Kiköltöztetik a problémás lakosokat

Másfél éve történt az első áttörés Komáromban az összeférhetetlen lakosok jelentette feszült helyzet megoldásában. Akkor az egyik Esztergályos utcai lakótömbből költöztették ki a problémás bérlőket, mostanra pedig teljesen felújították a lakásokat és olyanoknak adták ki, akik betartják az együttélés alapvető szabályait. Jelenleg zajlik a következő lakótömb felújítása, sőt, a Hegesztők utcája egyik lakóházából ugyancsak kiköltöztetik a régi bérlőket, köztük összeférhetetlen családokat is. Ez az ingatlan a napokban cserélt gazdát, felújítása hamarosan megkezdődhet. Értesüléseink szerint további lakótömbökre is sor kerül, aminek nyomán az I-es és II-es lakótelep a város kedvelt részévé válhat.

Az elmúlt években rengeteg panasz érkezett az I-es és II-es lakótelep beilleszkedni képtelen, többségében roma származású lakosaira. Patkányok, szemét, hangoskodás, terror, drogügyek. A problémás lakótömbök szomszédságában élő, nyugodt körülményeket követelő lakosok úgy vélték, mindez már elviselhetetlen mértéket öltött.

IMG_2828Az Esztergályos utca legproblémásabb lakótömbje mára teljesen megújult

A város előbb bírságolással, rendőrőrs létrehozásával, fokozott rendőri jelenléttel, roma polgári járőr bevetésével reagált. Igazi áttörést azonban tavaly februárban sikerült elérni, amikor az Esztergályos utca 3-as szám alatti lakótömböt az erősödő nyomás hatására eladta a tulajdonosa – az önkormányzat ugyanis egyre keményebb bírságokat rótt ki rá szabálytalanságok és bérlői viselkedése miatt. A tulajdonosváltás közvetlen előzménye, hogy a komáromi vízművek, a KOMVaK elzárta a vizet az Esztergályos utca két lakóházában. Ennek oka, hogy a tulajdonos több mint 20 ezer eurós tartozást halmozott fel a vízmű felé, miután egy évig egyetlen euró vízdíjat sem fizetett. Később a gázszolgáltatást is leállították, a lakóház lakhatatlanná vált, mire a korábbi, magyarországi hátterű tulajdonos felszólította a bérlőit a kiköltözésre. Miután ez megtörtént, eladta előbb az egyik lakótömböt, később a másikat is a komáromi székhelyű K.I.S. Finance társaságnak, amely belefogott a bérházak felújításába. Az egyik lakótömb mostanra teljesen megújult, és új, rendezett körülmények között élő bérlők is beköltöztek – közülük többen a dél-komáromi ipari parkban dolgoznak –, a másik tömb felújítása pedig jelenleg is folyamatban van.

A Hegesztők utcájából is távoznak problémás bérlők

A Hegesztők utcájában néhány évvel ezelőtt már felszámoltak egy problémás lakóházat, azóta már idősotthon működik az épületben. Most a szomszédos, Hegesztők utcája 19-es szám alatti lakótömb van soron, ahol ugyancsak élnek összeférhetetlen családok. Pár nappal ezelőtt ez az ingatlan is gazdát cserélt, az adásvételi szerződést aláírták. A folyamatban is meghatározó szerepe volt a KOMVaK-nak és igazgatójának, Ruman Patriknak. A vízmű itt is elzárta a vizet, a csatornahálózat ugyanis teljesen működésképtelenné vált, de a vízvezeték csatlakozóival is gondok adódtak.

IMG_2830Folyamatban a bérlők kiköltöztetése

Az új tulajdonos ugyancsak átépítené, hogy aztán olyan bérlőknek adja ki, akik betartják az együttélés íratlan szabályait és nem teszik tönkre a felújított bérlakásokat. Információink szerint a korábbi bérlők kiköltözése megkezdődött, a régi tulajdonos november 10-ig adott időt erre.

Senkinek nincs joga mérgezni mások életét

„Mindez egy hosszabb egyeztetés eredménye. A városi hivatal a rendőrséggel közösen arra is figyel, hogy a távozó problémás lakosok ne legyenek önkényes lakásfoglalók a város más részein. A tulajdonosváltás kulcsfontosságú volt, hogy teljes rend legyen a Hegesztők utcájában” – nyilatkozott Keszegh Béla alpolgármester.

„A városnak érzékenynek kell lenni a nehéz sorsúakkal szemben és a roma családoknak is esélyt kell adni az integrációra. Az összeférhetetlen és a nem együttműködő lakosokkal szemben azonban zéró toleranciát kell képviselni. Senkinek nincs joga mérgezni egy lakókörnyezet életét” – mondta el Varga Tamás, aki a közrendi bizottság elnökeként részt vállalt az egyeztetésekben. Hozzátette, bízik abban, hogy a II. lakótelep nemsokára a város egyik legkedveltebb lakóterülete lesz, hiszen a sok zöld mellett a tégla tömbházak és a most épülő játszóterek is jó alapot nyújtanak ehhez.

komvak_bronx-8Sokat javult a helyzet az Esztergályos utcában – fotónk másfél éve készült

Úgy tudjuk, hamarosan egy újabb Esztegályos utcai lakótömb is gazdát cserél, és a fentiekhez hasonló forgatókönyvre lehet számítani, azaz átépítik, felújítják. Ugyancsak körvonalazódik a megoldás a Nagy ér sor melletti a VII-es bástyánál élő összeférhetetlen család kapcsán. „Az itt élők nemrégiben megtámadták a közeli víztisztító állomás egyik alkalmazottját. Nem először fordul elő, hogy a KOMVaK dolgozóinak gondot okoznak. Előrehaladott tárgyalások zajlanak annak érdekében, hogy megoldást találjunk ebben a kérdésben is” – mondta el kérdésünkre Ruman Patrik vezérigazgató. Ha sikerül rendezni a helyzetet, a bástyafal ezen része egy tetszetős sétálózónává válhat a pihenni vágyók számára.

(csaba)

(Cikkünk a Delta november 6-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:

Nagy segítség a roma polgári járőr

Kiürül a problémás lakóház

Roma polgárőr lett az exboxoló

Kemény bírságokkal oldanák a pattanásig feszült helyzetet

Top