Nincs könnyű helyzetben a gyermekvédelemA koronavírus-járvány nemcsak az egészségügyi rendszer hiányosságaira mutatott rá, de lerántotta a leplet az egyre mélyülő szociális különbségekről is. A komáromi szociális, család- és munkaügyi hivatal dolgozói hangsúlyozták, hogy a gyermekvédelmi szakellátás is különösen nehéz helyzetbe került.

A szociális munka „békeidőben” sem egyszerű feladat, hiszen a rendszer állandó erőforráshiánnyal küzd, a szakemberek pedig gyakran túlterheltek, míg a támogatásra szorulók száma fokozatosan nő. „Hónapok óta próbáljuk betölteni a hivatal gyermekvédelmi és gyámügyi osztályán meghirdetett pozíciókat, sikertelenül. Az a tapasztalatom, hogy az emberek szemében nem ‘menő’ foglalkozás a szociális munka, ezért gyakran akár megfelelő végzettséggel is inkább más állás mellett döntenek” – fogalmazott Nagy Darina, a munkaügyi hivatal vezetője. Viszonylag magas a diplomás szociális munkások száma, ez azonban mégsem tükröződik a gyakorlatban. Hasonlóképp, mint a nővérek és egészségügyi dolgozók esetében, a szociális szférában is jelen van a migráció problémája, a szakképzett munkaerő külföldre vándorlása. Az igazgatónő úgy véli, Szlovákiában gyakran sztereotípiák övezik a szociális munkát, miközben a többség nem is sejti, valójában milyen feladatokat látnak el a gyermekvédelmi osztály dolgozói.

A szociális, család- és munkaügyi hivatal részét képezi a gyermekvédelmi és gyámügyi szakosztály. A részleg legfőbb feladatai közé tartozik a gyermekvédelem, valamint a nehéz élethelyzetbe került emberek és családjaik segítése.

Bednárová Viera, a hivatal pszichológusa szerint egyre több család találja magát kilátástalan helyzetben, amikor az alapvető életfeltételek biztosítása mindennapi küzdelemmé alakul, és minden igyekezetük ellenére sem tudnak a kialakult helyzettel egyedül megbirkózni. Válás és szakítás során a hivatal munkatársai segítséget nyújtanak az érintetteknek. A család széthullása hasonlóan megrázó lehet, mint egy közeli családtag elvesztése. A szülők, a család, de elsősorban a gyermek életében komoly változások mennek végbe. „A szociális munkás feladata, hogy a bírósági eljárás során a hivatalt képviselve, a gyermek kinevezett kolíziós gondviselőjeként szerepeljen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyermek ügyvédjeként tevékenykedik, miközben az eljárás tárgya lehet válás, szülői jogok és kötelezettségek vagy egyéb jogi kérdések” – árulta el Bednárová.

A gyámügyi osztály alkalmazottjai főként nevelési problémákkal küzdő kiskorúakkal foglalkoznak. Lukuvka Ľudovít, a hivatal gyámügyi részlegének vezetője hangsúlyozta, a gyermekek egyre gyakrabban tévednek rossz útra. Ha a szülő, tanár vagy bárki a gyermek környezetéből „nevelési” problémák jeleit észleli, akkor az ügy hátterében valószínűleg összetettebb gond van. A szociális kurátorok feladatai közé tartozik például a kiskorúak iskolakerülése, kihágása vagy büntetendő cselekmény elkövetése, függőséggel kapcsolatos problémái.

A kis- és fiatalkorúak veszélyes, akár törvényellenes viselkedését nevelési problémának nevezni túl egyszerű lenne. A pszichológus ezért tartja igazságtalannak, ha a gyerekeket neveletlennek, a szülőket pedig alkalmatlannak titulálják ilyen helyzetben.

Talán sokan nem tudják, de pszichológusok is dolgoznak a komáromi munkaügyi hivatalban, akik segítő kezet nyújtanak, ha a helyzet vagy az ügyfél úgy kívánja. A pszichológiai tanácsadás ingyenes, gyermekek és felnőttek egyaránt igénybe vehetik. A szakemberekhez bárki fordulhat tanácsért, nemcsak a hivatal ügyfelei.

A gyámügyi és gyermekvédelmi osztály hatáskörébe tartozik például a leendő pótszülők, nevelőszülők vagy örökbefogadók felkészítése, de a felnőtt személyek szociális gondnokságát is biztosítják.

Az osztály részlegeinek közös feladata tehát a segítségnyújtás, gyerekeknek, családoknak és egyéb fizikai személyeknek. „A szociális munkás funkciója alkalmazás, foglalkozás, de legfőképpen hivatás. Igényes, mentálisan sokkal megterhelőbb, mint fizikailag. Specifikus végzettséget igényel – főiskolait – a szociális munka, pedagógia vagy jog területén. A diplománál azonban sokkal fontosabbak a megfelelő személyiségi adottságok: empátia, szociális érzék, segíteni akarás azoknak, akiknek szükségük van rá. A szociális munkás jutalma nem csupán a fizetés, hanem a jól elvégzett munka, illetve mások megsegítésének öröme. Kétségtelen, a szociális munka a nehéz, de szép hivatások egyike” – zárta a pszichológus.

A hivatal igazgatónője felhívta a figyelmet az aktuális szabad pozíciókra a gyermekvédelmi és gyámügyi osztályon. „A hivatal dolgozói nagy örömmel fogadják az új kollégákat” – biztatja a jelentkezőket Nagy Darina. Érdeklődni a miroslava.lukacova@upsvr. gov.sk e-mail címen vagy a 035/24 43 101 telefonszámon lehet.

(d)

Bemutatkozik a munkaügyi hivatal vezetője

Top