Fűnyíró traktort és bokorvágókat vesz a város

Komárom. A városi zöld területek hatékonyabb karbantartása, a gyakoribb fűkaszálás érdekében egy fűnyíró traktort, két bokorvágó gépet vásárol Komárom, továbbá 3 idénymunkást is alkalmaz. Erről döntöttek a képviselők.

A javaslat indoklása szerint az említett gépek beszerzésével, illetve az idénymunkások felvételével a város 153 ezer négyzetméternyi zöld terület kaszálását tudná ellátni önerőből, évente 8 alkalommal. Ez azt jelentené, hogy egy teljes szezonban 52 ezer eurót spórolhatna az önkormányzat, mivel ezt az összeget nem külsős cégnek kellene kifizetni a fűnyírás és más kertészeti munkák elvégzéséért. A külsős cég – Komárom szerződéses partnere – csak a kaszálás és egyéb kertészeti munkák egy részét végzi el, emellett a város évek óta saját maga is kaszál. Az eddig használt munkagépeik és eszközeik azonban már elhasználódtak, jelenleg két gép is javítás alatt áll.

A képviselői vitában elhangzott, miért nem vár a város a vásárlással, ha egyszer a jelenlegi gazdasági helyzetben fontos a takarékoskodás? Illetve, ha a nemrégiben megalakult új városüzemeltetési cég, a KN Smart Servis vásárolná meg a traktort egy későbbi időpontban, akkor a város megspórolhatná az áfát. A polgármester viszont a gyors vétel mellett érvelt, egyrészt arra hivatkozva, hogy az új városi cég beindítását a járvány miatt jegelték, és nem lehet tudni, mikor fog valódi tevékenységet végezni. Másrészt pedig a fű most nő, a zöldterületek karbantartását most kell oldani.

A képviselők végül megszavazták, hogy legfeljebb 17 ezer eurós összegig egy professzionális fűnyíró traktort vegyen a város, lízingre, továbbá két nagy teljesítményű bokorvágó gépet is, darabját legfeljebb 800 eurós áron. Egyúttal jóváhagyták azt is, hogy a kertészeti munkákra három, tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező idénymunkást alkalmazzon az önkormányzat – minimálbérért. A most vásárolt kertészeti gépek vélhetően a KN Smart Servishez kerülnek majd, amikor a városi cég megkezdi működését.

(cs)

Top