Megújuló Európa: pókerközpont, szálloda, étterem

Pókerközpont, kaszinó, legalább négycsillagos szálloda, étterem, kávézó, valamint bálok, szalagavatók megrendezésére alkalmas terem is lesz a komáromi Európa Hotelben. Az új tulajdonosok hangsúlyozták, befektetésük jelentős fellendülést hoz az egész városnak – akár ezer vendéget is Komáromba csábít egy-egy nemzetközi pókerverseny. Ráadásul fokozatosan 200 új munkahelyet teremtenek.

Februárban megírtuk, egy nagyobb részben magyarországi tulajdonosi hátterű csoport megvásárolta az egykori Európa Hotel épületét – a pozsonyi árverésen 530 ezer eurót adtak az ingatlanért. Már akkor jeleztük, színvonalas szálloda, étterem és élő kaszinó lesz az épületben. Múlt csütörtökön Viniczai Tibor a tulajdonosi csoportot képviselve részletesebben is bemutatta terveiket. Előbb tisztázta, az új tulajdonosok, illetve az étterem, szálloda és kaszinó jövőbeni működtetői az Európa Group gazdasági társaságba tömörülve üzemeltetik majd a megújuló Európát – aminek továbbra is ez marad a neve.

Mint mondta, februárban vették birtokukba az épületet, és a vártnál is súlyosabb állapotokkal szembesültek. Tonnaszámra szállították el a szemetet és sittet – nagyjából két hónapig tartott a takarítás. Komolyabb munkálatokat azonban nem végeztek, mivel csak pár nappal ezelőtt véglegesítették tulajdonjogukat a telekkönyvi bejegyzéssel. Ez volt az oka annak is, hogy eddig nem tájékoztatták a nyilvánosságot elképzeléseikről.

IMG_3935-e1550229908582Idén februárban még ilyen állapotok fogadták a belépőt – azóta kitakarították

Figyelnek a komáromi igényekre is

Viniczai Tibor elmondta, az ingatlan kihasználására vonatkozó terveik kidolgozása előtt piackutatást végeztek, felmérték a helyi és a régiós igényeket. Ennek alapján döntöttek úgy, hogy a megújuló Európa két célcsoportra fókuszál majd. Egyrészt szeretnék folytatni a hagyományokat, vagyis részben a komáromiak számára nyújtanak szolgáltatásokat azzal, hogy a földszinti részben szalagavatók, esküvők, bálok rendezésére alkalmas termet is kialakítanak – ahogy ez a hotel fénykorában is volt. Ugyancsak részben helyi igényeket elégít majd ki az étterem is.

Pókerközpont sokcsillagos szállodával

Másrészt viszont egy élő kaszinót indítanak, krupiékkal és pókertermekkel, ehhez kapcsolódóan pedig szállodai szobákat kínálnak majd. Ezekkel a szolgáltatásokkal viszont a szélesebb régió igényeit szeretnék kielégíteni, alapvetően ettől remélik befektetéseik megtérülését is. „Azt szeretnénk, ha a Kárpát-medence egyik kaszinó és pókerközpontja lenne Komáromban. Szeretnénk több hétig tartó, nemzetközi pókerversenyeket is szervezni, olyanokat, amelyeken ezren, vagy többen is elindulnak“ – jelentette ki a tulajdonosok képviselője, hangsúlyozva, magas kategóriájú versenyekben és szolgáltatásokban gondolkodnak, és várakozásaik szerint a szerencsejáték- és szálláskínálatukat 80 százalékban magyarországi vendégek veszik majd igénybe – elsősorban Győr, Tatabánya és Budapest térségéből. Emellett Dunaszerdahely és Érsekújvár környékéről is számítanak látogatókra, de akár Bécsből is. Többször kiemelte, az általuk kínált kaszinó köszönőviszonyban sincs a Komáromban minden sarkon jelenlévő, automatás játéktermekkel – ők mást kínálnak, más vendégkörnek. A szálloda minimum négycsillagos szolgáltatást nyújt majd, de az sem kizárt, hogy végül ötcsillagos lesz.

Pohlad_predny - 2

Hozzátette, a tulajdonosi csoportnak jelentős tapasztalata van éttermek, kaszinó és pókertermek működtetése terén, de építőipari vállalkozó is van köztük – a kivitelezést ő végzi.

Munkaerőre van szükségük

Viniczai Tibor hangsúlyozta, a beruházás jelentős gazdasági lökést ad majd Komáromnak, hiszen sok vendéget csábítanak a városba, különösen egy-egy verseny idején, akik nemcsak náluk, hanem a város más részein is költik majd pénzüket. „Felvesszük a kapcsolatot a dunai kirándulásokat szervező nagy hajótársaságokkal is, amelyek eddig csak néhány órára kötöttek ki Komáromnál. A jövőben a város már nemcsak az erődöt és a belvárost tudja majd kínálni a hajós turistáknak, hanem általunk egy egész más jellegű szórakozási lehetőséget is“ – fejtette ki.

Induláskor legalább 100 főt akarnak alkalmazni, többségüket a komáromi térségből toboroznák. Később pedig akár 200 embernek is adhatnak munkát, ami ugyancsak pozitív a lakosoknak.

„Szeretnénk, ha a megújuló Európa Komárom színfoltjává és attrakciójává válna. Régen országszerte ismert szálloda volt, most abban bízunk, hogy még nagyobb hírneve lesz“– jelentette ki Viniczai Tibor.

nocny_1

Két részből áll majd az étterem

A további részletekről Tučný József dunaszerdahelyi belsőépítész beszélt. Mint mondta, az alagsorban – némileg bővítve a korábbi kapacitást – 20 férőhelyes parkolót alakítanak ki vendégeik számára, de további parkolási lehetőségeket is keresnek. A földszinten megmarad a korábbi fogadóhelyiség rész – itt egy kis kávézó, lobbibár is lesz, recepcióval. Innen nyílik majd az étterem, mely egy bisztró jellegű, lazább részből, valamint egy elkülönülő À la carte részből áll majd. Ezen a szinten kap helyet a kaszinó, illetve a pókerversenyeknek és más rendezvényeknek helyet adó termek – ezek 100-150 fő befogadására lesznek alkalmasak. Az első és második emeleten 55 szobaegység kialakítását tervezik nagyjából 100 vendég részére, a jövő évi induláskor azonban még csak 10-15 szobával rajtolnának.

DSC_1027Tučný József és Viniczai Tibor a sajtótájékoztatón

Leghamarabb 2020 elején nyitnak

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, örülnek annak, hogy az egykori Aranyhordó – a patinás Lehár-épület – is elkelt a közelmúltban, és az új tulajdonos – Világi Oszkár érdekeltségébe tartozó társaság – egy színvonalas szálloda kialakítását tervezi az ingatlanban. Az ottani szálláslehetőségeket ugyanis az ő vendégeik is igénybe vehetik.

Viniczai Tibor becslése szerint nagyjából 3 millió euróba kerül majd az átépítés, terveik megvalósítása. Az építési munkák már a nyár folyamán kezdődnek, jelenleg az engedélyeztetések zajlanak. Szeretnék, ha már a jövő év elején meg tudnának nyitni, ezért mindent meg is tesznek, de reálisabb, hogy csak valamikor tavasszal nyitja meg kapuit az Európa.

Csaba Ádám

Nem munkásszálló lesz az Európában

Megvették a volt Európa Hotelt

Top