Folytatódott a komáromi kórház fejlesztése

Múlt csütörtökön ünnepélyes keretek között, az egészségügyi miniszter jelenlétében avatták fel a Komáromi AGEL Kórház egy további megújult épületét, az E pavilont. Az épület külsejét korszerűsítették, cserélték a nyílászárókat, szigetelték a falakat, tetőzetet. Egy jelentős szakmai minősítést is megszerzett az egészségügyi intézmény.

Idén nyáron kezdődött meg a kórház E pavilonjának felújítása 1,34 millió euróból. A fejlesztés annak is köszönhető, hogy a kórház ingatlanainak tulajdonosa, a Nyitra Megyei Önkormányzat nyár elején úgy döntött, 2034 végéig lemond a kórház fizette bérleti díjról azzal a feltétellel, hogy az AGEL társaság ezt az összeget az épület külső felújítására fordítja – ezzel a megye vagyonát gyarapítva. A beruházás most befejeződött: újakra cserélték az ablakokat és az ajtókat, a falakat és a tetőzetet szigetelték. A fejlesztéssel energiatakarékossá vált a teljesen új sürgősségi központtal egybeépült E pavilon – jelenleg itt működik az aneszteziológia és intenzív osztály, a szülészet, valamint a sebészet egy-egy része, továbbá egy ideggyógyászati rendelő.

Balról: Csenger Tibor, a megye alelnöke; Farkas Iván, a Magyar Szövetség megyei frakcióvezetője; Miroslav Jaška kórházigazgató; Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter; Michal Pišoja AGEL-vezérigazgató; Keszegh Béla polgármester; Vlček Erik, a Hlas-SD parlamenti képviselője

„A felújított épület külsőleg harmonizál a szomszédos sürgősségi központtal és a korábban ugyancsak felújított belgyógyászati pavilonnal. A fejlesztés legfontosabb hozadéka viszont az, hogy energiatakarékos, energetikai tanúsítvánnyal rendelkező épülettel gazdagodott a kórház” – emelte ki Michal Pišoja, az AGEL SK társaság vezérigazgatója.

„Nagyra értékelem a Nyitra Megyei Önkormányzat lépését, aminek köszönhetően javul a betegek és az egészségügyi személyzet kényelme is. A kórház vonzóbbá válik munkáltatóként is, ami feltétele annak, hogy elegendő munkaerő álljon rendelkezésre, vagyis biztosítottak legyenek és jobbá váljanak az egészségügyi szolgáltatások” – mutatott rá Zuzana Dolinková, Szlovákia egészségügyi minisztere.

Kiemelkedő szakmai minősítés

Nemcsak a felújított épületet adták át, hanem a prágai székhelyű Közös Akkreditációs Bizottság (SAK) tanúsítványát is, amit a komáromi intézmény az országban másodikként szerezett meg. Az elismerés annak garanciája, hogy a kórházban betartják a minőségi és biztonsági szempontokat a gyógyítás és egészségügyi ellátás terén – hívta fel a figyelmet Miroslav Jaška kórházigazgató, aki az is kiemelte, arra fognak törekedni, hogy a tanúsítvány 3 év múlva esedékes megerősítéséig folyamatosan ezen előírások szerint működjenek.

Az International Society for Quality in Health Care elnevezésű nemzetközi szerveződés tagjaként működő Közös Akkreditációs Bizottság hónapokig vizsgálta a kórházban alkalmazott folyamatokat a páciensek beérkezésétől kezdve a gyógyítás menetén át – ennek eredménye lett a tanúsítvány kiadása.

Öt év, 24,3 millió

Az elmúlt években jelentős és szemmel látható fejlesztések zajlottak a Komáromi AGEL Kórházban, több mint 24 millió euró értékben. Ezeket zömében az AGEL saját maga finanszírozta, de uniós forrásokból is jelentős pénzeket merítettek, illetve a megyei önkormányzat támogatása sem elhanyagolható. Kívül-belül megújult a belgyógyászat épülete (5,2 millió euró), lineáris gyorsítóval és CT-szimulátorral bővült az onkológiai központ (4,5 millió euró), megújult a kórház gyógyszertára (0,7 millió euró), megépült az új sürgősségi központ (11 millió euró), majd kiépült a mágneses rezonancia állomás is (1,5 millió euró) – most pedig az E pavilon külső korszerűsítése valósult meg.

Ambiciózus tervek

Mint megírtuk, szeptemberben a kórház vezetése vázolta jövőbeni terveit is. Ezek közül leghamarabb az E pavilon belső felújítására kerülhet sor, ahol többek között egy központi fertőtlenítő-sterilizáló részleget alakítanak ki, továbbá az egynapos sebészet és az intenzív sebészet részére új ágyakat létesítenek. Tervben van a P pavilon (a volt ideggyógyászat épülete) felújítása és átalakítása – itt egy új krónikus betegellátási osztályt szerveznének, valamint egy olyan részt, ahol az onkológiai betegek palliatív kezelésére nyílik lehetőség. A kórház központi, történelmi épületének felújítására is készek a tervek, de a gyerekosztály teljes megújulását is tervezik. Ezek ugyanakkor már középtávú tervek, megvalósításuk attól függ, mikor lesz rá pénz – akár saját forrás, akár külső, valamilyen támogatás, pályázat útján. Ezek mellett új egészségügyi műszerek, berendezések beszerzését tervezik, különösen az onkológiai központ felszereltségét javítanák, többek között egy második lineáris gyorsító vásárlásával.

Az átadón felszólalók hangsúlyozták, az eddigi fejlesztések megvalósulásához a kórház, Nyitra megye és Komárom példaértékű együttműködése is kellett, például a különböző jogi akadályok elhárítása, a megfelelő vagyonjogi döntések meghozatala terén – a felek képviselői jelezték, a jövőben is ennek szellemében akarják folytatni a közös munkát, hiszen a kórházi ellátás színvonalának emelése közérdek.

(csá)

Komoly tervek a kórházban
Tízmilliókra pályázhat a komáromi kórház

Top