Nyár végén nyit az Európa HotelNyár végén megnyitja kapuit a megújult Európa Hotel Komáromban. Egyelőre az étterem, a lobby bár és a kaszinó kezdi meg működését, de néhány hónappal később a szállodai szobákat is igénybe lehet majd venni. A befektető képviselője kérdésünkre arról is beszélt, milyen módon újítanának fel városi parkolóhelyeket cserébe azért, hogy a város az épület előtti helyeket a hotel rendelkezésére bocsátja.

Mint ismert, tavaly februárban egy részben magyarországi, részben szlovákiai – dunaszerdahelyi – tulajdonosi hátterű befektetői csoport vásárolta meg az Európa Hotel épületét egy pozsonyi árverésen, több mint félmillió euróért. Az ingatlan akkor már 8 éve üresen állt, fokozatosan egyre rosszabb állapotba került, falai közé hajléktalanok is beköltöztek: az egykor nagy presztízsű szálloda Komárom szégyenfoltjává vált. Közben a korábbi tulajdonosok nem fizették az adókat, illetve egyéb adósságokat halmoztak fel.

A komáromi igényekre is figyelnek

Bár több pletyka is napvilágot látott, például az, hogy munkásszálló lesz az épületben, ezek rémhírnek bizonyultak. Már akkor megírtuk, hogy az új tulajdonos elképzelései szerint az Európa nem szakít a hagyományokkal, és amellett, hogy élő kaszinó is nyílik az épületben, lesz étterem és kávézó is, illetve a felsőbb szinteken szálloda üzemel majd. Annak sem lesz akadálya, hogy egyes termeket bálok, esetleg szalagavató ünnepségek megtartása céljából béreljenek ki, azaz a komáromiakra is figyelnek.

Tavaly nyáron Viniczai Tibor a tulajdonosi csoportot képviselve tartott sajtótájékoztatót, ahol hangsúlyozta, a megújuló komplexum a helyi igények kielégítése mellett a szélesebb régióból érkezőkre összpontosít a kaszinóval és a magas kategóriájú pókerversenyek rendezésére alkalmas termekkel, alapvetően ez utóbbi szolgáltatásoktól remélik befektetéseik megtérülését is. „Azt szeretnénk, ha a Kárpát-medence egyik kaszinó- és pókerközpontja lenne Komáromban. Szeretnénk több hétig tartó, nemzetközi pókerversenyeket is szervezni, olyanokat, amelyeken ezren, vagy többen is elindulnak“ – jelentette ki, hangsúlyozva, arra számítanak, hogy szálláskínálatukat elsősorban magyarországi vendégek veszik majd igénybe. Kiemelte, az általuk kínált kaszinó köszönőviszonyban sincs a Komáromban minden sarkon jelenlévő, automatás játéktermekkel – ők egy egész más vendégkört akarnak megszólítani.

Részleges nyitás augusztus végén

A tulajdonos és beruházó Európa Capital társaság illetékese, Glezgo Zsanett kérdésünkre elmondta, eredetileg már tavaszra tervezték a megújult komplexum részleges nyitását, ám a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések felülírták eredeti terveiket, és összességében 3 hónapos csúszást okoztak. Ezért jelen állás szerint csak augusztus végén kezdhetik meg működésüket, amikor a földszinten található szolgáltatásokat indítanák el, vagyis az éttermet, a lobby bárt és a kaszinót. Szeptemberben kerülhet sor egy hivatalos átadó ünnepségre, amire Komárom vezetőit és képviselőit is várják, majd az év végéig az első és második emeleten található szobák is elkészülnek a tervek szerint.

A hotel előtti parkolók

A komáromi képviselők legutóbbi ülésén is téma volt az Európa Hotel, pontosabban a tulajdonos Európa Capital kérvénye. Eszerint szeretnék 15 évre bérbe venni a várostól az épület előtti 14 parkolót vendégeik részére. Cserébe felajánlották nemcsak ezen parkolóhelyek felújítását, hanem a főúttal szembeni összes parkolóhely, illetve a buszleállósáv rendbetételét – tehát a teljes park mentén húzódó szakaszt –, ami több mint háromszor akkora terület, mint a hotel előtti. Ezenkívül a hotel előtti járdát is felújítanák, bár ez egyébként is az ő tulajdonuk.

A kérvényt első körben szűk többséggel hagyták jóvá a komáromi képviselők. Pár kérdés is megfogalmazódott néhányuk részéről, például az, hogy pontosan milyen mértékű felújítást tervez az Európa Capital, illetve felmerült, hogy bizonyára komáromi vállalkozók is örömmel vennék, ha néhány parkolóhelyet bérbe vehetnének hasonló konstrukcióban. Ez utóbbi felvetésre Keszegh Béla polgármester úgy reagált, egy másik hasonló kérvény sem lenne ellenére, illetve hangsúlyozta, a hotel előtti és a szemközti parkolóhelyek felújításával az egész városközpont szépülne egy nehéz gazdasági időszakban, amikor a városnak ilyesmire nem lenne pénze.

Glezgo Zsanett kérdésünkre elmondta, a hotel előtti helyeket és az itteni járdát oly módon újítanák fel, hogy látványban illeszkedjenek az épülethez impozáns megjelenéséhez. A tulajdonukban lévő járdát térkővel kövezik ki. A túloldali, park melletti parkolók esetében pedig előbb a terepet egyenesítenék ki, majd új aszfaltot kapna a teljes érintett rész. „Mindezzel mi is szeretnénk hozzájárulni a város központjának szebbé tételéhez“ – fűzte hozzá.

Egyelőre nem végleges a döntés a parkolóhelyek ügyében, még egy végső jóváhagyásra is szükség van. Glezgo Zsanett bízik a pozitív döntésben, és ha ez megtörténik, készek azonnal elkezdeni az ezzel kapcsolatos munkálatokat. „Örülnénk, ha a felújításokat még a nyitás előtt elvégezhetnénk“ – tette hozzá.

Csaba Ádám

Top