Komáromba költözik az MKP központja?

Június 11-én választ új elnököt a Magyar Közösség Pártja, de a régiós pártstruktúrákban már javában zajlik a tisztújítás. Május végén Becse Norbert személyében új elnök került a járási pártszervezet élére, korábban Komáromban is új helyi elnököt választottak. A járási MKP azt szeretné, ha a párt központja Pozsonyból Komáromba költözne. Úgy tudjuk, a volt Poliklinika épületében lehet a székház.

DSC_0023

A Magyar Közösség Pártjának komáromi alapszervezete a parlamenti választások után új elnököt választott: Csonka Lajost Fekete Ferenc váltotta, miközben a korábbi elnök és Nagy György lettek a komáromi alelnökök. Mint azt az új elnöktől megtudtuk, jelenleg 47 tagja van a kezdetekben 8 taggal működő alapszervezetnek, melyet tavaly tavasszal alakítottak újjá – Knirs Imre és Fekete Tamás, Komárom alpolgármestere és hivatalvezetője is beléptek. A korábbi alapszervezetet, mely a 2014-es önkormányzati választások előtt a Híddal való együttműködés mellett foglalt állást, feloszlatták. Ennek kapcsán egyébként a mai napig vannak véleménykülönbségek a megszűnt szervezet egyes tagjai és az új szervezet vezetése között.

Fekete Ferenc lapunknak elmondta, a komáromi MKP-nak két fontos törekvése van, amelyeket igyekszenek elfogadtatni a júniusban felálló új országos pártvezetéssel. Egyrészt szeretnék elérni, hogy a párt központja Pozsonyból Komáromba költözzön. Információink szerint a volt Poliklinika épületében kaphatna helyet az MKP székháza. Korábban Knirs Imre alpolgármester beszélt arról, reális lehetőség kínálkozik arra, hogy a magyar állam támogassa a patinás épület felújítását. Egy olyan pénzügyi keretből lehetne pályázat útján támogatást nyerni, mely kifejezetten határon túli épületek rendbehozására szolgál.

A komáromi MKP másik fontos célja, hogy a párton belül nagyobb súlyt kapjanak azon települések helyi szervezetei, ahol a párt jó eredményt ért el a parlamenti választásokon. Pontosabban azt javasolják, hogy a választási eredmények után járó állami támogatásokat is aszerint osszák szét, hogy a pártra hány szavazat érkezett egy adott településen. Az MKP évente több százezer euróra jogosult, és miután Komáromban a párt több mint 4300 voksot gyűjtött, évente néhány tízezer euróra tarthatna igényt ebből a pénzügyi keretből – fejtette ki az MKP új komáromi elnöke.

A napokban lezajlott a párt komáromi járási tisztújító konferenciája is, ahol Becse Norbertet, a naszvadi alapiskola igazgatóját választották járási elnöknek – a második körben a gútai Samu Istvánt győzte le szoros versenyben. Becse Norbert kérdésünkre elmondta, 2012-ben rossz irányt vett az MKP a járásban, gazdasági érdekeket igyekezett kiszolgálni, a háttérben mindig mozgatta valaki a szálakat. Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy „a jövőben nem az önös érdekek fognak előtérbe kerülni, hanem a közösségé“. A járási küldöttek támogatták a komáromi MKP elképzelését, miszerint a pártstruktúrában kapjanak hangsúlyosabb szerepet a jó eredményt elérő helyi pártszervezetek, az országos pártközpont pedig költözzön Komáromba. Becse Norbert ez utóbbi, első hallásra meglepő javaslat kapcsán kijelentette, egyértelműen túlsúlyban voltak a pozitív vélemények.

Mivel Berényi József a sikertelen parlamenti választások után lemondott a pártelnökségről, június 11-én új országos elnököt választ az MKP. A komáromi járási konferencián két jelölt neve merült fel, Menyhárt Józsefé és Őry Péteré, a küldöttek háromnegyede utóbbit támogatotta. Fekete Ferenc ennek kapcsán úgy vélte, fontos lenne, hogy a régi, hitelüket vesztett arcok ne kerüljenek a párt vezetésébe. Hozzáfűzte, olyan új pártelnök mellé tudnak odaállni, aki fent vázolt két törekvésüket támogatni tudja.

Már eldőlt, hogy Őry Péter vagy Menyhárt József lesz az MKP új elnöke. Bár Berényi Józsefet és Bárdos Gyulát is jelölték a párt élére a régiók, mindketten jelezték, hogy nem kívánnak indulni az elnöki tisztségért.

(csá)

Top