Új óvoda és bölcsőde épül Komáromban

KOMÁROM. Lerakták a Csillag óvoda alapkövét. A Szövetkezet utcában megépítendő óvoda a magyar kormány által elindított Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program támogatásának köszönhetően jön létre, a tervek szerint idén októberre épül fel.

ovi2

December 17-én ünnepélyes keretek között elhelyezték a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) óvodafejlesztési programja első felépítésre váró óvodájának alapkövét. A rendezvényen a felvidéki magyar politikai élet több jelentős vezetője, köztük az MKP és a Híd párt elnökei, Komárom önkormányzatának vezetői és az SZRKE vezető képviselői is részt vettek.

A Csillag névre keresztelt új óvoda és bölcsőde a Szövetkezet utcában (az ún. Bauring lakótelep kellős közepén, a Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola egykori sportpályáján), a komáromi református gyülekezet által megvásárolt közel 7 ezer négyzetméteres építkezési telken épül meg. Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a három óvodai és két bölcsődei osztályt indító intézmény – az iskolatanácsnak, a szülőknek és az ovi pedagógusainak egyetértésével – a benei (Nyitrabányai utcai) óvoda alapító-fenntartói jogait veszi át. A Csillag óvodát a tervek szerint idén februárban kezdik építeni és októberre készülhet el. Kapuit 2018. november 1-jén nyithatja meg.

ovi1

Jövőépítés és összefogás

Az ünnepi alapkőletételen Grezsa István kormánybiztos a magyar kormány által indított 38,5 milliárd forint összköltségvetésű óvodaprogram okairól, célkitűzéseiről és üzenetéről beszélt. Elmondta: mindennek rendelt ideje van, s a 21. században ennek a rendelt időnek az a jelentése, hogy eljött a magyar-magyar együttműködés ideje. Kifejtette: Magyarország gazdasági erősödésével, az anyaország juttatni akar a határon túli magyar közösségeknek is. A kormánybiztos szerint az óvodaprogram, mint minden gyermekekbe fektetett erőforrás, a jövőről és az összefogásról is szól.

„Ha el tudjuk magunkról hinni, hogy össze tudunk fogni, akkor együtt be tudjuk szellemileg lakni azt az erőteret, amelyet ezeregyszáz esztendővel ezelőtt a történelem ura nekünk rendelt“ – fogalmazott Grezsa István.

Óvodások-műsora-1-1024x538fotó:komaromonline.sk

Több új óvoda nyílik a járásban

Fazekas László református püspök a rendezvényen hangsúlyozta: a belső lelki építkezés folyamata mellett a fizikai építkezés is fontos, és ez utóbbi annak köszönhető, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amely szívügyének tekinti az elszakított területeken élő magyarok megmaradását, támogatja életüket, segíti szülőföldön maradásukat.

Elárulta azt is, hogy a mostani építkezést újabbak követik majd – Felvidék-szerte legalább 15 településen. A Komáromi járásban Hetényen, Martoson, Perbetén és Marcelházán már meg is valósult az ingatlanvásárlás, vagy a döntéshozó szervek (önkormányzatok és gyülekezetek) határozata alapján stabilizálódott az intézmény létrehozásának vagy átvételének a szándéka.

(d)

(Cikkünk a Delta január 2-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:

Óvodamentés másként

Óvodafejlesztés indul

Top