Pörög az építőipar, nem győzik a munkát

Látványosan megugrott az építkezési kedv az országban, a gazdaság felpörgésének és az olcsó hiteleknek köszönhetően. A Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint az év első öt hónapjában több mint hét százalékkal nőtt Szlovákia építőipari termelése az egy évvel korábbihoz képest, meghaladva az 1,8 milliárd eurót. Az építőipar növekedése miatt nő az építőanyagok hiánya, főleg a nyugat-szlovákiai járásokban. Erről faggattuk Šimon Pétert, a Darton építőipari magánvállalat tulajdonosát és ügyvezető igazgatóját.

„A gazdaság valóban felpörgött, ezáltal zúdulnak a beruházások az építkezésekbe. Az európai uniós források merítésének közepében vagyunk, most kezd felpezsdülni ez is” – erősíti meg a szakember.

Az ár szinte mindegy, a határidő a fontos

Vajon a rengeteg építkezés további oka a politikai helyzet lehet? Hiszen ősszel választások lesznek, fel kell mutatni a fejlesztéseket, és ez nyomás alá helyezheti a kivitelezőket. „Ezért ömlenek a közpénzek és a beruházásra váró anyagi források az építőiparba. Egyre csak jönnek a megrendelések, amelyekre Szlovákiában sajnos nincs kapacitás. Próbálnak szakembereket hozni Ukrajnából, Szerbiából, de ez nem a mi utunk. Mi próbálunk a saját embereinkkel tovább menni, esetleg kisebb cégekkel közreműködve vállalni a munkát” – nyilatkozta.

33224523_366547760522504_2002162441697361920_nA komáromi várban található kaszárnyaépület tetőzetének újabb szakaszát újítja fel a Darton

Elmondta, az idén ők is annyit vállaltak, hogy csak nagyon nehezen bírják, de megküzdenek a feladatokkal. „Oda jutottunk, hogy vissza kellett mondanunk eléggé érdekes munkákat, mert nem tudtuk volna időben teljesíteni az elvárásokat. Bevallom, megmosolyogtat, hogy megszűnt a beruházó részéről a nyomás az árra. Az a lényeg, hogy ki tudja teljesíteni a megszabott határidőt” – tette hozzá.

A kőgyapot is hiánycikk

Mindez az építőanyagok hiányát hozta magával. A Darton Kft. is küzd ezzel a gonddal. Náluk elsősorban a homlokzatszigetelésnél használt kőgyapot a hiánycikk.

„A komáromi kórház belgyógyászatának felújításához Kelet-Szlovákiában vásároltunk kőgyapotot hat kamionnal. Szerencsére pont olyan vastagságú és minőségű volt nekik raktáron, éppen attól a gyártótól, amelyre szükségünk volt. Sok múlik az ügyességen. Nem elég ülni az irodában, és hívogatni az építőiparosokat, hogy mikor lesz már építőanyag. Szüntelenül keresni kell a lehetőségeket” – véli az építésügyi szakember.

20180410_Nemocnica_KN_render_08Ilyen lesz a komáromi kórház belgyógyászati pavilonja a felújítás után

Jelenleg két-három hónapot is várni kell bizonyos anyagokra. A kőgyapoton kívül kemény deszkára, ajtóra és néhány speciális anyagra. „Van, ahol hiánycikk az ablaküveg is, nálunk ez nem jellemző. A falazó anyaggal sincs problémánk, mivel kevesebb új építményt építünk. Amihez kellett, tudtak a szállítóink anyagot biztosítani”.

Százhúsz százalékon pörögve

Ötven alkalmazottig közepes nagyságúnak számít egy építővállalat, a Darton is ebbe a kategóriába tartozik. Sokéves korrekt együttműködés áll mögöttük nemcsak a forgalmazókkal, hanem az építőanyag-gyártókkal is. A Statisztikai Hivatal adatai szerint az építőanyagok ára az elmúlt egy évben átlagosan csaknem 5 százalékkal nőtt.

„Sokkal többel nőtt!” – kommentálja az adatot a cégtulajdonos. „A kőgyapot ára már harminc százalékkal emelkedett, és még növekedni fog. A vas is drágább.”

Emiatt vajon ők is emelték az áraikat? „Vannak bizonyos kedvezmények, amelyeket visszafordítunk a megrendelő felé, hogy ne kelljen emelnünk az árakat. Az európai uniós pénzekkel támogatott projektekre már korábban, 2016-ban és 2017-ben szerződtünk, azok esetében az áron nem tudunk változtatni. Nagy odafigyelést igényel, hogy azokon az árakon tudjuk teljesíteni, hasznot nem is remélünk, arra törekszünk, hogy minél kisebb legyen a veszteség” – sorolta.

További projektjeiket aszerint ütemezték, mikor, milyen építőanyag érkezését jelezték feléjük a szállítók. „Most mindenki százhúsz százalékos kapacitással dolgozik. Van még két évünk, azután biztosan belecsúszunk majd valamilyen megszorításba” – fogalmazott Šimon Péter.

Bárány János

Kapcsolódó cikkeink:

Újul a kaszrányatető a várban

Mikor nyílik a komáromi egészségközpont?

Komplex onkológiai központ épül

Fordulatok kórházügyben

Top