Nézze meg, kapott-e e-mailt a Bethlen-támogatásról!Idén csak elektronikus úton lehetett benyújtani a magyar tannyelvű óvodába és iskolába járó gyerekek után járó oktatási-nevelési ösztöndíjkérelmet. Az ún. Bethlen-támogatás 100 ezer forintnak megfelelő összeg, azaz közel 265 euró. A benyújtott kérelmek kiértékelése megtörtént, és elkezdték kiküldeni az ezzel kapcsolatos e-maileket. Fontos, hogy mindenki ellenőrizze, megkapta-e az értesítést, ugyanis az esetleges hiánypótlásra csak 15 nap áll rendelkezésre – a határidőn túl a rendszer automatikusan elutasítja a kérelmet!

A magyar iskolaválasztást ösztönző Szülőföldön magyarul programot a magyar kormány megbízásából minden évben a Bethlen Gábor Alapkezelő hirdeti meg. Idén először csak a Rákóczi Szövetség által üzemeltetett www.mipont.hu webes felületen lehetett pályázni. Április 3-tól lehetett benyújtani a pályázatokat elektronikusan, és mellékelni a kért dokumentumokat: a magyar tannyelvű oktatási intézménybe járó gyerekünk születési anyakönyvi kivonatát, egy igazolást arról, hogy a megadott bankszámlaszám a miénk, illetve az igénylő szülő személyi igazolványának digitális másolatát. Az elektronikusan kitöltött adatlapot ezt követően ki kellett nyomtatni, aláírni, és leadni az iskolában, óvodában.

A benyújtott pályázatok elbírálása a végéhez közeledik, egy hete megkezdték a kérelmekkel kapcsolatos üzenetek kiküldését. Erre a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) a pályázat szlovákiai lebonyolítójaként egy felhívásban figyelmeztet. „Kérünk mindenkit, hogy figyeljék az e-mailt, nézzenek bele a spamba is! Aki más segítségét vette igénybe, és saját magának nincs módja hozzáférni az e-mailhez, kérje meg segítőjét, hogy figyelje a leveleket. Mindaddig figyelni kell, amíg nem kapnak értesítést a támogatás elfogadásáról, illetve elutasításáról. Kérjük, hogy figyelmesen olvassák el, mit kérünk!“ – írja a pedagógusszövetség. Az üzenet a Rákóczi Szövetségtől, a rakocziszovetseg@mipont.hu címről érkezik.

„Kérelmét a régiós lebonyolító hitelesítette és támogatásra javasolja. A döntésről és a megítélt támogatás kifizetésének várható időpontjáról a későbbiekben küldünk tájékoztatást“ – ha ezt az üzenetet kaptuk, nincs további teendőnk, a kérelem sínen van.

Ha viszont hiánypótlást kérnek, az e-mailben kapott felszólításban foglaltak szerint kell eljárni – itt a konkrét időpont is szerepel, ameddig a hiánypótlás lehetséges. Ez egyénileg eltérő, általánosságban az értesítő kiküldésétől számított 15 napon belül van erre lehetőség. Ha valaki nem pótolja az esetleges hiányosságot a megadott időn belül, a rendszer automatikusan elutasítja a pályázatot. „Kérjük, hogy figyelmesen olvassák el, mit kérünk! Ne küldjék el még egyszer ugyanazt a rossz mellékletet! És ne küldjék se postán, se e-mailben a mellékleteket, azokat a mipont.hu oldalán kell feltölteni. Szeretnénk, ha minél többen megkapnák a támogatást, és a hiánypótlás elmulasztása miatt senki ne essen el a lehetőségtől“ – zárul az SZMPSZ közleménye.

A mipont.hu weboldalon bejelentkezés után bármikor megnézhető, hogy mi a helyzet kérelmünkkel. Ha azt látjuk a „Támogatási kérelem státusza“ menüpontban, hogy „a kérelmet a régiós lebonyolító feldolgozta“, akkor már meg kellett kapnunk az elektronikus üzenetet is. Ha viszont még „feldolgozásra vár“, akkor még nem kaptunk értesítést az elektronikus postafiókunkba. (csá)

Csak online igényelhető a Bethlen-támogatás

Top