Eldőlhet a volt Poliklinika sorsa

Újabb nehéz döntést kell meghozniuk a komáromi képviselőknek. A jelek szerint magyarországi forrásból érkezhet pénz a volt Poliklinika egykor gyönyörű, mára borzalmas állapotba került épületének felújítására. Jelen állás szerint ez csak akkor lehetséges, ha Komárom beleegyezik abba, hogy az épületben többek között egyházi fenntartású zeneiskola és szabadidőközpont is működjön. Ez viszont a meglévő, néhány lépésnyire található városi művészeti iskolát és szabadidőközpontot hozná nehéz helyzetbe.

Május végén több, egymással összefüggő kérvény érkezett a városhoz. Egyrészt a Patrona nostra katolikus civil szervezet ajánlatot tett a volt Poliklinika megvételére, jelképes 1 eurós árért, abból a célból, hogy a jövőben felújítsa, majd egy magyar kulturális és művészeti központot hozzon benne létre. Bár a kérvény tudomásunk szerint ezt nem tartalmazza, úgy tudjuk, a felújítás magyarországi finanszírozással történne – a magyar kormány biztosítaná a pénzforrást. A tervek szerint a Marianum Egyházi Iskolaközpont részeként egyházi fenntartású szabadidőközpont, művészeti iskola és nyelviskola is létesülne az épületben, de országos cserkészkiállításnak, fotókiállításnak is otthont adna, valamint a magyar koronázási ékszerek hiteles másolatai is megtekinthetők lennének itt, ami turisztikai szempontból lenne vonzó. A Patrona nostra kötelezi magát, hogy a lehető legrövidebb időn belül megkezdi az épület felújítását, és amennyiben a felújítás első szakasza nem zárulna le 2018 szeptemberéig, az épület tulajdonjoga visszaszállna Komárom városára. Ajánlatuk azonban csak június végéig érvényes.

Ezzel összefüggésben három másik kérvény is érkezett: a nagyszombati érsekség, mely a Marianum Egyházi Iskolaközpont fenntartója, kéri Komárom várost, hogy támogassa egy egyházi művészeti iskola, szabadidőközpont, valamint nyelviskola indítását. Ahhoz ugyanis, hogy ezeket a majdani oktatással kapcsolatos intézményeket besorolják az állami iskolarendszerbe, a város beleegyező nyilatkozatára van szükség. Bár a kérvényekben ez nincs leszögezve, nyilvánvalóan a volt Poliklinika épületében lelnének otthonra a majdani iskolák.

Első hallásra úgy tűnhet, tiszta a képlet: Komárom önkormányzatának az összes kérvényt jóvá kell hagynia, így megújulhat a volt Poliklinika épülete, majd beindulnak a Marianumhoz köthető intézmények. Miután több előzetes tárgyalás zajlott a magyar féllel, elég valószínűnek látszik, hogy a város jóváhagyása után a Patrona nostra megkapná a felújításhoz szükséges eurómilliókat Budapesttől. Az eladással és felújítással Komárom szégyenfoltja eltűnne, pontosabban a szégyenfoltból a főtér ékkövévé válna az épület, ráadásul hasznos tevékenység indulna be, falai között életet lehelve a belvárosba. A múltban egyébként többször is meghirdették eladásra az épületet, ám senkinek sem kellett, mivel állaga leromlott. Azóta csak rosszabbodott a helyzet, ráadásul, mivel a belvárosban található, és például a parkolás sem megoldott, kihasználása is korlátozott lehetőségeket rejt. Korábbi becslések szerint 5 millió euróba kerülne a felújítása, amit a város belátható időn belül nem tud előteremteni, így ez sem megoldás.

poliklinika71-e1408363049938

A városi szabadidőközpont és zeneiskola lehet a vesztes

Második hallásra azonban már nem ennyire egyértelmű a történet. Sajnos van egy komoly bibi: amennyiben újabb „zeneiskola“ és szabadidőközpont nyílik a belvárosban, gyakorlatilag néhány lépésre a meglévő városi művészeti alapiskolától és szabadidőközponttól, az legalábbis nagyon megnehezíti majd a városi fenntartású intézmények dolgát, hiszen ugyanazokért a növendékekért és gyerekekért fognak „harcolni“, mint az egyháziak. Megoszlanak majd a diákok – a Marianum jelenlegi diákjai biztos a „saját“ zeneiskolát választják majd –, a konkurenciaharc vesztesei pedig könnyen a városi intézmények lehetnek. A Művészeti Alapiskola iskolatanácsa egy állásfoglalást is kiadott, melyben ellenzik az egyházi művészeti iskola elindítását, arra hivatkozva, hogy „a diáklétszám és a pénzeszközök feltételezett csökkenése“ veszélyezteti a 156 éves zeneiskola működését.

Szénássy Tímea, a városi iskolaügyi bizottság elnöke is aggodalmát fejezte ki: „Nagyon jó lenne, ha végre megoldódna a Poliklinika problémája, de elsődleges feladatunk, hogy a városi oktatási intézményekért vállaljunk felelősséget. Az egyházi oktatási intézmények beindulása nehéz helyzetbe hozhatja a városiakat. Ez nem csupán nagyobb anyagi terhet jelentene a városnak, de a létszámok változásával a művészeti alapiskola és a szabadidőközpont komoly kihívásokkal nézhetne szembe. Ezért az iskolaügyi bizottság egyhangúlag nem támogatta az oktatási kérvényeket. Nagyon nehéz döntés előtt állunk a képviselő-testületben.“

Az eladásról szóló kérvényt a pénzügyi bizottság tárgyalta. Szabó Béla bizottsági elnök kérdésünkre elmondta, sok a tisztázatlan részlet az üggyel kapcsolatban, így jelenleg ők sem álltak az elképzelés mellé. Bizottságukban nem a városi kontra egyházi intézmények problémájára összpontosítottak, de ezen felül is több aggályos dolog merült fel, amikkel kapcsolatban további információkat és válaszokat várnak a kérvényezőtől.

SONY DSC

Az egyházi intézmények mást kínálnának

Madarász Róbert, a Patrona nostra civil szervezet ügyvezetője, aki egyúttal a Marianum igazgatója is, kérdésünkre elmondta, sokkal kevésbé látja úgy, hogy az egyházi és városi intézmények akadályoznák egymást, elszívnák a másik elől a levegőt.

„Már most olyan terveink vannak, melyek szerint sok olyan más tevékenységet és képzést folytatnánk, amelyet a városi intézmények nem nyújtanak. Olyanokat, amelyek egyházi hátteret kívánnak. Ami a zeneiskolát illeti, hangsúlyozottan az egyházhoz köthető képzéseket is szeretnénk beindítani, például a kántorképzést, amire nagy szükség lenne, vagy éppen karének oktatást. Szeretnénk egy drámakört, ha úgy tetszik, színitanodát is nyitni. A Marianum megalakulása óta zenei beállítottságú, jelenleg a zenei nevelés órák keretén belül is zajlik hangszeres tanítás” – mondta el Madarász Róbert. A szabadidőközpont tevékenységével pedig ugyancsak az egyházi vonalat erősítenék. „Szeretnénk a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozni, például a harcsási gyerekekkel, a helyszínen, de más komáromi városrészekben is szerveznénk szabadidős tevékenységet, például Kaván, vagy éppen a őrsújfalusi kultúrházzal közösen“ – vázolta a Marianum igazgatója, rámutatva, bár székhelyük a volt Poliklinika lenne, nemcsak az épülethez kötődve akarnak tevékenykedni. Hangsúlyozta, lennének ugyan olyan képzések az egyházi zeneiskolában, illetve foglalkozások a szabadidőközpontban, amelyeket a városi intézmények is nyújtanak, de együttműködve a városi intézményekkel, a komáromi emberek és a katolikus közösség igényeit kielégítve kívánják beindítani az iskolákat.

A kérvényekről tárgyaló két városi bizottság tehát kétségeket fogalmazott meg, így egyelőre nincs nagy támogatottsága a Poliklinikával kapcsolatos terveknek. A döntés azonban a komáromi képviselő-testület kezében van. A kérdés így szól: helyénvaló-e a Poliklinika többmilliós felújítására rábólintani úgy, hogy ezzel a város saját intézményeinek életét nehezíti meg?

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta június 12-i számában jelent meg.)

Olvassa el kommentárunkat is!

Kapcsolódó írásaink:

Megmenekül a Poliklinika?

Megoldódik a volt Poliklinika gondja?

Top