Rangos díj a komáromi kórháznakA komáromi kórház újabb elismerésben részesült: a kórházi fertőzések megelőzéséért vehették át a rangos kitüntetést, amelyet minden évben csak egyetlen szlovákiai egészségügyi intézménynek ítélnek oda.

DSC_1869

A díjjal azokat az intézményeket tüntetik ki, akik a legtöbbet javítottak a kórházi fertőzések megelőzésének minőségén. „Rendkívül örültünk a hírnek, hogy elnyertük a díjat. Ebben nagy szerepe volt Zlatica Halmovának, a kórház beteggondozásért felelős helyettesének, aki már évek óta az ehhez szükséges feltételek teljesítésének szenteli az idejét és azokat aktívan próbálta a gyakorlatba is átültetni. Köszönet jár Jana Krokošovának, a zólyomi kórház klinikai mikrobiológiai osztálya vezetőjének, aki az AGEL csoporton belül működik együtt velünk, és minden munkatársnak, aki a szükséges eljárásokat és szabályokat figyelembe véve hozzájárul a kórházi fertőzések veszélyének csökkentéséhez” – mondta el a díjátadón Dudás Viktor, a kórház igazgatója.

MUDr. Rastislav Maďar, a díjat adományozó, a kórházi fertőzések megelőzésével foglalkozó társaság (SPNN) elnöke a sebészeti osztály konferenciatermében adta át a díjjal járó üvegplakettet. A díj elnyerésének előfeltétele volt, hogy a kórház teljesítsen többek között olyan kritériumokat, mint a fertőzések megelőzéséhez szükséges program megalkotása és bevezetése, illetve fontos volt a beruházás a betegek és a személyzet biztonságának javításába is. A kórháznak rendelkeznie kell emellett a fertőzések megfigyelésére és elemzésére alkalmas rendszerrel, képzett személyzettel, olyan alkalmazottal, aki ezzel a szakterülettel foglalkozik, valamint modern technológiákat és eljárásokat kell alkalmaznia, és további intézkedéseket hoznia a biztonság érdekében. „Kórházunk a fenti kritériumok mellett az alkalmazottak képzésével is foglalkozik. Az utóbbi években nemzetközi konferenciákat szerveztünk, melyek témája a betegek biztonsága. A megelőzésben fontos szerepet játszik az ismeretek összehangolása a helyes szokások elsajátításával és a felelős hozzáállással“ – tette hozzá Halmová.

(sza)

Top