Kijárási tilalom, mindenkit letesztelnek

Egymásnak ellentmondó és zavaros nyilatkozatok sora után múlt csütörtökön este az országos válságstáb, illetve a kormány döntött az új járványügyi intézkedésekről. Október 24-től november 1-ig szigorú kijárási korlátozások léptek hatályba, október 30-tól pedig elkezdik az ország teljes lakosságának tesztelését a Covid-19 vírusra. Ez azt jelenti, hogy idén mindenszentek ünnepét, illetve halottak napját sem tudjuk a szokásos módon megtartani – egyelőre annyi bizonyos, hogy november 1-ig, vasárnapig nem kereshetjük fel szeretteink sírját a temetőben. Jelen állás szerint november 2-án, hétfőn sem, hiába tudnánk felmutatni negatív vírustesztet.

Múlt héten napról napra más és más szigorú járványügyi intézkedések meghozatalát vetítette elő Igor Matovič miniszterelnök, illetve más kormánytagok és tanácsadók. Eleinte csak a lakosság teljes körű tesztelését tervezték, utána teljes leállásról és kijárási tilalom bevezetéséről beszéltek, végül egyhetes ötletelés után múlt csütörtökön bejelentették: bizonyos kivételekkel kijárási tilalom is lesz, egyúttal az országos tesztelés is megvalósul. A kormányfő szerint a két intézkedés párhuzamos alkalmazása lehetővé teszi, hogy ne teljes kijárási tilalom legyen.

A korlátozások szükségességét a koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatos egyre romló statisztikákkal indokolták. Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint a hazai járványhelyzet alakulása rosszabb, mint a csehországié. Szinte minden nap új rekordot dönt az új azonosított fertőzöttek száma, vasárnapi adatok (október 25.) szerint már napi 3 ezer fölé emelkedett – és ebbe nincs beleszámolva a 4 északi járás próbatesztelésének aktuális eredménye. A Komáromi járásban március közepe óta kereken 400 fertőzöttet azonosítottak. Ez országos viszonylatban átlagos számnak mondható.

Kijárási tilalom

Október 24-től november 1-ig részleges kijárási tilalom lépett életbe. Negatív teszt nélkül ebben az időszakban csak az alábbi esetekben hagyhatjuk el otthonunkat:

– hajnali 1 óra és 5 óra között

– ha tesztelésre megyünk

– ha munkába tartunk (akár vállalkozóként), vagy gyerekünket kísérjük iskolába

– ha a legközelebbi orvost, látszerészt, gyógyszertárat, élelmiszerüzletet, postát, bankot, biztosítót, mosodát, autószervizt, benzinkutat, újságárust keressük fel

– ha azért megyünk, hogy közeli hozzátartozóinkról gondoskodjunk

– ha gazdasági állatainkról gondoskodunk

– ha közeli hozzátartozónk temetésére, esküvőre, keresztelőre megyünk (amelyek megtartására a korábbi korlátozások érvényesek)

– ha kutyánkat sétáltatjuk otthonunk 100 méteres körzetében

– ha a természetbe megyünk járáson belül.

A kormány ugyan nem záratta be a fenti listában nem szereplő üzleteket, szolgáltatókat, ugyanakkor a bárok, vendéglátóhelyek, egyéb üzletek többsége ennek ellenére bezárt. Ha ugyanis az embereknek tilos ezeket felkeresni, egyszerűen nincs értelme annak, hogy nyitva legyenek.

Iskolák

Hétfőtől az alapiskolák felső tagozatai (5–9. évfolyam) is távoktatásra álltak át – ez az intézkedés november 27-ig hatályos. A bölcsődék, az óvodák és az alapiskolák alsó tagozatai viszont nem zárnak be. A középiskolák és egyetemek esetében már korábban bevezették a távoktatást.

A határátlépéssel kapcsolatos szabályok egyelőre nem változtak, ezzel a kérdéskörrel október 26-án foglalkozik az országos válságstáb – előfordulhat, hogy november 2-tól csak negatív gyorsteszttel lehet majd belépni Szlovákiába.

Országos tesztelés

A kormány bejelentése szerint október 30-tól november 1-ig – péntek reggeltől vasárnap estig – zajlik az országos tesztelés első fordulója, egy héttel később pedig – november 6-tól november 8-ig a második. A lakosság teljes körű tesztelésének ötletét előzetesen sokan bírálták. Egészségügyi szakemberek szerint az átfogó tesztelés nem oldja meg a problémákat, a falvak, városok pedig azt kifogásolták, hogy napokig semmilyen információt nem kaptak a lebonyolítással kapcsolatban, holott az önkormányzatoknak aktív szerepet kellene vállalniuk.

Négy észak-szlovákiai járásban – a leginkább fertőzött térségekben – ugyanakkor már múlt hétvégén lezajlott egy teljes körű tesztelés kísérleti jelleggel, amibe a katonaság, a tűzoltóság, a rendőrség, önkormányzati alkalmazottak, egészségügyi dolgozók és önkéntesek is bekapcsolódtak. A legnagyobb gondnak az tűnt, hogy a tesztelésre várakozók sokszor hosszú sorokban, órákat várakoztak arra, hogy sorra kerüljenek. A próbatesztelés tapasztalatait hétfőn értékeli a kormány és a válságstáb, ekkor pontosíthatják az átfogó tesztelés szabályait. Az alábbiakban a vasárnap érvényes intézkedéseket gyűjtöttük össze. (A kormány hétfő esti bejelentése szerint a tesztelés első köre mégsem háromnapos lesz: helyette szombaton és vasárnap – október 31-én és novemeber 1-jén – bonyolítják le.)

Nem kötelező, de karantén fenyeget

Az átfogó tesztelésen való részvétel önkéntes alapú, 10 éves kortól vehetnek rajta részt az emberek. A tesztelés többnyire a választások helyszínein történik, ajánlott oda menni, ahová választani járunk, de nem kötelező. A tesztnapokon 8 és 12 óra, illetve 13 és 20 óra között zajlik a mintavétel.

A tesztelési ponton fel kell mutatnunk személyi igazolványunkat (gyerekek esetében egészségügyi kártyát), amely alapján kitöltik az adatlapunkat és kapunk egy regisztrációs számot. Ezután orrunkból mintát vesznek. Amíg a minta kiértékelése történik, egy fertőtlenített helyiségben várakozunk. Később egy borítékban kapjuk meg a teszt eredményét, amely tartalmazni fogja a részletes utasításokat mind pozitív, mind negatív eredmény esetére.

Akinek pozitív lesz a tesztje, annak november 2-tól 10 napos házi karanténba kell vonulnia. Ugyanez érvényes azokra is, akik nem vesznek részt az országos tesztelésen, illetve nincs friss negatív Covid-tesztjük. Ez azt jelenti, hogy november 2-tól csak azokra vonatkoznak a kijárási tilalom kivételei – azok mehetnek munkába, üzletbe, stb. – akik negatív Covid-teszttel rendelkeznek. A kijárási tilalomra vonatkozó kivételek sora ugyanakkor november 2-tól még módosulhat, akár bővülhet is, erről egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás.

Komáromi előkészületek

Komáromban az első egyeztetések múlt pénteken kezdődtek, amikor a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal és a hadsereg képviselői megkezdték a lehetséges tesztelési helyek feltérképezését – a terepszemlét hétfőn folytatják. Ahogy a többi településen, Komáromban is elsősorban azokat a helyeket szemrevételezték, amelyeket a választások lebonyolítására is használnak, ám több helyen is módosításokra kerülhet sor.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere a bejárás alkalmával javasolta, hogy lehetőség szerint az óvodákban ne legyen tesztelési pont, helyette akár a sportcsarnokot, akár más szabadtéri helyet válasszanak – az iskolák esetében is inkább a nagyobb tereket használják. Az önkormányzat mindent bebiztosít, hogy ezek a helyek megfelelő módon fertőtlenítve legyenek a tesztelést követően.

„A szükséges információk tisztázása után folyamatosan értesítjük a város lakosságát. Az internetes felületeken kívül a szerdán és csütörtökön postaládákba érkező Komáromi Lapokban minden szükséges információ megtalálható lesz a teszteléssel kapcsolatosan. Az önkormányzat egy telefonos infóvonal beüzemelését is tervezi“ – derül ki a város szombati közleményéből. Ebben egyúttal arra kérik a lakosságot, hogy aki önkéntesként bármilyen formában szerepet vállalna a tesztelés lebonyolításában, az az info@komarno.sk e-mail címen jelentkezzen, meghagyva nevét és elérhetőségét.

(csaba)

Top