Vízre bocsátották az új kirándulóhajótKomárom. Múlt szerdán vízre bocsátották az Albertina névre keresztelt folyami hajót, mely a komáromi hajógyárban készült. Egyelőre csak próbaüzemről van szó, a kirándulóhajó jelenleg csak 85 százalékban van kész, nyárra fejezhetik be teljesen.

Másfél évvel ezelőtt egy új kirándulóhajót kezdtek építeni a komáromi hajógyárban. A folyami személyhajó egy máltai székhelyű hajótársaság, a Riseday megrendelésére készül, melynek igazgatója a szlovák állampolgárságú Ivan Sivák. Elsősorban régi jó hírneve és az elfogadható ár miatt döntöttek a komáromi hajógyár mellett. „Örülök, hogy végül a komáromi hajógyár mellett döntöttünk, nagyon jó az együttműködés az SAM – Shipbuilding and Machinery vállalattal“ – mondta el a TASR hírügynökségnek a Riseday hajótársaság igazgatója. „Két és fél év tervezés után másfél éve kezdődött meg a hajó acélkonstrukciójának építése, fél éve pedig a technológia építése is“ – tájékoztatott, hozzátéve, összesen 65 beszállító dolgozott, illetve dolgozik jelenleg is a projekt sikerén.

A 110 méter hosszú, 11,5 méter széles és 7,5 méter magas kirándulóhajó hotelrészében étteremet és lakószobákat is kialakítottak. A háromszintes úszó építmény negyedik szintje a fedélzet. Két korszerű Caterpillar motor hajtja, 1618 kilowatt teljesítménnyel. Egyszerre 155 utas és 38 fős személyzet befogadására alkalmas.

A hajót Komáromban tervezték, a gyártásába is elsősorban hazai, sőt, helyi cégek kapcsolódtak be. Többek között a Komárňanská plavebná spoločnosť (Komáromi Hajózási Társaság) vállalat is. Molnár Marian, a komáromi társaság egyik tulajdonosa kérdésünkre elmondta, egyelőre próbaüzem zajlik, a különböző beállítások finomítása, amelyeket szárazdokkban nem lehet elvégezni.

A hajó nyárra készülhet el, amennyiben a járvány nem szól közbe, már idén júniusban elkezdheti az utasok szállítását a Dunán. A tervek szerint idén a németországi Passau és Budapest között közlekedik majd, hetente egyszer Pozsonyban is megáll. A következő évre még nincs végleges terv, mint megtudtuk, valószínűleg a Dunán és a Rajnán szállítja majd a vendégeket, az Északi-tengertől a Fekete-tengerig.

Információink szerint a megrendelőnek további két kirándulóhajó építésére is opciós szerződése van, így a közeljövőben valószínűleg további két ugyanilyen vízi jármű készül majd a komáromi hajógyárban.


A komáromi hajógyár története dióhéjban

A komáromi hajógyárat 1898-ban alapították, a Magyar Gőzhajózási Társaság győri hajóépítő és javító telepe ekkor költözött át Komáromba, az Erzsébet-szigetre, a téli kikötőbe. A hajók javítása mellett újakat is építettek, 1900 és 1918 tengerjáró hajókat is.

Miután a komáromi öreg hajógyár a csehszlovák állam tulajdonába került, a Škoda Művek bérelte, és folytatta a hajógyártást, majd 1938-ban az újabb határváltozást követően a Magyar Folyami és Tengerjáró Részvénytársaságé lett.

A második világháború után ismét Csehszlovákiához került Észak-Komárom. 1947 áprilisában új hajógyárat kezdtek építeni az Erzsébet-szigettel átellenben, részben a Nádor-vonal első erődjének területén – építése miatt az erődöt el kellett bontani. A gyár 3 év alatt épült fel. A hazai és a szovjet piacon kívül Kínának, Nagy-Britanniának és Dél-Afrikának is készültek itt hajók, továbbá a hadseregnek is gyártottak alkatrészeket. A hajógyár a régió legnagyobb munkaadójává vált, 1990-es évek elején 4800-an dolgoztak itt.

(Pinke László gyűjteményéből)

1992-ben részvénytársasággá alakult, majd privatizálták. 2000-ben csődközeli helyzetbe került, de az állam megmentette. Ennek ellenére fokozatosan tömeges elbocsátások következtek – végül csak 80 munkás maradt – és 2012-ben napirendre került a hajógyár teljes bezárása. Erre mégsem került sor, miután az új tulajdonos – a Shipbuilding and Machinery (SAM) – megmentette az üzemet, azóta kis lépésekben újra fejlődésnek indult.


(csaba)

(Cikkünk a Delta február 9-i számában jelent meg.)

Top