Várossá válhat Naszvad

Komoly előrelépés történt Naszvad várossá nyilvánítása irányába: a kormány múlt heti ülésén támogatta a település erre vonatkozó kérvényét, amelyet azonban még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ha ez idén megtörténik – várhatóan a parlament októberi ülésén –, az 5100 lakosú település 2020. január elsejétől emelkedhet városi rangra.

naszvad

A település képviselőtestülete még 2017-ben fogadott el határozatot arról, hogy kérvényezzék a várossá nyilvánítást a belügyminisztériumnál. Az önkormányzatokról szóló törvény értelmében ahhoz, hogy egy községet várossá nyilvánítsanak, az alábbi feltétlenek kell teljesülniük: az adott térség gazdasági, közigazgatási és kulturális, vagy turisztikai központja, illetve fürdőhely; szolgáltatásokat nyújt a környező települések lakosai számára is; megfelelő a közlekedési összeköttetése a környező falvakkal; a településszerkezete legalább részben városi jellegű; legalább 5000 lakosa van. Naszvad teljesíti valamennyi kritériumot.

Molnár Zoltán polgármester örömmel vette tudomásuk a kormány döntését, ugyanakkor óvatos optimizmussal nyilatkozott lapunknak, mint mondta, meg kell még várni a parlament döntését. „Községünk idén ünnepli első írásos említésének 750. évfordulóját, nagyon szép ajándék volna, ha épp most válnánk várossá – mondta. – Idén nyáron sikerült megnyitnunk a fürdőnket, ez is nagyban hozzájárult a pozitív elbíráláshoz a kormány részéről.” Kérdésünkre, mit is jelentene Naszvad számára a városi rang, megjegyezte: első fokon presztízst, ám hosszútávon mindenképpen a település fejlődését reméli tőle. Újabb befektetések, vállalkozások érkezhetnek és erősödik a település központi szerepe is a régióban. „A fürdő példáján látjuk, hogy mit hoz magával egy-egy beruházás. Egy üdülőövezet kialakítását tervezzük annak környékén, és míg a fürdő megnyitása előtt három év alatt összesen 50 parcellát sikerült értékesítenünk, az utóbbi néhány hét alatt már 14-et és további 10 kérvény áll elbírálás alatt” – mutatott rá a polgármester.

Szlovákiában 140 város van, legutóbb a dunaszerdahelyi járásbeli Bőst és az észak-szlovákiai Nagyturányt (Turany) nyilvánították várossá.

(vkm)

Kapcsolódó cikkeink:

Pénteken átadják a naszvadi termálfürdőt

Várható fejlesztések, tervek Naszvadon

Top