Sikeres kezdeményezés a kultúra újraindítására

Gúta. Segítsünk magunkon, indítsuk újra a kultúrát! – áll a városi művelődési központ helyi és környékbeli kulturális csoportokhoz, együttesekhez és előadókhoz szóló felhívásában. Egyedi módon segítik ezt elő. Ingyen adják a termet, a szolgáltatásokat, és a belépőjegyből befolyt összeg is a fellépőket illeti.

Nem csoda, hogy hatalmas érdeklődés kíséri a január 14-én az intézmény internetes oldalán közzétett felhívást. „Azóta szüntelenül csörög a telefon, az első két nap alatt nyolcan jelentkeztek, nem egy együttessel már időpontot is egyeztettünk” – erősíti meg a Deltának Mayer János, a Gútai Városi Művelődési Központ igazgatója. Nemcsak a városból, a régióból, hanem a szomszédos járásokból, Tardoskeddről, Udvardról, de még Pozsony környékéről is jelentkeztek zenekarok. „A nagymegyeri kultúrház igazgatója is felhívott. Gratulált, és azt mondta, valószínűleg ők is valami hasonlót fognak kitalálni. Úgy látszik, követőkre talál a kezdeményezésünk” – teszi hozzá.

Nem véletlenül gondoltak a környéken működő zenekarokra és előadókra. Ők a pandémia ellenére is próbáltak, bemutatták dalaikat a videómegosztó oldalakon. Nem úgy a város kulturális csoportjai, akik szinte teljesen leálltak. Ahogy Mayer János fogalmaz, meghalt minden, valamerre mozdulniuk kellett ebből az állapotból.

Nincs terembér, ingyenes a hangosítás

„Azt mondtuk a kollégáimmal, a zenekarok lesznek, akik segíthetnek bennünket abban, hogy újraindítsuk a kultúrát. Mi pedig abban segítjük őket, hogy helyet és szolgáltatást adunk. A működési feltételeinket a város önkormányzata biztosítja. Mi nem fogunk terembérletet kérni, tavaly év végén sikerült egy magyarországi pályázaton támogatást szereznünk élő zenei koncertsorozat hangosítására. Mindezt ingyen kínáljuk fel, sőt amennyiben a zenekarok úgy gondolják, hogy belépőjegyet szednek, a bevétel is hadd legyen az ő támogatásuk” – részletezi az igazgató.

Júniusig szól a támogatás

Számítása szerint 400 és 700 euró közötti összeg marad így a zenekaroknál. A színházterem bérleti díja egy órára 100 euró, a szereléstől, a beálláson át, a lebonyolításig pedig négy-öt óra biztosan eltelik. Júniusig szól ez a támogatási lehetőség. „Így folyamatosan visszaszoktatjuk a nézőket is a művelődési központba, mert azt tapasztaltuk, hogy félnek kulturális akciókra jönni. Júniusban és júliusban is lesz fesztivál a városban, nem beszélve az augusztusi vásári koncerthétvégéről. Tavaly éppen ezen a rendezvényen döbbentünk rá, milyen színvonalas zenei produkciók vannak a Felvidéken, olyan zenészek előadásában, akikről keveset tudunk. Nehéz egy szervezőnek hova fordulni, amennyiben hazai zenekart keres. A városi művelődési központ arra is lehetőséget kínál, hogy megismerjük és a későbbiekben is felléptessük ezeket a zenészeket” – mondja Mayer János.

A városi művelődési központ nagyterme több mint 340 férőhelyes. A jelenlegi járványügyi előírások szerint fél házzal működhetnek, ami 170, 175 nézőt jelent. „Kezdésnek ez nagyon jó lesz” – véli az igazgató.

(bárány)
fotó: archívum

Top