Javuló együttműködésKOMÁROM. Egyre szorosabban működik együtt Komárom városa a régióban élő parlamenti képviselőkkel, aminek egyik legjobb példája a feketelistával kapcsolatos törvénymódosítás – hangsúlyozta Stubendek László komáromi polgármester azon a sajtótájékoztatón, melyen Bastrnák Tibor és Vladimír Matejička parlamenti képviselők is részt vettek.

IMG_3473

Mint arról két hónapja részletesen is beszámoltunk, a szlovák parlament megszavazta az illegális munkáról szóló törvénymódosítást, mely idén januártól hatályba is lépett. Az új jogszabály tette lehetővé, hogy Komárom lekerüljön a munkafelügyelet ún. feketelistájáról, és végre újra pályázhasson, illetve támogatásokban részesüljön. Egy, az előző városvezetés idején történt apró mulasztás miatt került a város a feketelistára, amikor egy hivatalnok néhány órával később jelentett be a Szociális Biztosítóba egy új városi alkalmazottat. Vladimír Matejička (Smer) hangsúlyozta, a korábbi törvény túl szigorú volt, aránytalanul súlyos szankciókat tett lehetővé egy kis hiba miatt, és ezt a törvényhozók is belátták.

Január elején az új törvényre hivatkozva Komárom kérvényezte az országos munkafelügyeletnél, hogy töröljék a várost a feketelistáról. Ez nemrégiben megtörtént, tehát újra meríthet állami és uniós forrásokból, és a továbbiakban nem kell „kerülőúton”, bonyolultabb módon, saját városi szervezeteinek, intézményeinek segítségével pályáznia. Bastrnák Tibor (Híd) elmondta, mivel a Smer párt irányítása alá tartozik az ügyben illetékes munkaügyi minisztérium, elsősorban Vladimír Matejička tudott lobbizni a törvénymódosításért, de a Híd részéről, Vörös Péterrel együtt ők is igyekeztek kihasználni lehetőségeiket. Hozzátette, az előző választási ciklusban sokkal nehezebb volt együttműködni a városvezetéssel, mivel semmilyen információt nem kaptak, most azonban fokozatosan megtalálták a közös nevezőt, és egy irányba húznak.

Stubendek László reményét fejezte ki, hogy Komárom és a parlamenti képviselők együttműködése még jobbá válik, ami még több eredményt hoz a városnak. Ez már a várban található kaszárnya tetejének felújítására elnyert támogatás esetében, a VMK által sikeresen megpályázott ablak- és ajtócserénél, vagy éppen a város számára kiemelten fontos árvízvédelmi fal korszerűsítése, magasítása terén is megmutatkozott. Folyamatban van a Duna-rakpart felszabadításának megoldása – hogy legalább egy szakaszán ne rakodópartként, hanem korzóként működhessen, ahová bárki lesétálhat, továbbá különböző telekügyek rendezése – hogy a város díjmentesen megkapjon olyan állami területeket, amelyek például valamelyik tulajdonában lévő ingatlan alatt vannak, valamint az izsai letérőnél kialakítandó körforgalom kérdése is. Mint elhangzott, a 64-es és 63-as főút kereszteződésének körforgalommá való átépítése halad a leglassabban, miután az ügyben illetékes két állami cég, a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC), valamint a Nemzeti Autópályakezelő Társaság között egyelőre nincs meg a kellő összhang, és immár a majdani komáromi északi elkerülő út terveinek figyelembe vételével kell megoldani a kereszteződés problémáját. Ugyanakkor, mivel a közlekedési tárcát Érsek Árpád, a Híd minisztere vezeti, itt is lehetőség nyílik a lobbizásra.

Ennél hamarabb kerülhet sor a dunai felnyitható híd felújítására, akár már idén tavasszal, de a felnyitható híd és az Erzsébet híd közötti területen kialakítandó körforgalom is megvalósulhat belátható időn belül. Az útkezelő vállalat már jelezte, amennyiben a kérdéses projekttel kapcsolatos dokumentációt a város megfelelően elkészíti, a vállalat legkésőbb a jövő évi költségvetésében számol a beruházás költségeivel.

Keszegh Béla alpolgármester elmondta, jó pár előkészített pályázat vár arra, hogy megfelelő kiírás esetén a város azonnal benyújtsa. Már korábban megnyert pályázatokat is, amelyeket a feketelista miatt nem tudott lehívni a város – a városi rendőrség, illetve a Szabadidőközpont épületének felújítását célzók. Ezenkívül két teljesen kész óvodafelújítási pályázat is lapul a fiókokban, amelyek csak az adódó lehetőségre várnak. Tavasszal egy környezetvédelmi pályázat kerül meghirdetésre, amely során a hulladékudvar rendbetételére, vagy komposztáló létesítésére nyerhet támogatást a város, de a roma kormánybiztos programjaiból is meríthet, például a harcsási közösségi központ finanszírozására, illetve három szociális terepmunkás felvételére, akik elsősorban ugyancsak a problémás városrészben dolgoznának.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:

Komárom lekerül a feketelistáról

A fejlesztésre szavaztak

Orbán és Fico az új hidat ünnepelték

Magasítják az árvízvédelmi falat

Top