Tábla a hídon: Komárom az összetartozás városa

Négynyelvű táblát helyeznek ki az Észak- és Dél-Komáromot összekötő Monostori híd két oldalára, mely hirdeti, Komárom az összetartozás városa. Az észak-komáromi képviselőtestület már jóváhagyta a tervet, ám még a szlovák közlekedésrendészetnek is jóvá kell hagynia.

2019-ben az Endresz Csoport kezdeményezésére Dél-Komárom önkormányzata úgy döntött, az Összetartozás Városává nyilvánítják Komáromot. Két évvel később pedig Észak-Komárom képviselő-testülete is egyhangúlag deklarálta ugyanezt – a 16 helyi civil szervezetet tömörítő társulás javaslatára. A kérvényezők akkor rámutattak, a cím a két országban fekvő egy város szoros, európai viszonylatban is példaértékű együttműködését, kapcsolatát jelképezi – nemzetiségtől függetlenül.

2023-ban aztán az Endresz Csoport bejelentette, kezdeményezni fogják, hogy a magyar Országgyűlés jogszabályban nyilvánítsa az Összetartozás Városává Komáromot, ahogy ez Sopron és Balassagyarmat címeinek esetében történt annak idején.

Múlt héten egy további jelképes döntés született, miután Észak-Komáromban a képviselők megszavazták, hogy a Monostori híd két végébe egy tábla is kikerüljön, mely hirdeti – magyarul, szlovákul, angolul és németül –, hogy Komárom az összetartozás városa. A szlovákiai oldalon kikerülő táblákon a Komárno megnevezés szerepel felül, a magyarországi hídfőnél pedig Komárom.

A táblák kihelyezését is az Endresz Csoport kezdeményezte, és bár szó volt arról, hogy a városba vezető minden úthoz ilyen táblák kerülnek ki, a két polgármester, Keszegh Béla és Molnár Attila – bevonva a kérvényezőket – végül abban egyezett meg, egyelőre csak az új Duna-hídnál helyezik el azokat. Korpás Péter képviselő – aki a dél-komáromi civilekkel többször tárgyalt a feliratról és egyéb részletekről –, megjegyezte, az Erzsébet hídnál is helye volna ilyen tábláknak. Nem kizárt, hogy erre a későbbiekben még sor kerül.

Egyelőre azonban még a Monostori hídnál kihelyezendő táblák esetében is szükség van az illetékes szlovák hatóság, azaz a közlekedésrendészet jóváhagyására, másrészt Dél-Komárom képviselő-testületének is meg kell szavazni a tervet – ez utóbbi nyilvánvalóan hamarosan megtörténik. Ha minden jól megy, akkor a táblákat az idei Komáromi Napok kezdetén, valószínűleg április 26-án lepleznék le.
(cs)

Törvényben rögzítenék az Összetartozás Városa címet
Komárom – az Összetartozás Városa
Szobrot állítanak Komárom mártír vezetőjének

Top