Memorandum a kikötőfejlesztésről

Együttműködési megállapodás született a közlekedési minisztérium, a Verejné prístavy (VP) állami vállalat, valamint Komárom város között a komáromi kikötő stratégiai fejlesztéséről, amely a tervek szerint uniós forrásból valósulna meg.

A memorandumot Andrej Doležaj tárcavezető, Keszegh Béla polgármester, a VP részéről pedig Zoltán Ács elnök és Katarína Šubertová elnökségi tag látta el kézjegyével. „A komáromi kikötő a pozsonyi után Szlovákia második legfontosabb vízi csomópontja, amelynek nemzetgazdasági, valamint európai szintű közlekedési szerepe a fejlesztést követően felerősödik” – mondta Katarína Bruncková, a közlekedési minisztérium államtitkára Keszegh Bélával tartott múlt pénteki közös sajtótájékoztatóján. A VP kezdeményezésére a nemzeti és európai jogszabályi előírásoknak megfelelően már kidogozták a fő fejlesztési tervet (Masterplan). Ennek alapján több változat született a kikötő elhelyezésére, ám ezek közül nem mindegyik vette figyelembe a város, illetve polgárainak érdekeit, így reálisan csak egy-két variáns jöhet számításba. „A város érdeke, hogy a kikötő fejlesztését követően ne növekedjen a belváros terhelése, az árukirakodás során ne álljanak hosszú sorokban a kamionok a belvárosban. Ezért számunkra az az elfogadható, ha a fejlesztés vagy az új Duna-híd térségében, vagy a város másik felében, a Vág irányában történjék – mondta Keszegh Béla polgármester. – Szerencsére a VP új vezetése nagyon pragmatikusan áll hozzá a kérdéshez, és a mielőbbi megegyezést keresi.”

A városvezetés számára az egyik támogatható verzió, ha Harcsásnál épül új kikötő

A megfelelő variáns kiválasztását a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozása, majd a konkrét tervdokumentáció elkészítése követi. A közlekedési minisztérium célja, hogy a megvalósítást az EU 2021–2027-es költségvetési időszakára jóváhagyott keretből lehessen finanszírozni. A kikötőnek az uniós elvárások alapján személy- és teherforgalom fogadására is alkalmasnak kell lennie.

(vkm)

Top