Viva park lesz az új komáromi utca neve

Komárom. Egy új utca elnevezése váltotta ki a legnagyobb vitát az önkormányzat múlt heti ülésén. Az Augusztus 29. utca mellett, a Singellő városrész délkeleti sarkában jelenleg épülő Viva lakóparkban létesülő új utcát a képviselők döntése értelmében hivatalosan is Viva parknak nevezik majd. Hacsak a járási hivatal illetékesei nem vétózzák meg.

Még tavaly év elején kezdődött meg a Viva lakópark építése a Vág közelében, Singellő városrész délkeleti csücskében, egy 25 ezer négyzetméteres területen. Tizennégy családi ház mellett két négyemeletes – ötszintes – lakóház is épül, melyek két-két tömbből állnak. Varga Zoltán, a beruházó Central Office vállalat tulajdonos-igazgatója az áprilisi testületi ülésen elmondta, idén júliusban már szeretnék megszerezni az egyik lakótömb üzembe helyezési engedélyét (kollaudáció), hogy a lakók mihamarabb beköltözhessenek. Ezzel összefüggésben kérték az újonnan kialakított, a lakóparkon belül haladó utca elnevezését az önkormányzattól, kérvényükben a Viva utca és a Viva tér neveket javasolva.

A város kulturális bizottsága a Viva park elnevezést támogatta, ugyanakkor a bizottság döntése után a járási hivatal illetékese nem javasolta ezt a formát arra hivatkozva, hogy a majdani utca nem elég parkszerű ahhoz, hogy így nevezzék.

A testületi ülésen két másik utcanevet is felvetettek a képviselők. Keszegh Margit a Malom utcát javasolta, azzal érvelve, hogy Komárom történelme megérdemli, hogy figyelembe vegyék egy utca elnevezésénél. Ugyanis a kérdéses singellői terület közelében volt egykor a Malom-sziget, így indokolt az utcát erre emlékezve elnevezni. Feszty Zsolt egy másik nevet javasolt, szintén azzal támasztva alá, hogy figyelnünk kell arra, „hol élünk, kik vagyunk és mit hagyunk magunk után”. Rámutatott, mivel a Duna vizének szabályozása, a Vaskapu kiépítése előtt a tenger felől Komáromig vonultak a vizák – ami a komáromi halászok zsákmánya volt és a bőséget jelképezte – ezért Viza utca lehetne a lakóparkon belül vezető utca. Ruman Patrik ellenben egyetértett a kulturális bizottság elképzelésével, és a Viva park elnevezést támogatta.

A legtöbb képviselő is az utóbbi elnevezéssel azonosult, így megszavazták a Viva park nevet. Ugyanakkor, mivel a járási hivatal korábban jelezte fenntartásait, még nem teljesen biztos, hogy végleg eldőlt az új utca neve. Elhangzott viszont, hogy a lakótömbök körül zöld terület lesz, fákkal, bokrokkal, így az nevezhető parknak.

Varga Zoltán vállalkozó jelezte azt is, hogy a képviselők akár az Augusztus 29. utcától a Vág-partra vezető, évek óta ugyancsak névtelen utca elnevezéséről is dönthetnek, mivel az ehhez szükséges dokumentációt elkészíttette. Ezzel a kérdéssel ugyanakkor egyelőre nem foglalkoztak a képviselők, nem érkezett erre vonatkozó javaslat.

(cs)

Gőzerővel épül a Viva lakópark
Viva lakópark: csillapodnak a kedélyek

Top