Átadták a megújult egészségközpontot Gútán

Korszerű egészségügyi központnak örülhetnek a gútaiak és a környező településeken élők. A Brünni téren álló épületet 1,2 millió eurós beruházással bővítették, illetve újították fel. A költségek kétharmadát pályázati forrásból fedezték, a fennmaradó részt a város hitelből finanszírozta. Az ünnepélyes átadót múlt csütörtökön tartották.

Régóta várt fejlesztés valósult meg Gútán, aminek köszönhetően jelentősen javul az egészségügyi alapellátás a városban. Az 1968-ban átadott épület korszerűsítésének témája már közel egy évtizede terítéken volt. Kisebb-nagyobb javítások, beruházások ugyan történtek korábban is – például új tető került az épületre, cserélték a fűtésrendszert –, de egy átfogó modernizáció váratott magára. Több terv, elképzelés is született arról, miként lehetne beépíteni a gyógyszertár feletti részt, ezzel bővítve a szakrendelők számát, és központi kérdés volt egy felvonó hozzáépítése is, de ezeket a beruházásokat önerőből nem tudta megvalósítani a város. 2018-ban aztán fordulat állt be, miután Gúta sikeres lett az egészségügyi minisztérium által az integrált egészségügyi központok létesítésére meghirdetett pályázatán és 782 ezer euró vissza nem térítendő támogatást (700 ezer uniós, 82 ezer a szlovák állami forrás) kapott, amelyhez 41 ezer euró önrésszel kellett hozzájárulnia. A pályázat maximalizált összegébe (825 ezer euró) azonban nem fért bele az összes szükséges felújítás, ezért a város további 387 ezer eurót fordított a kivitelezésre.

A beruházással több cél megvalósult

„A fejlesztés három célt szolgál: egyrészt az egész épületet akadálymentesítettük, így megszűnt az az áldatlan helyzet, hogy a mozgáskorlátozott betegeket Komáromba kellett vinni. Az új, nagyméretű liftbe pedig egy hordágy is befér – mondta lapunknak Viola Miklós, az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságának elnöke. – Másrészt a bővítéssel, a tetőtér beépítésével új szakrendelőket lehetett kialakítani. Az eredeti betonépületben nem volt megoldva az internet-hozzáférés. A külső szigetelés alá gyors internet-szolgáltatást biztosító kábelek kerültek, tehát ez a probléma is megoldódott.”

Az új, nagyméretű liftbe egy hordágy is befér

Sok rendelő egy helyen

A kibővített központ nagy előnye, hogy egy helyen koncentrálódnak az általános és szakorvosi rendelők. Az új épületrészben kialakított termekbe fogászati, dentálhigiéniai és ortopéd szakrendelők kerültek. Miután a pályázat lehetővé tette, hogy a pénz egy részét műszaki fejlesztésre fordítsák, egy digitális fogászati röntgent is vásároltak. A központban két gyerekgyógyász, három körzeti orvos, három fogorvos, egy-egy dentálhigiénikus, belgyógyász, szemorvos, szülész-nőgyógyász fogadja a betegeket, és van rehabilitációs részleg is. Hetente rendel itt diabetológus, bőrgyógyász, két ortopéd szakorvos pedig heti három alkalommal jár majd ide Érsekújvárból. Fogtechnikusra is szükség lenne, és egy gyerekorvossal is folynak a tárgyalások. Tervben van egy kisebb hematológiai laboratórium kialakítása is, hogy ne kelljen Komáromba vinni a vérmintákat. Az orvosokat – a régieket és az újonnan érkezőket is – a várossal kötött szerződés kötelezi arra, hogy legalább öt évig megtartják praxisukat. Viola Miklós tájékoztatása szerint valamennyi orvos szerződésben áll az egészségbiztosítókkal is.

A korszerű röntgengép

Igazi csapatmunka volt

Az ünnepélyen átadón – amelyen a minisztérium képviseletében Dominik Rypák osztályvezető is részt vett – Horváth Árpád polgármester igazi csapatmunkaként jellemezte a beruházás megvalósítását. Köszönetet mondott a szaktárcának, amely pozitívan bírálta el a pályázatot, a pályázatíróknak (a zsolnai EuroDotácie Rt.), a tervezőknek (Istenes József építész irodája) a kivitelező cégnek (Darton Kft.), az építésvezetőnek, a városi hivatal dolgozóinak, a képviselőknek, és mindenkinek, aki a maga területén kivette a részét a munkából. Az orvosoknak és a betegeknek pedig a türelmükért, amivel az építkezéssel járó kellemetlenségeket viselték, hiszen a rendelés a munkálatok ideje alatt sem szünetelt. A kivitelezést a Covid-járvány is befolyásolta, több hónapig álltak a munkálatok.

A polgármester végezetül hozzátette: tervezik az épület környezetének csinosítását, új lámpákat helyeznek ki, és parkolókat is létesítenek az egészségügyi központ közelében. Ha pedig a jövőben sikerül újabb pályázati forrásokat lehívni, a tetőtér egy további részének beépítése sem kizárt.

(vkm)

Top