Megkezdődött a Kultúrpalota felújítása

Múlt héten bezárt a Duna Menti Múzeum főépülete, és megkezdődött az évek óta várt felújítás. A munkálatok legalább egy évig eltartanak majd, ezalatt sem az épületbe, sem a múzeumkertbe nem léphetnek be látogatók – a múzeum más helyszíneken található kiállításai viszont továbbra is megtekinthetők.

A Nyitra Megyei Önkormányzat, mint a komáromi múzeum fenntartója, még 2017-ben döntött arról, hogy félmillió eurót biztosít a főépület, a Kultúrpalota belső felújítására. A fejlesztés megvalósulása azonban csúszott, ötször is kiírták a közbeszerzést a kivitelezőre, közbeszólt a Covid-járvány, ráadásul az építőanyagok árai az egekbe szöktek, így az eredetileg jóváhagyott megyei támogatást is jócskán meg kellett emelni.

Ma már másfél millió eurós a beruházás költsége, ebből az összegből többek között villanyvezetékek és a fűtésrendszer újulnak meg, megoldják a statikai gondokat, új nyílászárókat szerelnek be, fejlesztik a tűzvédelmi berendezéseket, a szociális helyiségeket is. A mozgáskorlátozott látogatókat egy üvegfalú panorámalift viszi majd fel az emeleten lévő tárlatokhoz, illetve a díszteremben tartott rendezvényekre.

A múlt héten végre megkezdődtek a felújítási munkálatok. Mint megtudtuk, az épületben lévő kiállítások bontása folyamatban van, a műtárgyakat gondosan elcsomagolják, leltári számmal látják el, elraktározzák – ez még ebben a hónapban befejeződik. Jelenleg az öreg radiátorokat szerelik le.

A felújítás legalább jövő nyárig tart majd. Ekkor már egy új igazgató vezeti majd a Duna Menti Múzeumot, ugyanis Csütörtöky József, a patinás intézmény eddigi vezetője kérte nyugdíjaztatását. Az új igazgató személyének kiválasztása folyamatban van, a jelentkezők múlt péntekig adhatták be pályázataikat – az igazgató személyének kiválasztása várhatóan még szeptemberben megtörténik, a nyertest 5 éves időszakra nevezhetik ki a komáromi Duna Menti Múzeum élére.

(cs)

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

A szakmai sikerek biztosak, az átépítés bizonytalan
Komáromi mesterek templomkazettái

Top