Helyén marad a kétnyelvű tábla

Régió. Olyan hírek jelentek meg egyes sajtótermékekben, miszerint le fogják szerelni a nemrégiben felállított kétnyelvű irányjelző táblát Perbeténél. Orosz Örs megyei képviselő azonban leszögezte, bár valóban történt adminisztratív hiba a tábla engedélyeztetési folyamata során, ezt orvosolják, így a tábla a helyén marad – sőt, hamarosan érkeznek az újabbak is.

Mint arról beszámoltunk, június 3-án – bizonyára nem véletlenül az EP-választás kampányhajrájához igazítva – a Magyar Szövetség megyei frakciójának képviselői közösen leplezték le Nyitra megye első kétnyelvű irányjelző tábláját Perbete határában, az 509-es út mentén – ez kétségtelenül egy szép lépés a magyar nyelvhasználat bővítése felé. Néhány nappal később a pluska.sk hírportál cikkében – nem túl egyértelműen – arról írt, hogy bár a Nyitrai Regionális Útkarbantartó Vállalat az út kezelőjeként megadta az engedélyt a tábla kihelyezésére, viszont a Komáromi Járási Hivatal illetékes osztálya nem kapott engedélyeztetési kérelmet, ezért nem is járulhattak hozzá a tábla kihelyezéséhez, tehát le kell azt szerelni.

Orosz Örs megyei képviselő a Magyar Szövetség néhány más megyei képviselőjével együtt egyengette a perbetei tábla kihelyezését. Kérdésünkre hangsúlyozta, egyrészt a kisebbségi nyelvhasználati törvény 2021-es módosításával, másrészt Nyitra Megye év eleji döntésével megszületett a „politikai akarat” a kétnyelvű irányjelző táblák jogszerű kihelyezésére. Hozzátette, a kérdéses perbetei tábla a megyei önkormányzatnak és más közigaztási szerveknek hivatalos közlekedési táblákat rendszeresen gyártó túrócszentmártoni vállalatnál készült és a cég által hónapokkal ezelőtt elkészített mérnöki rajzok alapján lett megrendelve.

„A tábla a Nyitrai Regionális Útkarbantartó Vállalat kezelésében lévő megyei út mentén található, és a vállalat meg is adta a szükséges engedélyt, csak ezt követően került sor a felállítására. Ugyan valóban történt mulasztás az engedélyeztetés folyamatában, de ezt a Komáromi Járási Hivatal illetékes osztályának közreműködésével hamarosan el fogjuk hárítani. A közlekedési tábla így a helyén marad, és fokozatosan újabb kétnyelvű irányjelző táblák is megjelennek Nyitra megye négy járásában, a megyei kezelésben lévő másod- és harmadosztályú utak mentén – azokon a településeken, ahol ezt a törvény lehetővé teszi, azaz ahol a magyar közösség számaránya eléri az előírt 15 százalékos küszöböt“ – nyilatkozta Orosz Örs. Hozzátette, a megyei közútkezelő vállalat összesen 680 táblát mért fel a déli járások területén, melyek fokozatosan kerülnek legyártásra és kihelyezésre az elkövetkező pár évben.

Nagy Tamás, a Komáromi Járási Hivatal elöljárója lapunknak gyakorlatilag megerősítette Orosz Örs szavait, mondván, nem érkezett meg hozzájuk a közlekedési tábla engedélyeztetésére vonatkozó kérvény, de ha megjön, akkor azzal gyorsított eljárásban foglalkoznak majd. Egyelőre nem kezdeményezik a tábla eltávolítását. Vagyis a „tábla-ügy“ vélhetően napokon belül lezárul. (csá)

Az első kétnyelvű irányjelző tábla
Kétnyelvű irányjelző táblák

Top