Hol laknak a Híd és az MKP rajongói?

Melyik az a település járásunkban, ahol a legtöbb szavazatot gyűjtötte az MKP, s hol él a legtöbb Híd-szimpatizáns? Hogyan szavaztak az emberek Komáromban, Gútán és Ógyallán? Hol volt a legmagasabb és hol a legalacsonyabb a részvétel? Ki hány egyéni voksot gyűjtött?

Először lássuk az európai parlamenti választások országos eredményeit. Szlovákia negatív európai rekordot ért el – itt volt a legalacsonyabb a választási részvétel, csupán 13 százalékos. Összesen nyolc párt ugrotta meg a bejutási küszöböt, köztük oszlanak el a brüsszeli mandátumok az alábbiak szerint:

Layout 1

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) először mérettette meg magát, s csupán a választók 0,2 százaléka, országosan összesen 1170 szavazó voksolt a pártra, ami az utolsó előtti helyet jelenti a 29 jelöltlista versenyében.

Csáky és Nagy mehetnek Brüsszelbe

Az MKP jelöltjei közül Csáky Pál listavezető magabiztosan, a legtöbb karikát begyűjtve került az Európai Parlamentbe. A Híd listáján azonban előzés történt a preferencia-szavazatoknak köszönhetően, így nem az első sorszámmal induló Simon Zsolt, hanem Nagy József szerzett brüsszeli mandátumot.

Szlovákia az alábbi 13 képviselőt küldi az EP-be:

Layout 1

46:28-ra nyert az MKP a Híd ellen a járási meccsen

Járásunkban az országoshoz hasonlóan nagyon kevesen járultak a szavazóurnákhoz, a részvétel csak 13,22 százalékos volt – ezt érdemes szem előtt tartani az eredmények vizsgálatakor. Ahogy azt előző számunkban a nem hivatalos adatok alapján közöltük, az MKP régiónkban jelentős különbséggel előzte meg a Hidat. De lássuk a hivatalos eredményeket:

Layout 1Más párt a 2 százalékot sem érte el, az MKDSZ-re a Komáromi járás választóinak 1,1 százaléka, összesen 124 ember voksolt.

Az MKP járásunk három városban, Komáromban, Gútán és Ógyallán is besöpörte a győzelmet. Táblázatunkban csak azokat a pártokat tüntettük fel, melyek legalább az egyik városban elérték a 3 százalékot:

Layout 1

Martos az MKP, Nagykeszi a Híd bástyája

A részletes eredményekből kiderül, csak három párt tudott nyerni járásunk valamelyik településén, a legtöbb helyen az MKP, néhány községben a Híd, de a szlovák többségű községekben a Smer is képes volt győzelmet aratni. Csákyékat a martosiak választották a legnagyobb arányban, mégpedig 84,53 százalékuk. Kolozsnémán a szavazók 82,3 százaléka, Dunamocson 77,4 százaléka támogatta az MKP-t. A Híd legnagyobb bástyája Nagykeszi, ahol a voksok 74,24 százalékát söpörték be, Keszegfalván 56,96, Megyercsen pedig 52,08 százalékot értek el. A Smer Šrobárován és Mudroňovón volt képes megszerezni a választók voksainak felét (53,6 és 50 %).

Járásunkban Pat községben mérték a legnagyobb részvételt, ahol a választók 28,13 százaléka volt szavazni, majd Bogyarét és Mudroňovo következett 27 százalék feletti szavazássi kedvvel. Ezzel szemben Ímelyen ignorálták a leginkább a voksolást, csupán a választók 7,3 százaléka kereste fel a szavazóhelyiségeket.

Karikák: Csáky volt a kedvenc

Járásunkban magasan a legtöbb karikát gyűjtötte az MKP listavezetője, Csáky Pál. A második legtöbb egyéni voksot a volt komáromi polgármester, jelenlegi parlamenti képviselő Bastrnák Tibor szerezte meg, ezzel megelőzte az MKP legjobb járási jelöltjét, Domin István izsai polgármestert, aki a negyedik a karikagyújtők versenyében. Íme a régiónkban legtöbb preferencia-szavazatot szerző jelöltek listája:

Layout 1

Az Európai Unió minden tagállamában megtartott választások eredményei nyomán kialakult az Európai Parlament összetétele. Eldőlt, hogy az Európai Néppárt – mely pártcsaládhoz az MKP és a Híd képviselője is tartozik – lesz a legerősebb frakció, így javasolhatja, hogy ki legyen az Európai Bizottság következő elnöke.

Csaba Ádám

 

Top