Bemutatkozik a munkaügyi hivatal vezetője

Nagy Darina júliusban vette át a komáromi munkaügyi hivatal irányítását. Egy olyan időszakban, amikor a koronavírus-járvány miatt súlyos gazdasági bajok keletkeztek: az emberek egyik napról a másikra veszítették el a munkájukat, korábban sikeres vállalkozások mentek tönkre.

• A bajba került emberek az államtól várják a gyors és hatékony megoldást, ami azonban az első hullám alatt is döcögött. Júliusban mégis elvállalta a komáromi munkaügyi hivatal irányítását, ráadásul dunaszerdahelyi lakosként. Miért döntött így?

– Mikor elvállaltam a komáromi munkaügyi hivatal vezetését, két alapvető célt tartottam szem előtt, amelyek azóta sem változtak. Az első, hogy a hivatal eredményei az előző időszakhoz hasonlóan folyamatosan javuljanak és a régió fejlődését szolgálják. A másik, hogy megalapozzuk a hivatal „jó hírnevét”, ahol a kollegák szeretnek dolgozni, ahova az ügyfeleink nyugalommal jönnek és bíznak bennünk, hogy segíteni szeretnénk.

• Korábban a dunaszerdahelyi munkaügyi hivatalban dolgozott. Hogy jellemezné az eddigi pályafutását?

– A Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem elvégzése, majd később a pedagógia kar után a tanári pályán találtam meg az első munkahelyemet. Később azzal a céllal, hogy a gyakorlatban is kipróbáljam magam, menedzserként helyezkedtem el, és több nemzetközi, valamint országos projektet is irányítottam. Ezeket a tapasztalatokat tudtam kamatoztatni, mikor felkértek a dunaszerdahelyi munkaügyi hivatal helyettesi posztjára, majd idén júliusban a komáromi munkaügyi hivatal élére. Bízom benne, hogy a komáromi régió lakosai és a kollegák is pozitívan fogják értékelni a befektetett munkát.

• Az állami szféra gyakran kritika tárgya, sokak szerint az ügyintézés nem elég hatékony. Konkrétan milyen prioritásokat tűzött ki a következő időszakra?

– A kritikák enyhüléséhez magunkon is sokat kell dolgoznunk. Ezalatt értem a kollégákat, jómagamat, de az állami apparátus összetételét is. A hatékonyság prioritás. Mindenki, aki a törvény értelmében jogosult a juttatásra, meg fogja kapni a segítséget a hivatal dolgozóitól, akik a lehető legfelkészültebben végzik a munkájukat.

• A járvány kitörése óta a munkanélküliségi mutatók fokozatosan emelkednek. Mennyire súlyos a helyzet a Komáromi járásban?

– A 2020-as évet 3001 nyilvántartott munkanélkülivel indítottuk. Ez a szám márciustól emelkedni kezdett, és júliusban elérte a 4353-at. Augusztustól, bár kis léptékben, de csökken a nyilvántartott munkanélküliek száma, ami reményre ad okot. Jelenleg 4051 főt tartunk nyilván. Bízunk benne, hogy a bejelentett 940 szabad munkahely és a hivatalunk által nyújtott támogatások hozzájárulnak a munkakeresők minél gyorsabb elhelyezkedéséhez.

• Jelenleg a minisztérium első számú prioritása az úgynevezett elsősegély kifizetése, amelyet bajba került vállalkozók igényelhetnek. A munkanélküliség csökkentését célzó hosszú távú projektek azonban háttérbe szorulnak, szinte minden igényelhető juttatást felfüggesztett a minisztérium. Ide tartozik például az egyetemet vagy főiskolát végzett munkanélküli fiatalok foglalkoztatását támogató program vagy éppen a hátrányos helyzetű munkavállalók segítése. Ön szerint milyen következményei lesznek ennek?

– Minden hosszú távú projekt időhöz kötött. Jelenleg épp kifutóban vannak, illetve kiértékelés alatt állnak az említett projektek. A közeljövőben kerülnek kiírásra az új lehetőségek, ahol az adott célcsoportok támogatására lesz lehetőség. Októberben egy új projektet indítottunk. A kezdő költségvetést már novemberben kimerítettük, majd kérvényeztünk további forrásokat és többszöri megemelés után 61 kezdő vállalkozást és 99 új munkahely kialakítását tudtuk támogatni a régiónkban.

• Novembertől igényelhető az elsősegély és az ún. SOS támogatások is. Az év végén járunk, közelednek az ünnepek és több ezer család kiszolgáltatott helyzetben várja, hogy a hivatal eljuttassa a pénzt a családi kasszába. Reális elvárás, hogy karácsonyig mindenki megkapja a kérvényezett összeget?

– Hivatalunk alkalmazottjai mindent megtesznek, hogy az elsősegély és az ún. SOS támogatás időben kifizetésre kerüljenek. Jelenleg 2671 szerződésünk van az első hullámból és érkeznek az új kérvények is. Minden szerződést, ahol nem találtunk elmaradást, már feldolgoztunk és folyamatban vannak a kifizetések. Az elmaradással bíró kérvényezők szintén ki lettek értesítve, amint rendezni tudjuk a szükséges igazolásokat, azok is feldolgozásra kerülnek. Az SOS támogatásra leadott kérvények több mint 90%-át már feldolgoztuk, és a jogosultaknak folyósítjuk a támogatás összegét.

• Hogy értékelné az elmúlt néhány hónapot a hivatal élén?

– Az első hónapok a hivatal élen a kollegák és a régió megismerésével teltek. Nagyon pozitívan értékelem Komárom város polgármesterével való együttműködésünket, de a régió polgármestereivel szintén sikerült gyümölcsöző kapcsolatokat kialakítani. Számomra nagyon fontos, hogy bevontuk a kommunikációba a magánszférát is. Ennek is köszönhető, hogy a decemberi hónap során 56 új munkahely kialakításához járultunk hozzá több mint 280 000 euró értékben. Kiemelném a szociális szféra területén létrehozott 43 új munkahelyet, mely értéke meghaladta a 350 000 eurót. Mindezek az év utolsó 3 hónapjának eredményei, miközben kezeljük a járványügyi helyzet következményeit is.

• Eredetileg nyárasdi származású és egy óvodáskorú kislány édesanyja. Vezető funkcióban, anyaként valószínűleg túl sok idő nem jut kikapcsolódásra… Ha mégis, mivel tölti szívesen a szabadidejét?

– Szerencsém van a hozzáállásommal, a pohár nálam mindig félig tele van. Ha mégsem, akkor addig töltöm, míg meg nem telik. Nagyon szeretek mosolyogni, kirándulni, imádom az operát, a színházat, verseket. Szívesen sportolok, de mivel a jelenlegi járványügyi helyzet nem kedvez az igazi feltöltődésnek, így alternatívában gondolkodom – járjuk a természetet, jókat beszélgetünk, finomakat főzök, szeretjük és tiszteljük egymást, vigyázunk egymásra.

d

Top