Új sörgyár Komáromban

Hamarosan ismét lesz sörgyára Komáromnak. Néhány héten belül megkezdheti működését egy kézműves söröket előállító üzem.

sor

1995-től már működött egy kis sörgyár a városban, a Klapka lakótelepen. A Sigip üzem évente 2700 hektoliter Karl Beer elnevezésű sört állított itt elő, azonban 13 évvel indulása után tönkrement.

Most ugyanezen a helyen, a Klapka utcán indulna újra a kézműves sörök gyártása. A komáromi székhelyű Techimpex társaság egy évi 4800 hektoliter sör előállítására képes üzem építésén dolgozik. Egy átlagos kézműves söröket gyártó üzem évi 1000 hektoliternyi italt állít elő, vagyis a kis sörgyárak között a komáromi nagynak számít majd.

A Techimpex társaság tapasztalt játékos a söriparban, eddig világszerte több mint 200 kis sörgyár építésében működött közre. Szlovákiában és Magyarországon is van gyáruk, ahol a sör előállításához szükséges berendezéseket, saját fejlesztésű technológiájukat gyártják.

A környezetvédelmi minisztériumhoz tavaly ősszel benyújtott vállalkozói terv szerint a Klapka utca 3090. szám alatt egy 150 négyzetméteres területen állítják majd elő a söröket. Korábban egy söröző is működött itt, a Techimpex azonban egyelőre nem tervezi „saját“ vendéglátóhely nyitását Komáromban. Az itt előállított kézműves sörökkel – elsősorban szűretlen, illetve pasztörizálatlan nedűkkel – a régió igényeit szeretnék kielégíteni. Információnk szerint Komáromban több helyen is kaphatók lesznek, mind csapolt, mind üveges formában. Még nem dőlt el, milyen márkanéven forgalmazzák termékeiket, ahogy az sem, pontosan hányfajta sörrel indítanak. A komáromi beruházás teljes költségének becsült értéke 130 ezer euró.

Úgy tudjuk, néhány héten belül beindulhat a komáromi sörgyár, jelenleg a munkálatok befejező szakasza zajlik, illetve engedélyek megadására várnak.

(csá)

(Cikkünk a Delta április 16-i számában jelent meg.)

Top