Pörög a bevásárlóturizmus

Bár eddig is virágzott a bevásárlóturizmus régiónkban, a forint múlt heti nagy gyengülésével még jobban felpörgött. Ilyen forint/euró árfolyam mellett szinte minden olcsóbb Magyarországon, a Szlovákiából érkező vásárlónak megéri „odaát“ vásárolni.

Múlt csütörtökön (január 15-én) történelmi mélypontot ért el a forint devizapiaci árfolyama az euróval szemben, elérte a 327,60 forintot is, ám utána némileg visszaerősödött a magyar pénznem. A nagy gyengülés elsősorban a svájci jegybank bejelentésének köszönhető. Pénteken reggel a komáromi pénzváltókban 315 forintot kaphattunk egy euróért.

arfolyam

Az elmúlt években akkor pörgött fel igazán a bevásárlóturizmus, amikor az árfolyam a 310 forintos határ közelébe került. Mivel most ennél is kedvezőbben juthatnak forinthoz térségünk lakói, már pénteken beindult a roham Dél-Komárom irányába. Elsősorban az élelmiszer, az alkohol, a könyvek, a ruházat és a háztartási cikkekhez olcsóbbak Magyarországon, azonban ilyen árfolyam mellett egy csomó más terméknek és szolgáltatásnak is kedvezőbb az ára.

Általában a határtól 10-15 kilométeres sávon belül található üzletek forgalma emelkedik meg ugrásszerűen, ám a mostani kedvező árfolyam miatt ennél távolabbra, főként Budapestre is elutaznak a szlovákiai vásárlók, akik már nem csak a határ közeléből érkeznek, hanem az ország távolabbi régióiból is. Ez a magyarországi kereskedőknek természetesen jó hír, hiszen többet keresnek, ahogy a magyar államkassza is gazdagodik az adók révén. A szlovákiai kereskedők és a gazdaság ellenben szenved a jelenségtől, mivel az itteni vásárlók pénze a határ túloldalára vándorol. Főként a szlovákiai kisboltok sínylik meg az ilyen irányú árfolyamváltozást, a kereskedők akciókkal igyekeznek megtartani vásárlóikat. A tartósan gyenge forint emiatt munkahelyeket veszélyeztethet a szlovákiai oldalon.

(cs)

(Cikkünk a Delta január 19-i számában jelent meg)

Top