Várják a bérlők jelentkezését Komáromban

Előreláthatólag novemberre készül el az a 14 bérlakás, amelyeket Őrsújfalun, az évek óta kihasználatlanul álló egykori iskola kétszintes épületében alakítanak ki. Az igénylők augusztus 15-ig jelentkezhetnek a városi hivatal bérlakások osztályán. Nagyobb érdeklődés esetén sorsolással választják ki a szerencsés bérlőket.

A 750 ezer euró értékű beruházás finanszírozására 280 ezer eurót kapott a város a szlovák közlekedési és építésügyi minisztériumtól. A fennmaradó, 433 ezer eurót a város fizeti az Állami Lakásfejlesztési Alaptól igen kedvező feltételekkel, 1 százalékos kamattal felvett hitelből. Ezek az összegek az ingatlan átépítését, a lakások kialakítását fedezik, további több mint 30 ezer euróba kerül a közműhálózatok kiépítése, amelynek nagy részét ugyancsak az alap és a minisztérium segítségével finanszírozza a város.

„Nem szociális lakásokról, hanem ún. fészekrakó startlakásokról van szó – mondta sajtótájékoztatóján Keszegh Béla polgármester. – El szeretném oszlatni azokat a közösségi oldalon terjedő híreszteléseket, miszerint ukrán menekültek, vagy hátrányos helyzetű családok részére épülnének.”

Az igénylők életkora legfeljebb 40 év lehet; eredetileg 35 évet javasoltak, de a szociális bizottság javaslatára a korhatárt felemelték, arra hivatkozva, hogy napjainkban már később alapítanak családot a párok. Ugyancsak kimaradt a feltételek közül, hogy csak komáromiak jelentkezhessenek. „Szívesen látjuk a nem komáromi illetőségű fiatalokat is, például ha a Selye János Egyetem elvégzése után városunkban szeretne maradni egy fiatal, és itt családot alapítani, annak csak örülhetünk” – magyarázta a polgármester, aki hozzátette: teljesen transzparens módon, sorsolással választják ki a jövendő bérlőket. Az igénylések beérkezésének sorrendjét nem veszik figyelembe.

A lakások bérleti díja mintegy 30 százalékkal a piaci ár alatt várható, és a rezsiköltség is alacsonyabb lesz a hagyományos panellakásokénál, ugyanis az épületet részben napenergiával fűtik majd. 14 lakás közt van 1, 2 és 3 szobás is, az udvarban 21 parkolóhelyet alakítanak ki.

Keszegh Béla arról is beszámolt, hogy hamarosan Komárom belvárosában is kialakítanak 16 újabb bérlakást, mégpedig a Štefánik téren található irodaépületben. A beruházás hasonló konstrukcióban valósul meg, mint az őrsújfalui bérlakások esetében, az Állami Lakásfejlesztési Alap Nyitra megyei részlege már jóváhagyta hiteligénylésüket, de szükség van még Pozsony jóváhagyására is. A lakásokhoz itt is kialakítanak parkolókat az udvarban, összesen 22-t.

(vkm)

Top