat.

Banai Tóth Pál komáromi járási elöljárótól megtudtuk, a magyarországi medikusokról a járási stáb gondoskodott. Ők biztosították ellátásukat, illetve szállásukat a Pati üdülőfaluban található panziókban, a komáromi Panoráma hotelben, valamint a Pokol szállóban. Ezen túl biztosították az utazásukat is összesen 49 különböző tesztelőállomásra és vissza. Ennek költségeit a védelmi minisztériumon keresztül az állam állja majd.

„Óriási segítség volt a magyar egészségügyi csapat, nélkülük több helyen el sem indulhatott volna a tesztelés” – mondta el kérdésünkre Keszegh Béla, Komárom polgármestere. „Nagy odafigyeléssel, fegyelmezetten, végig beöltözve, szinte szünet nélkül dolgoztak mindkét napon reggel 7 órától este 10 óráig. Nagy köszönet jár nekik” – fűzte hozzá Keszegh Béla, aki maga is önkéntesként dolgozott a kavai tesztelőponton. Mint megtudtuk, nem ő volt az egyetlen komáromi választott önkormányzati tisztviselő, aki így tett. Bauer Ildikó, Ipóth Szilárd, Knirs Imre, Szénássy Tímea és Tárnok Magdaléna városi képviselők ugyancsak segítettek a tesztelés lebonyolításában.

A szombati napon még több helyen is előfordult, hogy a tesztelésre várakozók akár 3 órát is sorban álltak, elsősorban Komáromban és Gútán, ám nem ez volt a jellemző. Az esti órákra viszont mindenhol csökkent a várakozási idő, vasárnap folyamán pedig a tesztállomások többségén gyakorlatilag nem is kellett sorban állni. Az első napon ugyanakkor több helyen előfordult, hogy elfogyott a teszt, és Komáromból kellett hozatni – információink szerint Gútán, illetve az őrsújfalui tesztelési ponton is akadtak ilyen gondok.

Incidens Újgyallán

Szombaton egy furcsa incidens történt Újgyallán (Dulovce). Egy nő azt hangoztatta a tesztelőállomásra érve, hogy ő a közegészségügyi hivatal képviselője, ezért a várakozó emberek maguk elé engedték. Ugyanakkor még védőmaszkot sem viselt, a tesztelőcsapatot viszont azzal gyanúsította, hogy egészség elleni bűncselekményeket követnek el, továbbá az érzékeny személyes adatokat sem kezelik megfelelően. A kiérkező rendőrök utasították a maszk felvételére, ezt követően a rendőrségre kísérték, hogy feljelentést tegyen. A rendőrség arról nem tájékoztatott, hogy a nő ellen indult-e eljárás, illetve kapott-e bírságot a kötelező maszkviselés elmulasztása miatt.

Bár néhány további apróbb nézeteltérés is előfordult járásunkban, általánosságban egyértelműen a fegyelmezettség volt a jellemző a lakosok részéről is, több helyen például előre engedték az időseket, miközben a vonatkozó szabályokat is betartották. Országos szinten is hasonló volt a lakosok nagy többségének hozzáállása.

Előzetes eredmények

Vasárnap esti lapzártánkig nem hozták nyilvánosságra a kétnapos tesztelés országos eredményeit, a kormányfő koraesti nyilatkozata szerint több mint 3 millió embert teszteltek le, a fertőzöttek aránya pedig 1 százalék körülire tehető.

Régiónkban az országosnál kedvezőbbnek tűnik a helyzet, ugyanis a szombati eredmények szerint (amikor a többség már túlesett a teszten) a Komáromi járásban 44 445 emberen végezték el a tesztet és 207 pozitív esetet regisztráltak, ami csupán 0,46 százalékos fertőzöttségi arányt jelent. Vasárnap azonban jelentősen romlott az arány (országosan is hasonló volt a trend). Banai Tóth Pál járási elöljáró lapzártánkkor vasárnap dél körüli adatot tudott közölni, mely szerint addig 55 ezer tesztet végeztek el járásunkban, a fertőzöttek száma pedig 300 fölé emelkedett, ami közel 0,7 százalékos fertőzöttségi arányt jelent.

Komáromban szombaton 16 918 személyt teszteltek, ebből 104 volt a pozitív esetszám, azaz 0,74 százalék volt a fertőzöttség.

Hová mehetünk negatív teszttel?

Ha valakinek pozitív eredménnyel zárult a koronavírustesztje, annak azonnal 10 napos házi karanténba kell(ett) vonulnia, illetve a borítékban kapott utasítások szerint eljárnia. Ha valaki nem vett részt az országos tesztelésen (sem pedig más, hitelesített koronavírus tesztelésen október 29. és november 1. között), arra november 2-tól is vonatkozik a kijárási tilalom, amelyre gyakorlatilag a korábbi kivételek érvényesek, azaz mehet élelmiszerüzletbe, drogériába, gyógyszertárba, orvoshoz, közeli hozzátartozó temetésére, házasságkötésére és keresztelőjére, PCR-tesztelésre, vagy éppen rászoruló családtagjának segíteni. Lényeges azonban, hogy munkába nem mehet.

Aki viszont részt vett az országos tesztelésen (illetve az elmúlt három napban más módon teszteltette magát negatív eredménnyel), az november 2-tól november 8-ig sokkal szabadabban mozoghat, nem vonatkozik rá a kijárási korlátozás. Így amellett, hogy elmehet munkahelyére, felkereshet cipő- és ruhaüzletet, fodrászt, de egy-egy étterem vagy bár teraszára is kiülhet a korábbi óvintézkedések betartása mellett. Minden olyan helyen mozoghat, amely a korábbi intézkedések értelmében nyitva tarthat, azonban fontos megjegyezni, hogy a tömeges rendezvények tartására vonatkozó szabályok – például a 6 fő feletti gyülekezés tiltása – továbbra is érvényben marad. Ahogy a kötelező szájmaszkviselést, kézfertőtlenítést és távolságtartást érintő szabályok is. Egy dologról semmiképpen ne feledkezzünk meg: tartsuk magunknál az országos tesztelés alkalmával kapott tanúsítványt! A rendőrök elkérhetik tőlünk a tanúsítványt, sőt, a kormány szerint az üzletekben is, ám ez utóbbi jogszerűségét többen vitatják.

Eredetileg a kormány kétfordulósra tervezte a nagy tesztelést, ám a miniszterelnök többször is utalt rá, hogy a kevéssé fertőzött régiókban talán mégse tartanak újabb tesztelést. Egyelőre azonban nincs erről végső döntés. A Komáromi járás az előzetes tesztelési adatok szerint a kevésbé fertőzött régiókhoz sorolható.

Csaba Ádám


Matovič Komáromban: bajban ismerszik meg a barát

Igor Matovič kormányfő vasárnap délután Komáromba is ellátogatott a Vág partján lévő Manta úszótoronynál létesített tesztelőállomáshoz, miközben a közeli Kajak-Kenu Klubot is felkereste, továbbá a Matica székházába is megállt. Komáromi látogatásának kifejezett célja az volt, hogy köszönetet mondjon a magyarországi egészségügyi segítségért, és néhány magyar önkéntessel személyesen is találkozzon. „Azt mondják, hogy bajban ismerszik meg a barátod“ – hangsúlyozta a szlovák kormányfő, utalva arra is, hogy pénteken még komoly bajban voltak az egészségügyi dolgozók hiánya miatt. Ezért fordult Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz az utolsó pillanatban, egészségügyi szakembereket kérve, és rövid időn belül a pozitív választ is megkapta. Igor Matovič utalt rá, némileg több segítségre számított Szlovákiából, ám az végül Magyarországról érkezett, ami a két ország közötti baráti viszony eredménye és bizonyítéka.

Némileg árnyalja a szlovák kormányfő komáromi szavait, hogy vasárnap Milan Krajniak munkaügyi miniszter „a második szlovák nemzeti felkelésnek” nevezte az országos tesztelést, hozzátéve, a hétvégén a szlovák nemzet erős nemzetté vált. Ezek a kijelentések a Komáromi járásból nézve legalábbis furcsának tűnnek.


Top