Restaurálják a megyeháza homlokzatát

KOMÁROM. Látványosan megszépülhet a Megye utca meghatározó épületének elhanyagolt bejárata. Az ősz végéig restaurátorok rakják rendbe a homlokzat középső, leglátványosabb részét.

megyeház-e1455700430307

Lezajlott a közbeszerzés a megyeháza homlokzatának javítására Komáromban. A tíz megszólított kivitelező közül a legjobb árat a helyi kötődésű Renon kft. adta, 69.770 euróért (adóval együtt) vállalták az épület bejárati, középső részének felújítását. Mivel műemlékről van szó, a javítási munkákat restaurátorok végzik a korábban elkészült tanulmányok alapján. A Renon kft. csapatát Csütörtöki András restaurátor irányítja, akinek munkájával több helyen találkozhatunk Komáromban. Hozzá és csapatához köthető az erőd falain belül a két kapu restaurálása, de a Szent András-templom környékén jelenleg zajló munkáknak is részese.

„A szerződés aláírása után pár nappal átadjuk a terepet a kivitelező cégnek, akik előreláthatólag augusztus közepén tudnak nekilátni a munkának. Aprólékos restaurátori munkákról van szó, így a felújítás október végéig is elhúzódhat. Az állványok mellett a bejárás viszont biztosítva lesz a megyeházában található hivatalokhoz” – mondta el Gráfel Lajos, aki a városi hivatal részéről készítette elő a terveket, és a munkafolyamatot is felügyeli. A homlokzat további részeinek felújítására később kerülhet sor.

13835603_10154359974553114_67330873_o

A megyeháza belső felújítása is folyamatosan zajlik. „Tavaly 53 ezer eurót hagyott jóvá a testület a földszint egyik szárnyának javítására, de közhasznú munkások is több ezer euró értékű munkát elvégeztek. Az idei tervek közt a földszint másik szárnyának felújítása szerepel 95 ezer euró értékben. Fontos lenne folytatni a felújítási munkát, hogy a korábban elhanyagolt épület ne kerüljön a volt Poliklinikához hasonló állapotba” – tette hozzá Keszegh Béla alpolgármester.

A megyeháza eredetileg késő barokk stílusban épült fel az 1798-as esztendőben. Első átépítésére 1813-ban került sor, amikor a klasszicista építészeti stílus jellegzetes formái jelentek meg rajta. A 19. század ’80-as éveiben kapta meg mai homlokzati megoldását.

(d)

Top