„Meg fogjuk menteni a Poliklinikát!“

Nyolc éve nem tud mit kezdeni a volt Poliklinika épületével Komárom városa. Felújítására nem sikerült külső forrást találni, komolyan vehető vásárló sem jelentkezett, a városnak pedig nem volt pénze az épület rendbetételére. Mivel e pillanatban nem reális, hogy külső segítséggel hozzák rendbe az épületet, a városvezetés saját erőből szeretné ezt megtenni. Először az ingatlan tetejének teljes körű felújítása kerülhet sorra, hogy megállítsák a beázást.

A Klapka téren álló patinás épület Ney Béla budapesti építész tervei szerint készült 1884-ben. Előbb az Első Komáromi Takarékpénztárnak adott otthont, de volt bérház is – ma a komáromiak többsége volt Poliklinikaként ismeri.

Az épület 2011 végén telekcserével került Komárom városához, az addigi tulajdonos Nyitra Megyei Önkormányzatnak 797 ezer euró értékben adott át városi telkeket az önkormányzat – főként olyanokat, amelyeken egyébként is megyei tulajdonú épület állt. Azóta azonban csaknem 8 év telt el, és nem sikerült érdemi előrelépést elérni az épület hasznosításával, illetve felújításával kapcsolatban. Többször kínálták eladásra, ám vagy semmilyen ajánlat nem érkezett, vagy nagyon alacsony árat kínált az érdeklődő. A tetőt néhány alkalommal foltozták, a belső csatornarendszer eltömítődése miatt néhány belső része beszakadt. Voltak magyarországi támogatás merítésére irányuló tárgyalások is, látható eredmény nélkül.

Jól alakultak a dolgok, betett a járvány

E héten a városi képviselő-testület is foglalkozik a Poliklinika ügyével. Ennek kapcsán Komárom polgármesterét, Keszegh Bélát kérdeztük: történt-e bármilyen előrelépés a közelmúltban? „Idén év elején nagyon bizakodó voltam, hiszen minden jel arra mutatott, sikerül magyar állami támogatást szerezni a Poliklinika felújítására. Részletes anyagot készítettünk el, amely a tárcaközi egyeztetéseket is megjárta a magyar kormánynál, ígéretes visszajelzések érkeztek. Konkrét lépések voltak napirenden, amikor márciusban a koronavírus és a járványügyi intézkedések mindent felülírtak. Érthető módon ebben az időszakban más prioritások vannak, más dolgokra kell összpontosítani – nemcsak az önkormányzatoknak, az országoknak is spórolniuk kell. Így e pillanatban nem valószínű a magyarországi támogatás“ – vázolta a polgármester.

Tervdokumentáció után tetőfelújítás

Tekintettel erre és az épület egyre romló állapotára, a város készen áll, hogy akár saját pénzforrásból mentse meg a volt Poliklinikát. A polgármester szerint ehhez ki kell dolgozni egy olyan projektdokumentációt, amely az épület egészének felújítását magába foglalja, egyúttal lehetővé teszi a szakaszos, részenkénti kivitelezést. Vagyis azt, hogy – a rendelkezésre álló pénzforrástól függően – több fázisban újítsák fel az épületet. Az ezzel kapcsolatos javaslat csütörtökön kerül a képviselők elé. Eszerint 120 ezer eurót különítenének el a teljes tervdokumentáció elkészítésére. „Elkezdjük a munkát, lehet, hogy később találunk lehetőséget külső támogatás bevonására is” – jegyezte meg Keszegh Béla.

Hangsúlyozta, a tetőzet teljes körű felújítása a leglényegesebb teendő – korábban csak foltozták –, mivel ezzel megakadályozhatók a beázások és az épület állagának további romlása. Ezt követően kerülhet sor a külső homlokzat felújítására, ami a városkép szempontjából fontos. „Meg fogjuk menteni a Poliklinikát. Ehhez az is kell, hogy elkészüljön az átfogó tervdokumentáció, ami pontos választ ad majd arra, mi mennyibe kerül, milyen célt szánunk az épületnek és milyen szakaszokra és pályázati beadványokra bontható az építkezés. A becslések korábban 4-5 millió euró körüli összegről szóltak“ – nyilatkozta Keszegh Béla, hozzátéve, az egyes szakaszok felújítási költségére pályázni is fog a város, de készek saját forrásból is költeni rá. Az elképzelés szerint a keretösszeg elfogadása után a fejlesztési szakbizottság és szakemberek bevonásával pontosítanák a részleteket, majd ez alapján írják ki a közbeszerzést a dokumentációra.

Mire jó, ha műemlék?

Idén februárban a Nec Arte Nec Marte Komárom-Komárno Polgári Társulás aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy az illetékes hatóságok nyilvánítsák műemlékké az épületet. A civilek ebben látják a garanciáját annak, hogy megmeneküljön az enyészettől.

A petíció kapcsán a polgármester megjegyezte, a nyitrai műemlékvédelmi hivatal már elindította a műemlékké nyilvánítás folyamatát, ami eltarthat egy-két évig. A város válaszolt is megkeresésükre. Felhívta a figyelmet arra is, hogy jelen helyzetben sem szabad változtatni az épület külsején, hiszen a belvárosi zónában található. Ha az épületet műemlékké nyilvánítják, a belső teret is az eredeti állapotába kell visszaállítani, ami jelentős megkötésekkel jár. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a felújítás jelentősen drágább lesz, hanem azt is, hogy vállalkozói szempontból még kevésbé lesz vonzó – a beltér eredeti struktúrája ugyanis nem a kornak megfelelő, erősen korlátozza a termek és helyiségek kihasználhatóságát. Mikor eladásra kínálták az épületet, a vállalkozók, magánberuházók eddig sem tolongtak, sok a holt tér, gondot jelent a parkolóhelyek hiánya.

A műemlékké nyilvánítást maguk a műemlékvédők is inkább a felújítás utánra javasolják, így kívülről megmaradna a régi Poliklinika, a belső tér viszont korszerűbb lehetne, ami gazdaságosabbá tenné a működést.

„A jelen besorolás jóval több pályázati forrást hagy nyitva és a megfelelő tervdokumentáció elkészülése után minden lehetőséget megragadunk azok lehívására. A tervdokumentáció egy fontos lépés lesz előre” – véli Keszegh Béla.

(csá)

Nem adták a Poliklinikát
Zavaros közbeszerzés Poliklinika-ügyben

Top