Elkapták a komáromi álrendőrt

Elfogták azt a magát rendőrnek kiadó 18 éves komáromi fiatalembert, aki egy nyugdíjas nőtől 23 ezer euró készpénzt és ékszekereket csalt ki. Az említett eset Vágújhelyen (Nové Mesto nad Váhom) történt tavaly decemberben, ám egy nagyon hasonló csalásra Komáromban is volt példa bő fél évvel ezelőtt.

Tavaly decemberben egy nap alatt két telefonos csalásról is bejelentést kaptak a vágújhelyi rendőrök. Az egyik esetben sajnos sikerrel jártak a csalók, az idős áldozat közel 30 ezer eurót dobott ki az ablakon.

A nyugdíjas hölgyet egy nő hívta fel vezetékes telefonján, futárként mutatkozva be, és többek között arról is érdeklődött, egyedül van-e otthon. Később közölte, egy Mikulás-csomagot hoz neki, amit az önkormányzat oszt a lakosoknak. Miután az álfutár bontotta a vonalat, egy férfi hívta fel az idős áldozatot, aki Marián Hrubý rendőrkapitányként mutatkozott be, és közölte, egy rendőrségi akció van folyamatban, mellyel olyan csalókat akarnak leleplezni, akik futárnak adják ki magukat. Ennek keretében az elkövetőket akkor akarják elkapni, amikor már átvették az idős emberektől kicsalt pénzt és értékeket. A nyugdíjas nő sajnos elhitte a körmönfont mesét, és a továbbiakban az álrendőr utasításait követte. Eszerint minden otthon fellelhető készpénzt és ékszert egy műanyag táskába pakolt és kidobta az ablakon – végül 23 ezer eurónyi készpénz és nagyjából 5 ezer euró értékű ékszer landolt az ablaka alatt, amit a csalók kaparintottak meg. Természetesen semmiféle rendőrségi akció nem zajlott.

A nyomozás végül eredményesen zárult, a rendőrök letartóztattak egy 18 éves komáromi férfit. A. S.-t csalássorozat elkövetésével gyanúsítják – ha bűnösnek találják, 3 és 10 év közötti szabadságvesztésre számíthat. A rendőrség arról nem tájékoztatott, hogy a csalásban segédkező nőt sikerült-e elfogni.

Egyre találékonyabbak a csalók

A vágújhelyihez nagyon hasonló eset történt Komáromban tavaly nyár elején. Akkor egy 78 éves komáromi nyugdíjast vertek át, ugyancsak a csomagküldős, rendőrségi akciós történettel. A komáromi nőnek 5500 euró kára keletkezett, miután készpénzzel és ékszerekkel telepakolt táskáját kihajította az ablakon – egy nő vitte el a zsákmányt az ablak alól. A rendőrség nem közölte, a két esetnek van-e köze egymáshoz, ám ez nagyon valószínű.

Évek óta egyre találékonyabbak a csalók, akik elsősorban az idősek átverésére szakosodtak. A rendőrség arra figyelmeztet, a bűnözők célja, hogy félelmet, aggodalmat keltsenek az idősebb emberekben, és az általuk teremtett stresszes helyzetek segítségével pénzt csaljanak ki. Ezért is fontos, hogy az idősek értesüljenek a csalók módszereiről, konkrét esetekről, hogy aztán ne dőljenek be azoknak, akik ilyesmivel próbálkoznak – pl. családtag balesete, álrendőrök, hamis gáz- és vízóra leolvasók, vagy éppen csaló kereskedelmi ügynökök, banki alkalmazottak. A gyanús telefonhívások állításait azonnal le kell ellenőrizni, nem szabad pánikszerűen cselekedni. Csalás gyanúja esetén pedig haladéktalanul értesíteni kell a rendőrséget a 158-as telefonszámon.

(cs)

Újra felbukkant a fekete autó
Önkéntesek, akiknek hobbijuk az életmentés
Új trükkökkel próbálkoznak az unokázós csalók

Top