Újabb nyílt nap a légiótáborban

Dél-Komárom. Múlt szerdán tartotta hagyományos nyári nyílt napját a Klapka György Múzeum és az ELTE BTK Régészettudományi Intézete a szőnyi Stadion úti ásatásoknál, ahol a római kori Brigetio légiótábor maradványainak feltárása zajlik. Ezúttal az északi tábor kapujának feltárt részeit tekinthették meg az érdeklődők, akik dacolva a kánikulával a helyszínre érkeztek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bartusz Dávid ásatásvezető régész, tanszékvezető egyetemi docens, az ELTE BTK dékán-helyettese kalauzolta a mintegy 150 résztvevőt – többször hangsúlyozta, rendkívül izgalmas a terület. Elmondta, tudták, merre ássanak, a munkálatok előtt talajradarokkal átvizsgálták a földet, majd júniusban indult az ásatás. Hamarosan előkerült a mintegy 300 négyzetméter területű északi kapu, amely két toronyból és a tornyok közötti kétszárnyú ajtóból állt. Az akkori előkelőségek léptek be és mentek ki az északi kapun keresztül, amely főkapuként szolgálhatott. „Hamarosan fából elkészítjük a tornyok mását, a területen pedig római kori játszóteret létesítünk” – vázolta terveiket az ásatásvezető, hozzátéve, hogy ez az ásatási terület, a közel hét hektáros búzaföld önkormányzati tulajdonba került. A tervezett fogadóközpont, a tavaly bemutatott csatorna és az idei leletek is a jövőbeni régészeti park részét képezik majd, amelynek megnyitását 2021-re tervezik.

„Egyéb kisebb objektumok is előkerültek az ásatás során, egy kemence például, és felfedeztük több tartóoszlop helyét” – közölte még Bartusz Dávid.

Az ásatásoknál tett látogatásunk során az egyik egyetemista munkatárstól megtudtuk, hogy az ELTE BTK harminc régész hallgatója dolgozik az ásatásokon, akik cserélődnek, ez számukra a nyári szakmai gyakorlat.

14

A dél-komáromi múzeumi élet másik fontos híre, hogy kezdődik az új múzeum építése; a volt mezőgazdasági kombinátba költözik az intézmény. A beruházás során visszaállítják az emeletes épület eredeti homlokzati megjelenését, felújítják a tetőszerkezetet, kicserélik a tetőt, gondoskodnak a víz-és hőszigetelésről, teljesen új nyílászárókat szerelnek fel. Az épület földszintjén kap helyet az állandó római kori kiállítás, az időszaki kiállítások látogatóterme és egyebek mellett egy turisztikai bemutatótér. A város honlapja szerint lesz ajándéktárgyak értékesítésére szolgáló helyiség, kávéház és a gyermekek szórakozását szolgáló játékkuckó is. Az emeleten további kiállító helyiségeket, a tetőtérben pedig előadótermeket alakítanak ki, de a múzeumba költözik az ELTE Régészeti Tanszékének Tudásközpontja is. A munkálatok várhatóan a jövő nyárra fejeződnek be.

Kép és szöveg: B. J.

Kapcsolódó cikkeink:

Egyelőre ugrott Kelemantia világörökségi címe

Halló! Itt a római helyőrség!

Top