Okos kamerarendszer épülhet KomárombanHa sikeres lesz a vonatkozó pályázat, 210 ezer euróból bővülhet a kamerarendszer Komáromban. Városszerte két tucat kamerát helyezhetnek ki, melyek arcfelismerésre és rendszámtábla-felismerésre is képesek, sőt, két termokamerát is üzembe helyeznének, melyek mérik a testhőmérsékletet.

Az „okos“ kamerákat a városi rendőrség rendszerére kötnék rá. A pályázat szerint az alábbi helyekre kerülnének ki új kamerák: Klapka tér, Kaufland üzletház, Rákóczi utca – Vág híd, Gadóc, Őrsújfalu, Monostori híd, Méhecskés játszótér a II-es lakótelepen, kereszteződés a kórháznál, Cirill-Metód körforgalom, sportcsarnok, Komáromi Korzó, központi erőd, Nádor utca, a Damjanich utcai posta, a Király püspök utcai posta, Selye János Gimnázium (Király püspök utca), Apáli, Európa udvar.

Ezenkívül hat gyalogátkelőhöz is kerülne kamera: a Jókai Mór Alapiskolához, a Komenský iskolához, az Eötvös iskolához, továbbá a vasútállomáshoz, az Ispotály utcai idősotthonhoz, valamint egy Őrsújfalura is. A már említett termokamerák a sportcsarnokhoz és az Egressy Béni Városi Művelődési Központhoz kerülnének.

Az önkormányzat ülésén Korpás Péter képviselő megjegyezte, az arcfelismerés nem igazán tetszik neki, amolyan „big brotheres“ érzése van ezzel kapcsolatban. Keszegh Béla polgármester ezzel szemben azt hangsúlyozta, a vagyonvédelem, például a vandalizmus és falfirkák leleplezése szempontjából hasznos fejlesztésről van szó, mivel egyes helyeket szinte kéthetente kell újrafesteni.

A képviselők végül megszavazták, hogy sikeres pályázat esetén a város az önrésszel, azaz 10 ezer euróval járuljon hozzá a költésekhez.

(cs)

Top