Sürgősen orvosokat keresnek az egészségközpontba

Gúta. Tavaly májusban adták át a városban azt az integrált egészségügyi központot, amely a már addig is rendelőket magába foglaló épület bővítésével, korszerűsítésével jött létre. A gond, hogy azóta sem sikerült a pályázatban vállalt dolgozói létszámot elérni, ami szankciókat vonhat magával.

A beruházásra az egészségügyi minisztérium 782 ezer euró támogatást nyújtott, amelyhez 439 ezer euróval járult hozzá a város. Az önkormányzat múlt heti ülésén Rigó Marián, a városi hivatal munkatársa arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a támogatás odaítélésénél feltételként szabott állománybővítés egyelőre nem teljesült. A szankció pedig a támogatási összeg egy részének visszafizetését jelentené. Elhangzott, a kérvény benyújtása idején, 2018-ban, 15 orvos és ugyanennyi nővér dolgozott a Brünni téri egészségügyi központban, a vállalás pedig 34 egészségügyi alkalmazottról szólt, ami akkor nem tűnt megoldhatatlan feladatnak. Időközben azonban több, előre nem látható esemény történt, elhalálozás, baleset, nyugdíjba vonulás, így jelenleg a szükséges 34 helyett csak 22 egészségügyi dolgozót tudnak „kimutatni”. Fogorvos és dentálhigiénikus ugyan rendel a központban, de mivel nincs szerződésük valamennyi egészségbiztosítóval – ami szintén a feltételek közt szerepelt –, így őket nem lehet beleszámítani a kötelező létszámba.

Rigó Marián elmondta, lehetőség van egy év halasztást kérni, amit a város ki is használ, de az idő sürget és az általános orvoshiány miatt nagyon nehéz orvosokat találni. Mindenekelőtt gyerekorvosra lenne égető szükség, de körzeti orvost, belgyógyászt, fizioterapeutát és rehabilitációs szakembert is keresnek. Viola Miklós képviselő, egyben a Nyitra megyei önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke rámutatott, csak Nyitra megyében 60 gyerekorvos hiányzik. Az elmúlt év során orvosi szaklapban hirdették a helyeket, végzős egyetemisták között is keresgélt a város, eddig eredménytelenül. Halász Béla polgármester megjegyezte, Kárpátaljáról vagy Magyarországról is szívesen fogadnának orvosokat. Lengyel István képviselő szerint szolgálati lakás felkínálásával, a rendelőintézet berendezésének megvásárlásával is attraktívabbá kell tenni a fiatal orvosok számára, hogy Gútán telepedjenek le. Horváth Árpád volt polgármester, képviselő pedig az állam felelősségére mutatott rá, hiszen az orvoshiány országos méretű.

„Február végéig elküldjük a minisztériumba halasztás iránti kérelmünket, bízunk benne, hogy figyelembe veszik azokat az objektív okokat, ami miatt nem tudtuk még egészségügyi dolgozókkal feltölteni a központot. Várjuk a szankciós csomag esetleges átértékelését is, mert nem csak gútai problémáról van szó, a többi integrált egészségügyi központ is ezzel küzd” – tette hozzá a polgármester. (vkm)

Top