Őszre elkészülnek a belvárosi bérlakások

Komárom. Tizenhat lakást építtet a város a Štefánik park melletti korábbi irodaépületben. Bár csak őszre készülnek el a belvárosi bérlakások, már most benyújthatják kérvényeiket a városhoz a lakáskiutalást igénylők. Tizenhat 2 és 3 szobás lakást alakítanak ki. A város elsődlegesen olyan fiatal, gyermekes családok, illetve családalapítást tervező fiatalok lakhatását szeretné segíteni, akiknek anyagi helyzete nem engedi meg, hogy piaci alapon hasonló otthonba költözhessenek. Energiatakarékos, alacsony rezsijű lakások épülnek, ráadásul az ingyenes parkolás is biztosított az udvarban.

Jelenleg gőzerővel folynak az átalakítási munkálatok a Štefánik park melletti, 1963-ban emelt épületben, amelyben pár éve még a Komáromi Járási Hivatal egyes részlegei működtek. Miután azonban az itteni hivatalok átköltöztek a felújított Kertész utcai (piramis épület melletti) ügyfélközpontba, a város tulajdonában lévő épület üresen maradt.

Ilyen volt…

Tekintettel erre, a városvezetés 2021 végén kezdeményezte, hogy az önkormányzat alakítson ki 16 bérlakást az épületben. Az elképzelést a képviselők nagy többséggel támogatták. Ezt követően elkészültek a tervek, majd a város benyújtotta támogatási kérvényét az építésügyi és közlekedési minisztériumhoz, illetve kedvezményes hitelkérelmét az Állami Lakásfejlesztési Alaphoz. Tavaly augusztusban kiderült, sikeres volt a pályázat – az 1,15 millió eurós lakásfejlesztés költségeinek 35 százalékát állami támogatásból merítheti a város, a fennmaradó nagyobb részt pedig az Állami Lakásfejlesztési Alap kedvező hiteléből finanszírozhatja.

Tavaly októberben meg is kezdődtek az építési munkálatok, közvetlenül azután, hogy átadták az örsújfalusi bérlakásokat – a kivitelező mindkét esetben a közbeszerzéseket megnyerő, komáromi székhelyű Tonex vállalat lett.

…ilyen lesz.

Augusztus közepéig kell igényelni

Összesen 16 fészekrakó lakás épül, ezek közül kilenc 50 négyzetméteres, 4 lakás 66 négyzetméteres, 1 lakás 70 négyzetméteres, míg kettő 75 négyzetméteres. Szigetelik az ingatlant az A0-ás normának megfelelően, a melegvíz előállítását pedig 8 napkollektor segíti majd – vagyis előnyösek lesznek a rezsiköltségek a városi lakásokban. Az épület mögötti udvarban 22 új parkolóhelyet alakítanak ki kifejezetten a majdani lakók részére.

A havi bérleti díjak 230 eurónál kezdődnek, a legnagyobb, 75 négyzetméteres lakás havi díja 348 euró. Ezek jelentősen alacsonyabbak a jelenlegi piaci díjaknál.

Zajlik az építkezés

A lakásigénylés a város weboldalán is elérhető nyomtatvány kitöltésével lehetséges, amit legkésőbb augusztus 15-ig kell benyújtani a szükséges mellékletekkel együtt. Amennyiben túljelentkezés van – több a feltételeket teljesítő kérvényező, mint amennyi a kiutalható lakás –, sorsolással döntenek a majdani bérlőkről.

A lakáskiutalás feltételeiről bővebben keretes írásunkban olvashat, illetve további részletes információk találhatók a város weboldalán a „Mit, hogyan intézzünk el?“ menüpont alatt. Ha valakinek kérdése van, a város forróvonalát – 035/28 51 205 is hívhatja, ahol a városi hivatal munkatársai munkanapokon 8 órától 16 óráig elérhetőek.

Ilyen feltételekkel igényelhetők a lakások

A képviselők által is jóváhagyott bérlési feltételek értelmében a belvárosi lakáskiutalás kérvényezőinek az alábbi feltételeket kell teljesíteniük:

* 45 év alatti természetes személy, vagy fiatal család – utóbbiba beletartozik, ha legalább az egyik kérvényező 45 évnél fiatalabb,

* a kérvényező havi bevétele (illetve a háztartásban élők havi bevétele) nem haladja meg a létminimum (jelenleg ez 268 euró) háromszorosát, ugyanakkor nem alacsonyabb a létminimum kétszeresénél,

* a kérvényező havi bevétele (illetve a háztartásban élők havi bevétele) nem haladja meg a létminimum ötszörösét, ugyanakkor nem alacsonyabb a létminimum kétszeresénél, amennyiben:
– a háztartás egyik tagja súlyosan egészségkárosult,
– egyedülálló szülő, aki legalább egy gyereket nevel,
– legalább egy családtag közérdekű egészségügyi, szociális és egyéb szolgáltatást nyújt, illetve a kultúra, oktatás és a lakosság védelme terén tevékenykedik.

* a kérvényező az elmúlt időszakban bizonyíthatóan legalább 3 éven át Komáromban élt, vagy itt dolgozott, vállalkozott,

* egyik családtag sem bérel más városi lakást,

* egyik családtag sem tulajdonosa többszobás lakásnak vagy családi háznak – illetve tulajdonrésze nem éri el az 50 százalékot, továbbá sem a férj, sem a feleség nem volt tulajdonosa (tulajdonrésze nem érte el az 50 százalékot) 2 vagy többszobás lakásnak és családi háznak az elmúlt 3 évben,

* egyik családtagnak sincs lejárt tartozása a várossal szemben,

* a kérvényező nem adott be lakáskiutalási kérelmet és nem utasította vissza a konkrét lakásra vonatkozó bérleti szerződés megkötését az elmúlt 3 évben,

* a kérelmező köteles igazolni, hogy képes lesz fizetni a bérleti díjat és a lakhatáshoz kapcsolódó költségeket – köteles bemutatni a háztartás bevételeit igazoló dokumentumokat.

(csá)

Átadták az örsújfalusi bérlakásokat

Top