Átadták a Párkány-Karva bringautat

Régió. Múlt csütörtökön ünnepélyesen is átadták a Karvától Párkányig vezető kerékpárút 12,3 kilométeres szakaszát. Ezzel csaknem teljessé vált az Eurovelo 6-os nemzetközi bicikliút szlovákiai része, Pozsonytól Párkányig.

Domin István, a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás elnöke – egyúttal Izsa polgármestere – elmondta, a most átadott szakasz megépítését az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország együttműködési program támogatásával a társulás menedzselte. Összesen 4,2 millió euró értékű beruházás valósult meg, melyből közel 3,6 millió euró volt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból merített támogatás – a teljes összeg egy részéből lovas és falusi turizmus fejlesztését célzó magyarországi fejlesztéseket is finanszíroztak. A költségekhez Nyitra Megye Önkormányzata biztosította a szükséges 5 százalékos önrészt.

Az ünnepélyes átadáson Domin István mellett Branislav Becík, Nyitra megye elnöke, Csenger Tibor megyei alelnök, Farkas Iván, a Magyar Szövetség megyei frakciójának elnöke, Muzsla polgármestere, valamint Orosz Örs megyei és komáromi városi képviselő vágták át a szalagot.

A Duna bal partján futó kerékpárutat közlekedési táblákkal, valamint pihenőhelyekkel látták el. Az építkezési munkálatok 2023 júniusa és decembere között zajlottak – Karvától Muzslán (Csenke településrész) át, majd az Ebedig tartó szakaszon, s végül egészen a párkányi vasútállomásig. A dunai gáton haladó részeken a vízügyi hatóság követelményeinek megfelelően megerősített úttestek épültek, hogy azok szükség esetén gond nélkül elbírják a nagy súlyú árvízvédelmi és egyéb munkagépeket – ez egyébként költségesebbé tette a fejlesztést. A Komárom és Párkány közötti bringaút eddig hiányzó szakaszainak megépülése ösztönözni fogja a határ menti térség gazdasági fejlődését, jelentősen javítja majd annak megközelíthetőségét, továbbá hozzájárul a célterület turisztikai vonzerejének növeléséhez is – hangzott el az ünnepélyes átadáson.

Pozsonytól Komáromig már eddig is összefüggő kerékpárúton lehetett tekerni, a most zárult fejlesztés pedig kétségtelenül nagyon fontos volt, de a Komárom-Párkány szakasz ezzel sem vált teljesen összefüggővé. Dunaradványnál ugyanis a Komárom-Karva szakasz 2014-es építésekor kimaradt egy néhány kilométeres szakasz, ezért itt a főútra kell hajtaniuk a kerékpárosoknak – mivel itt nincs árvízvédelmi gát, esetleg a főút szélesítésével lehetne bringautat kialakítani. Emellett Komárom városán keresztül sincs összefüggő bringaút, ugyanakkor az elmúlt években fokozatosan megkezdődött az építésük – a város minden évben pályázik ennek érdekében. Hasonló a helyzet Párkányban, ahol a vasútállomástól a város központjába kell még megoldani a biztonságos kerékpáros közlekedést. Emellett Ebednél sincs mindenhol elvárható minőségű útburkolat.

A Karva – Párkány kerékpárutat 5 éven át a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás működteti, ezt követően pedig az egyes községek és a vízgazdálkodási vállalat felelnek majd a karbantartásért. (csá)

Top