Vízre tették az új kompot

Komárom. A napokban vízre tették azt a komáromi hajógyárban készülő kompot, amely hamarosan a Balatonon közlekedik majd. Az SAM – Shipbuilding and Machinery vállalat összesen 4 hajót gyárt a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) számára.

A komáromi hajógyár egyetlen érvényes pályázóként nyerte meg a BAHART által kiírt európai közbeszerzést. Az 15,9 millió eurós megbízás értelmében két 45 méteres kompot és két 35 méteres katamaránt gyártanak le, melyek a várakozások szerint még az idén elkészülnek és meg is érkeznek a Balatonra. A napokban az első új kompot vízre is tették.

A hajógyár feladata lesz az új hajók leszállítása a Sió folyón keresztül. A kész vízi járművek átadására a Balatonon kerül sor, a kompok Szántód és Tihany között közlekednek majd.

Az 1898-ban alapított komáromi hajógyár fél évszázadon át volt a keleti blokk egyik legjelentősebb hajóépítő és javító helye. Mintegy 1800 hajót gyártottak itt az idők folyamán. Az 1990-es évek elején 4800-an dolgoztak az üzemben, amely 2000-re csődközeli helyzetbe került. Tömeges elbocsátásokra került sor, végül csak 80 munkás maradt, 2012-ben pedig napirendre került a teljes bezárása. Erre mégsem került sor, miután az új tulajdonos, az SAM társaság megmentette a hajógyárat. Azóta lépésről lépésre újra fejlődésnek indult.

Tavaly például az Albertina névre keresztelt, 110 méter hosszú, 11,5 méter széles és 7,5 méter magas kirándulóhajó készült el, mely 155 utas és 38 fős személyzet befogadására alkalmas.

(cs), (fotók: hajozas.hu)

Top