További hat zárt kukatároló épül

Komárom. További hat helyen épül ki zárt, chipkártyás hulladékgyűjtő állomás. Az első, Eötvös utcai gyűjtőpont ugyanis jól működik – megszűnt a rendetlenség a környékén.

Évek óta jellemző Komáromban – egyébként más városokban is –, hogy éktelen rendetlenség uralkodik az egyes lakótelepi hulladékgyűjtő állomásokon. Egyrészt azért, mert a „kukázók“, hajléktalanok szétdobálják a szemetet, másrészt azért, mert a rendezett körülmények között élő lakosok is a tárolók mellé hordják az oda nem való szemetet – legtöbbször szimpla lustaságból.

A kukázók megfékezésére, illetve esztétikai okokból korábban több helyen is korszerű, „szarkofágos“ gyűjtőpontokat létesített a város, amelyek egyes helyeken egyértelműen beváltak, de voltak olyan lokalitások is, ahol nem igazán. Ezért idén júniusban egy másik megoldással próbálkozott a város, amely leginkább azokon a helyeken alkalmazható, ahol már most részben fallal körbekerített hulladékgyűjtő pontok vannak, illetve ilyenek kiépítésére van elég hely.

Bevált az Eötvös utcai lezárt gyűjtőpont

Az Eötvös utcán, a Hajós üzletközponttal szemben fallal, rácsokkal és tetővel teljesen lezárták a város egyik legnagyobb gyűjtőpontját, így oda már csak az érintett lakosok tudnak bejutni a két kapun. A kapuk chipkártyával működnek, amiket a lakosok a házbizalmik közreműködésével kaptak meg.

Varga Tamás alpolgármester kérdésünkre elmondta, az elmúlt hónapok tapasztalatai egyértelműen jók, a lakosok több helyen is kérték, hogy az ő környékükön is hasonlóan oldják meg a szemétgyűjtő pontok működését. Ezért a városvezetés további hat problémás helyen javasolta a chipes zárt gyűjtőpontok kiépítését – ezt az elképzelést a képviselők is jóváhagyták szeptemberben.

Eszerint a VII-es lakótelepen további 4 helyen épülnek ilyen konténerállomások, így a Polgár utcában, az Ispotály utcában, az Építész utcában és a Csillag utcában, továbbá a Hviezdoslav utcánál (Bauring lakótelep) és a Tó utcában is. Mindegyik gyűjtőpontnál új acélkapukat kell felszerelni, melyek csak chipkártyával nyithatók, továbbá a bejutásra alkalmas nyílásokat is le kell zárni. Szükség van a villany bevezetésére, egyrészt a chipes rendszer üzemeltetése, másrészt pedig a világítás biztosítása céljából. A hat állomás átépítésére 33 ezer eurót különített el a város.

Varga Tamás elmondása szerint már kiírták a közbeszerzést a fenti hat helyszín kukatárolójának bebiztosítására és jövő évben folytatni szeretnék a város további pontjain. Megjegyezte, a kapuk és a zárak felszerelése után a chipeket a lakóközösségek és a lakáskezelők bevonásával osztják ki a lakosoknak.

(cs)

Top